İnşaatçılardan iş sağlığı ve güvenliği semineri

İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi, Denizli İnşaat Müteahhitleri Derneği ve İş sağlığı ve Güvenliği Danışmanlık Eğitim Mühendislik Hizmetleri tarafından İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun çalışma hayatına neler getirdiği ile ilgili seminer verildi.
/ DENİZLİHABER / 26 Temmuz 2012 Perşembe, 10:00
İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi, Denizli İnşaat Müteahhitleri Derneği ve İş sağlığı ve Güvenliği Danışmanlık Eğitim Mühendislik Hizmetleri tarafından ortaklaşa 30 Haziran 2012 tarihli ve 28839 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 6331 sayılı yürürlüğe giren “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” çalışma hayatına neler getirdiği ile ilgili seminer verildi.
Seminer’de konuşmacı olarak A sınıfı İş Güvenliği Uzmanlık belgesi sahibi, BİGDER Başkanı- İSGDEM OSGB ve Eğitim Kurumları Genel Müdürü Mesut Toraman katıldı. Seminerde açılış konuşmalarını İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Dr. Hayri Ün ve Denizli İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Fehmi Demirten yaptı.
İMO Başkanı Ün, iş sağlığı ve güvenliğinin çok önemli olduğunu ve bu konuda daha önce de şimdiki kanundan sonra da şantiyelerde büyük oranda şantiye şefi olarak görev yapan inşaat mühendislerinin sorumlu olduğunu kaydetti. Bu konuda İstanbul Esenler’de meydana gelen 11 işçinin ölümüyle sonuçlanan kazayı örnek veren Başkan Ün, bu kazadan sonra sadece inşaat mühendisi şantiye şefinin hapishanede olduğunu belirtti.
İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Fehmi Demirten ise bu konulardaki eğitimlerin çok önemli olduğunu, her yeni gelişme hakkında bilgilerimizin yeniden gözden geçirilmesinin gerekliliğinin altını çizdi. Demirten, gerek mühendis olarak gerekse müteahhit olarak bilgi eksikliğinden kaynaklanan hataların özür kabul edilemeyeceğini belirtti.
Seminer’de A sınıfı İş Güvenliği Uzmanlık belgesi sahibi, BİGDER Başkanı- İSGDEM OSGB ve Eğitim Kurumları Genel Müdürü Mesut Toraman ise yeni kanunu ve kanunla birlikte gelen yenilikleri anlattı. Genel anlamda yeni yasanın daha önceki yasa ve yönetmeliklerde var olan hükümlerin yeniden ilanı olduğunu belirten Toraman, 30 Haziran’da kanunun yürürlüğe girdiğini, bundan sonra ilgili yönetmeliklerin değiştirilmesi gerektiğini, yeni yönetmelikler yayınlanıncaya kadar eski yönetmeliklerin geçerli olduğunu söyledi. Toraman, yeni yasa ile birlikte tüm ilgililerin katkılarının mümkün olduğunca alındığını, görülen eksikliklerin ise çıkartılacak yönetmelikler ile düzeltileceğini umduğunu belirtti.
Meslek hayatından örneklerde veren Toraman, bu kanun ile bir şantiye şefinin hapis cezası da olmak üzere çok ağır cezalar alabileceğini, ancak eğer bir şantiye şefi, uygulama koordinatörü veya iş güvenliği uzmanının mevcut kanuna göre üzerine düşeni tam olarak yapması halinde hiçbir ceza almayacağının altını çizdi. Uygulamada görülebilecek bir sorununa da değinen Toraman, mevcut yasaya göre şantiye şefi, uygulama koordinatörü veya iş güvenliği uzmanının işyerinde görülecek bir iş güvenliği riskini, işverene iletmesi gerektiğini eğer hata düzeltilmez ise kanuna göre durumun bakanlığa bildirilmesi gerektiğini ve bu durumda iş yerinin mülki idare tarafından 24 saat içerinde kapatılacağını söyledi. Toraman, böyle bir durumun uygulamada yapılmasının zor olduğunu, çünkü bir çalışanın ücretini aldığı işvereni şikayet etmesinin mümkün olmayacağını belirtti. Bu yüzden bu duruma önlem alınması gerektiğini belirtti.
Yorumlar
İşçilere iş güvenliği malzemelerini teslim ederken tutanak tutmak gerekli mi?İş güvenliği malzemelerini kullanmak istemeyen işçiye ne gibi yaptırım uygulanabilir?