Okullarda deprem seferberliği

Birinci derecede deprem bölgesi olan ilimizde olası bir deprem hazırlıklı olmak eğitim kurumlar 2012 afet ve acil durum hazırlıklarına başladı. Okul idarecileri ve sivil savunma kulübü öğretmenlerine verilen ilk seminer Milli Eğitim Müdürlüğü binasında yapıldı.
/ DENİZLİHABER / 5 Ocak 2012 Perşembe, 11:42
Birinci derece deprem bölgesi üzerinde bulunan ilimizde, eğitimcilerin depreme hazır olamaları ve bilinçlendirilmeleri için Milli Eğitim Müdürlüğü eğitim seminerlerine başladı. Bu bağlamda zaman zaman tatbikatlar yapan eğitimciler şimdide depreme hazır olmak için eğitiliyor. İlk eğitim Milli Eğitim Müdürlüğünde okul yöneticileri ve sivil savunma kolundaki öğretmenlere verildi. 2012 yılı Afet ve Acil Durumlara Hazırlık Uygulamaları Seminerlerin adı altına yapılan eğitimler yıl boyunca tüm eğitim kurumlarına yapılacak.
Seminer öncesi açılış konuşmasını yapan Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz ; “dünyada ve ülkemizde sürekli deprem ve diğer afetlerin her zaman olduğunu, özelikle geçtiğimiz aylarda yaşadığımız Van depreminden de örnekler vererek afet ve acil durumlar ile yaşamımızın her alanında sivil savunmanın önemli olduğunu ve bu konuda Mustafa Kemal Atatürk’ ün ” Felaket başa gelmeden evvel önleyici ve koruyucu tedbirleri düşünmek lazımdır, geldikten sonra dövünmenin yararı yoktur. ” sözünü hatırlatarak doğal afetler ve depremlere karşı bilgili ve bilinçli olmakla birlikte önlem almanın çok önemli olduğunu ve insanları depremin değil çürük binaların öldürdüğünü, hayatımızı olumsuz etkileyen tüm olaylara karşı da mal ve can kaybını en aza indirmek amacıyla önlem ve tedbir almanın çok önemli olduğunu , aksi takdirde ya malımızla ya da canımızla faturasını çok ağır ödediğimizi hiçbir zaman unutmamamız gerekir. Bu konularda okullarımızdaki afet ve acil durum planlamaları, tahliye tatbikatları ve öğrencilerimiz bilinçlendirilmesi hususlarında sivil savunma kulübü öğretmenlerimize çok görevler düşmektedir.” dedi.
Milli Eğitim Müdürlüğü Sivil Savunma Uzmanı Mehmet Cüce tarafından verilen bu seminerler ile, okul, kurum ve kuruluşlarında sivil savunma, afet, acil durum, seferberlik ve savaş hali hazırlıkları, kriz halleri, kriz hallerinde uygulanacak alarm tedbirleri, yangın ve koruyucu güvenlik hizmetlerinin bir bütünlük içerisinde düzenli ve etkin bir şekilde yürütülmesi amacıyla, görevlerin yerine getirilmesi ve sorumluluklar hususlarında personelin aydınlatılmasını sağlamak, bu konularda tüm Sivil Savunma Kulübü öğretmenleri vasıtasıyla öğrencilerin yetiştirilmesi, bilgilendirmesi, tahliye tatbikatlarında ve gerçek bir afet veya acil durumlarda sorumluluk bilinci her türlü tehdit ve tehlikeye karşı önlem alma, birlikte hareket etme, işbirliği içinde çalışma ve yardımlaşma bilincini kazandırmak ve bu bilinç içinde tüm idareci , öğretmen ve öğrencilerimizin afet ve acil durumlara karşı bilgi ve becerilerinin arttırılması konuları üzerinde duruldu.
Aynı zamanda bu eğitim seminerleri ile; özellikle okul ve kurumlarımızın personel, evrak, bina, tesis, araç ve gerece yönelik her türlü sabotaj, yangın, casusluk ile yıkıcı ve bölücü faaliyetlere karşı alınacak önlemler ile korunmasına yönelik alınması gereken tedbir ve faaliyetlerin neler olduğu ve okullarımızın sivil savunma, afet, acil durum, seferberlik ve savaş hali hazırlıkları, yangın, koruyucu güvenlik hizmetleri ve özelikle afet ve acil durumlarda okul tahliyesi konularındaki yapmakla sorumlu oldukları plan ve talimatların hazırlanması ve sonraki güncelleme safhalarındaki dikkat edilmesi gereken hususlar ile ilgili bilgiler veriledi.
Bu eğitim seminerleri, Mahalli Hizmetiçi Eğitim Programları dahilinde tüm idareci, sivil savunma kulübü öğretmenleri ve diğer personele yönelik devam edecek.