ÖĞRENCİLER, VEREMLE MÜCADELEYİ ÖĞRENDİ

Verem Savaş Haftası dolayısıyla, Kadın Hakları Koruma Derneği Denizli Şubesi ve Sağlık Müdürlüğü işbirliği ile Merkez İlköğretim Okulu öğrenci ve velilerine yönelik eğitim semineri verildi.
/ DENİZLİHABER / 13 Ocak 2011 Perşembe, 17:11
Kadın Hakları Koruma Derneği Denizli Şubesi Başkanı Nurten Karakış ve derneğin yönetim kurulu üyeleri, 2-8 Ocak tarihleri arasında kutlanan Verem Savaş Haftası ile ilgili olarak, Merkez İlköğretim Okulu’nda, Sağlık Müdürlüğü işbirliğiyle konferans verdi.
Kadın Hakları Koruma Derneği Denizli Şubesi Başkanı Nurten Karakış, Yönetim Kurulu Üyelerinden Fatmana Öztaş, Gülşen Oral ve Sağlık Müdürlüğü doktorlarından Yasemin Soysal, Sağlık Memuru Halil Küçüker tarafından, Verem Savaş Haftası ile ilgili sinevizyon gösterisi sunuldu. Merkez İlköğretim Okulu 8’inci sınıf öğrencileri ve velileri olmak üzere, üç grup halinde eğitim verildi.
Konferansta konuşan Dr. Yasemin Soysal, verem hastalığının eskisi gibi korkulan bir hastalık olmadığını, tedavisinin daha kolay olduğunu belirtti. Dr. Soysal, “Bu mikrop, insan vücuduna solunum ve sindirim yoluyla girer. Çabuk fark edilip önlem alınmazsa vücudu kemirir, zayıflatır. Ölüme neden olur. Mikroplar hangi organa yerleşirse, hastalık o organın adı ile anılır. Akciğer veremi, kemik veremi, gırtlak veremi, deri veremi, ilik veremi gibi. Verem, insandan insana, hayvandan insana geçer. En yaygın olanı akciğer veremidir. Tıp bilimi ilerledikçe verem mikrobunu yok edici ilaçlar yapıldı. İnsanları bu hastalıktan korumak için aşılar bulundu. Verem aşısına BCG aşısı denir” dedi.
Veremde alınacak önlemler
Dr. Soysal, veremden korunmak için alınacak önlemleri şöyle sıraladı: “Havasız yerlerde kalmamalıyız. Dengeli beslenmeliyiz. BCG, verem aşısını yaptırmalıyız. Veremli hastaların eşyalarını kullanmamalıyız. Veremli hastanın tabağından yemek yememeli, bardağından su içmemeli, kaşık ve çatallarını kullanmamalıyız. Öksüren, hapşıran insanlardan uzak durmalıyız. Açık ve temiz havada dolaşmalıyız” dedi.
Veremin belirtileri
Dr. Soysal, verem hastalığının belirtilerini ise şöyle sıraladı: “Geceleri terleme ve hafif ateşlenme, kesik öksürükler, halsizlik ve devamlı yorgunluk hali, isteksizlik, insan vücudunda zayıflama belirir. Zayıflama ilk iki ay içerisinde yavaş, sonraki aylarda daha hızlı görülür.”