REKLAMI GEÇ

Şiddeti önleme kanunu çıkarılmalı

Şiddeti önleme kanunu çıkarılmalı

Türk Eğitim-Sen (TES) Genel Başkanı Talip Geylan, eğitimcilere yönelik şiddetin son bulması için “Şiddeti Önleme Kanunu” çıkarılmasını istedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 9 Eylül 2019 Pazartesi, 09:39

TES Genel Başkanı Talip Geylan, Denizli Şubesi’nin düzenlediği geleneksel birlik ve beraberlik pikniğine katılmak üzere Mali Sekreter Seyit Ali Kaplan ile birlikte kente geldi.

Geylan, TES Şube Başkanı Emre Erdoğan ve Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz ile Pamukkale Kaymakamı Adem Uslu’yu ziyaret etti. Genel Başkan Geylan, daha sonra TES Denizli Şubesi’nin düzenlediği pikniğe katıldı.

“60 BİN DAHA ATAMA YAPILMALI”
Öğrenci ve öğretmenlere başarılı bir eğitim-öğretim yılı temenni eden Geylan, “Yeni eğitim-öğretim yılında ziller yine sorunlarla çalıyor. Bu sorunların başında öğretmen atamaları geliyor. 2019 yılının sonuna kadar 60 bin atama daha yapılmasını talep ediyoruz. Bilindiği gibi Türk Eğitim-Sen olarak talebimiz Milli Eğitim Bakanlığı’nın Ağustos ayında 60 bin atama yapması idi. Ancak Bakanlık on binlerce öğretmen açığına rağmen Ağustos ayında sadece 20 bin atama yaptı. Oysaki yakın zamanda 700 bin atama bekleyen öğretmen adayının bulunduğunu ve 80 bin ücretli öğretmen ile okullarımızdaki eksikliğin giderilmeye çalışıldığını ifade eden Milli Eğitim Bakanımızın kendisiydi” dedi.

“PUAN ÜSTÜNLÜĞÜNE GÖRE ATAMA YAPILMALI”
Sözleşmeli istihdamın sürdürülmesini eleştiren Geylan, “Asıl olan, sadece kadrolu olarak ve güvenlik soruşturması temiz olanlar içinde KPSS puan üstünlüğüne göre atama yapmaktadır. Sözleşmeli istihdamın inatla sürdürülüyor olması anlaşılır gibi değildir. 2011 yılında kaldırılan sözleşmeliliğin 2016 yılında mülakatla birlikte geri getirilmesi ve 2016 yılından beri her yaptığı alımı sözleşmeli olarak gerçekleştiren Hükümetin bunu bir politika olarak sürdürmesi eğitim hayatımız için önemli bir problemdir” diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un, yönetici mülakatlarında güvenlik soruşturması temiz olan adaylara mülakat puanı olarak yazılı sınav puanının verileceğini söylediğini hatırlatan Geylan, “Sözlü sınav sonuçlarına baktığımızda, Bakan Selçuk’un sözünde durduğunu görüyor ve kendisine teşekkür ediyoruz. Ancak konuyla ilgili mevzuatta bir düzenleme yapılması zorunludur. Zira Bakan Selçuk bugün mülakat puanı olarak yazılı sınav puanı verilmesine yönelik talimatta bulunurken yarın başka bir Bakan keyfi bir uygulama yapabilir. Nitekim bunun örneklerine geçmişte fazlasıyla tanık olduk” dedi.

“YASAL KORUMA ALTINA ALINMALILAR”
Eğitimcilere yönelik şiddetin önlenmesi için “Şiddeti Önleme Kanunu” çıkarılmasını isteyen Geylan, “Eğitim çalışanlarının güvenlik içinde çalışması yasal koruma altına alınmalıdır. Eğitimde şiddet her geçen gün daha da büyüyen ve engelleyemediğimiz bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Öğretmenlerin yıllar içinde toplumdaki statülerini kaybetmesiyle artış gösteren şiddet olaylarına her fırsatta dikkat çeksek de ne yazık ki hala bir önlem alınmamıştır. Yeni eğitim-öğretim yılı umutla başlarken, eğitim çalışanlarına yönelik şiddet haberlerine tanık olup, umutsuzluğa gark edilmek istemiyoruz. Dolayısıyla eğitim çalışanlarının saygınlığını artırmak hayat memat meselesidir. Milli Eğitim Bakanlığı eğitim çalışanlarının kaybettikleri itibarlarını geri kazandırmak için çalışma başlatmalı, siyasiler söylemlerinde eğitim çalışanlarını tahkir eden değil, yücelten bir dil kullanmalı, kamu spotlarında eğitimcilerin öğrencilerimiz, geleceğimiz için önemi anlatılmalıdır. Ayrıca Türk Ceza Kanunu’nda eğitim çalışanlarına yönelik şiddet ayrı bir suç tipi olarak düzenlenmeli, eğitimcilere yönelik “Şiddeti Önleme Kanunu” çıkarılmalı, eğitim çalışanlarının güvenlik içinde çalışması yasal koruma altına alınmalıdır. Sendikamızın teklif ettiği gibi eğitim çalışanlarına şiddet uygulandığında bir şikâyete bağlı kalmaksızın fail hakkında kamu davası açılmalı ve en ağır cezai müeyyideler uygulanmalıdır. Okullarda güvenliğin imece usulüyle sağlandığını, nöbetçi öğretmelerin güvenlik görevlisine dönüştüğünü göz önüne aldığımızda bu yasanın gerekliliği daha iyi anlaşılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı