REKLAMI GEÇ

Oğuz’dan ÖSS tercih tavsiyeleri

Oğuz’dan ÖSS tercih tavsiyeleri

İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz, ÖSS sonrası, tercih formlarını dolduracak olan adaylara tavsiyelerde bulundu. Oğuz, “Okumayı düşünmediğiniz ya da istemediğiniz bir bölümü kesinlikle tercih etmeyin” dedi.

/ DENİZLİHABER / 24 Temmuz 2009 Cuma, 17:39

Denizli Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz, ÖSS’yi atlatan ve artık tercih yapma aşamasına gelen öğrencilere, tercih tavsiyelerinde bulundu. Tercihlerin belirlenmesinin önemine dikkat çeken Oğuz, “Bu aşamada vereceğiniz kararlar çabalarınızın değerlendirilmesi ve bundan sonraki hayatınızın yönlendirilmesi açısından önem taşımaktadır. Aşağıda bu konuda dikkat edilmesi gereken hususlar yer almaktadır. Tercih ortaöğretimden yükseköğretime geçiş sürecinde en önemli duraklardan biridir. Bu noktada uzman görüşlerini kulak vermek ve rehber öğretmenlerimizin tavsiyelerini de dikkate almakta fayda vardır” dedi.
Oğuz, öğrencilere tercihlerini yaparken, en çok istedikleri bölüm, üniversite, şehir en üstte olacak şekilde sıralama yapmalarını tavsiye etti. Oğuz’un tavsiyeleri şunlar:
-İstemediğiniz bir bölüme puanı yüksek diye üst sıralarda yer verirseniz daha çok istediğiniz bölüm alt sıralarda yer alması halinde belki de daha az istediğiniz bir bölüme gitmek durumunda kalabilirsiniz. Unutmayınız ki üniversite tercihi sadece meslek edinmek üzere yapılan bir tercih değildir. Birçoğunuz ilk defa aileden uzakta bir eğitim almak üzere uzaklaşacak ve hayatına buna göre yön verecektir.
-Tercih yaparken kesinlikle başarı sırasını dikkate alınız. Örneğin geçen yıl SAY-2 350 puan ile bu yıl SAY-2 350 puan aynı başarı sırasına karşılık gelmemektedir. Puan sadece yerleştirme yapılan yıla ilişkin bir bilgiyi içerir. O yüzden geçen yılın puanına göre sıralama yapmamız bizi yanıltır.
-Tercihlerinizi yaparken sizin mezun olduğunuz alana ilişkin puana göre tercihlerinizi yapınız. Bunun için ÖSYM kılavuzunu dikkatli inceleyin. Tercihlerinizi son gün olan 3 Ağustos 2009 tarihine kadar tamamlayın. ÖSYM sisteminde tercih değişikliği gibi bir uygulama olmadığı için tercihlerinize son halini verdikten sonra tercih girişi yapın.
-Okumayı düşünmediğiniz ya da istemediğiniz bir bölümü kesinlikle tercih etmeyin. Bildiğiniz gibi bu sene kontenjanlı bir programa yerleştirilen öğrencinin önümüzdeki sene puanı düşmektedir.
-Tercihlerinizi yaparken başarı sıranıza göre sizin sıranızdan daha önlerdeki sıralarda öğrenci alan bölümleri de yazabilirsiniz. Çünkü bu sene kontenjan artışları nedeniyle bölümlerin aldığı öğrencilerin başarı sıralarında değişiklikler olabilir. Bunun yanında yerleştirmeler puan üstünlüğüne göre yapıldığı için aynı bölümü 1. Sırada tercih etmeniz ile 15. sırada tercih etmeniz o bölüme yerleştirilmeniz açısından bir şeyi değiştirmez.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı