REKLAMI GEÇ

Her 30 saniyede 1 bebek prematüreden ölüyor

Her 30 saniyede 1 bebek prematüreden ölüyor

Denizli Sanayi Odası (DSO) bünyesinde faaliyet gösteren Denizli AB Bilgi Merkezi’nce, “Türkiye’de ve Avrupa’da Prematüre Doğmak” konulu panel düzenlendi. PAÜ, Ankara Üniversitesi ve Ege Üniversitesi’nden katılımların olduğu panelde Prof. Dr. Bülent Erdur, her 30 saniyede 1 bebeğin prematürelik nedeniyle kaybedildiğini söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 23 Kasım 2016 Çarşamba, 11:41

Denizli AB Bilgi Merkezi, Dünya Prematüre Günü dolayısıyla bir dizi etkinlik gerçekleştirdi. AB Bilgi Merkezi ve PAÜ Tıp Fakültesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi işbirliğiyle Forum Çamlık Alışveriş Merkezi’nde, “Prematüre Gücü” isimli fotoğraf sergisi açıldı.

denizli-premature-bebek-paneli-2

PAÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Türkiye’de ve Avrupa’da Prematüre Doğmak” konulu panel ile de PAÜ, Ankara Üniversitesi ve Ege Üniversitesi’nden katılımcılar, prematüre doğumlar ve bebeklerle ilgili sunumlar yaptı.

denizli-premature-bebek-paneli-3

10 BEBEKTEN 1’İ PREMATÜRE
PAÜ Tıp Fakültesi Neonatoloji Bilim Dalı ev sahipliğinde gerçekleştirilen panelin açılışında konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Erdur, her 10 bebekten birinin prematüre doğduğunu, her 30 saniyede bir bebeğin prematürelik nedeniyle kaybedildiğini ve bu kayıpların dörtte üçünün önlenebilir olduğunun belirtti.

“MOR RENGİ PEMBEYE MAVİYE ÇEVİRELİM”
PAÜ Tıp Fakültesi Neonatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hacer Ergin ise, panele katılanlardan kısa bir süre gözlerini kapatıp, prematüre annesi veya babası olduğunu hayal etmelerini istedi . Prematüre doğan bebeklerin yenidoğan uzmanlarının gözetiminde deneyimli merkezlerde bakılmalarının onların sağlıklı, konforlu ve engelsiz olarak yaşamlarını sürdürebilmeleri açısından önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ergin, “Hep birlikte prematürenin mor rengini güllerin pembe, göklerin mavi rengine çevirelim” çağrısında bulundu.

ÖLÜM ORANI BİNDE 21’DEN 10’A ÇEKİLDİ
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Neonatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saadet Arsan da, Türkiye’nin 2000 yılında binde 21 olan neonatal ölüm hızını 2010 yılında binde 10’a düşürerek ,OECD ülkelerinin 30 yılda kat ettiği mesafeyi 10 yılda aldığını ifade etti

AVRUPA’DA AİLE MERKEZLİ BAKIM YAYGIN
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Neonatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Yalaz da, Avrupa’da aile merkezli bakımın daha yaygın olduğunu, Türkiye’de ise prematüre bebeklerin yoğun bakımda anneyle birlikte daha fazla süre geçirmesi için olanakların az olduğunu kaydetti.

denizli-premature-bebek-paneli-1

PREMATÜRE ANNESİ OLARAK YAŞADIKLARINI PAYLAŞTI
Bir prematüre annesi olarak katılımcılara seslenen PAÜ Tıp Fakültesi Histoloji Embriyoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülçin Abban Mete de, henüz 30 haftalık iken 1 kilo 290 gram olarak dünyaya getirdiği oğlu Erdem’in yenidoğan yoğun bakımdaki yaşam mücadelesini ve ailesi olarak kendilerinin hissettiklerini anlattı.

“AB BİLGİ MERKEZİ SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ GERÇEKLEŞTİRİYOR”
Denizli AB Bilgi Merkezi Koordinatörü Ayşegül Kiraz da, kadınlardan çocuklara, gençlerden engelli bireylere kadar halkın her kesimine yönelik sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdiklerini, bu yıl da Dünya Prematüre Gününü kutlamaya karar verdiklerini söyledi.

MİNNACIK GÜZEL BEBEK ŞARKISINI DİNLEDİLER
Oturum başkanlığını üstlenen Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Neonatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nilgün Kültürsay da, panel öncesinde İzmirli sanatçı Zafer Suntekin’in prematüre bebekler ve aileleri, yenidoğan uzmanları ve hemşireleri için özel bestelediği “Minnacık Güzel Bebek” adlı parçayı dinletti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı