REKLAMI GEÇ

İLK ÖĞRETMENİ UĞURLADIK

İLK ÖĞRETMENİ UĞURLADIK

Cumhuriyetin ilanından sonra Atatürk’ün öğretmen ihtiyacını kapatmak üzere yaptığı çağrıyla açılan kursa katılarak, Türkiye’nin ilk eğitmenlerinden olan Mustafa Özdemir, 101 yaşında, yalnız yaşadığı evinde yaşamını yitirdi.

/ DENİZLİHABER / 19 Şubat 2010 Cuma, 18:05

Cumhuriyetin ilk eğitmenlerinden Mustafa Özdemir, 101 yaşında öldü. Denizli’nin Çivril İlçesi’ndeki Sökmen Köyü’nde barakada yaşayan Özdemir, bitişik evde ailesiyle yaşayan oğlu İsmail Özdemir tarafından dün evinde ölü bulundu.

Özdemir’in cenazesi, aynı gün ikindi namazından sonra, Sökmen Köyü Mezarlığı’nda köylüler tarafından toprağa verildi. Özdemir’in cenazesine, ölümü bildirilmediği için resmi katılım olmadığı öğrenildi. Çivril Kaymakamlığı ve Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenli olarak ziyaret edilen ve ihtiyaçları karşılanan Özdemir, yetkililerin son ziyaretlerinde sağlığının yerinde olduğunu ve hiçbir sıkıntısının olmadığını, oğlu ve gelinlerinin kendisine baktığını, torunlarının da sürekli yanına geldiklerini belirtmişti.

NTV GÜNDEME GETİRMİŞTİ
Özdemir, 2 yıl önce Öğretmenler Günü dolayısıyla NTV Muhabiri Ümit Bilgiç’e verdiği röportajda, “Eğitmenlik yaparken Atatürk’ten ilham aldım” demiş ve Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü özellikle Öğretmenler Günü’nde daha çok özlediğini ifade etmişti.

Bu röportajda Cumhuriyetin eğitim ordusuna katılmasını şu sözlerle anlatmıştı: “Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Öğretmen yok, millet zayıf’ sözünden etkilenmiştim. Balıkesir’in Gönen İlçesi’ndeki eğitmenlik kursuna gitmek için babamdan izin istedim. O da kendilerine bakmam gerektiğini söyleyerek izin vermemişti. Bir süre sonra müfettişler, Çivril’e geldi. Babamın haberi olmadan, Çivril’de görüştüğüm eğitmen müfettişlerine, eğitmen olmak istediğimi söyledim. Müfettişler tahsilli birini aradıklarını söylediler. Israrım üzerine Türkiye haritasından soru sordular. Her ilin hikayesini, kurtuluşunu anlattım. Bunun üzerine imtihana girdim ve eğitmenliği kazandım. Babam, Çanakkale Savaşı’nda savaşmıştı. Tarlaları benim işlememi, aileme bakmamı istiyordu. Sınavı kazandıktan sonra babama ‘Atatürk’ten bir emir var, çavuş olarak askerliğini yapanlar öğretmenliğe çağrılıyor’ dedim. O da ‘Madem Atatürk, devlet istiyor, o zaman git’ dedi ve izin verdi. 13 yıl boyunca vatanıma öğretmen olarak hizmet verdim.”

Özdemir, 13 yıl eğitmen olarak hizmet verdikten sonra, memleketi Denizli’ye geri dönmüş ve topladığı bağışlarla memleketine bir de okul kazandırmıştı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı