REKLAMI GEÇ

Otizmli öğrenci aileleri ne yapmalı?

Otizmli öğrenci aileleri ne yapmalı?

Denizli Otizm Derneği Başkanı Burcu Bilik, ilimizde yaşayan ve eğitimle ilgili sorunlarla karşılaşan otizmli bireyler ve ailelerinin dernekten her konuda destek alabileceğini açıkladı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 9 Eylül 2024 Pazartesi, 15:21

Ders zili çaldı. 2024-2025 yılı bugün başladı. Okula başlama dönemlerinin otizmli bireyler ve aileleri için başlı başına bir kaygı sebebi olduğunu belirten Denizli Otizm Derneği Başkanı Burcu Bilik, her eğitim öğretim yılında pek çok sorun yaşandığını ifade etti.

Okulların açılacağı tarih çok önceden belli olmasına rağmen her yıl benzer sorunlarla karşı karşıya kalmaktan yorulduklarını ve ayrımcılığın karşısında olduklarını belirten Bilik, şunları söyledi:

“Gerekli planlamaların zamanında yapılmasıyla her çocuğun eşit ve adil bir eğitim hakkına sahip olması sağlanabilir. Daha bugün bir üyemiz sabah gittiği okulun kapısından öğretmen olmadığı söylendiği için geri döndü.

Okul belli, öğrenci geçen yıl da bu okula gitmiş ama diğer öğrenciler sınıflarında derse başlarken bizim otizmli öğrencimiz okula başlayamadı. Servis ayarlanmış ama öğretmen yok. Yine başka bir üyemizin okulda çocuğunun sınıfındaki materyal eksikliğiyle ilgili yaptığı başvuruya verilen yanıt, hayırseverlerden destek alsanız iyi olur, materyaller ne zaman gelir belli değil oldu.

Bir başka üyemiz, kaynaştırma öğrencisi çocuğunun kolaylaştırıcı kişiyi okulun istemediğini söyledi. Bunlar münferit olaylar değildir. Bağlantı içinde bulunduğumuz diğer illerdeki otizm dernekleri de benzer sıkıntıları dile getiriyor.

Bütün bunların altında yatan sebep otizmlilerin ve engelli bireylerin eşit vatandaş olarak görülmemesidir. Öncelikle bu zihniyetin değişmesi gerekir. Okula kabul edilmeme, yöneticilerin veya velilerin otistik öğrenci istememesi, alan mezunu öğretmenlerin sayısının yetersiz olması, kolaylaştırıcı kişilerin istenmemesi gibi konular sıklıkla yaşanmaktadır.

Bu nedenle özel eğitim öğrencilerinin eğitim hakkından tam ve eşit olarak yararlanabilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı’nın gerekli tedbirleri zamanında almasına ihtiyaç var.”

Söz uçar yazı kalır
Yaşanan sorunlarla ilgili yeterince yazılı başvuru olmamasının da sorunların tekrar etmesini etkilediğini belirten Burcu Bilik, aileleri eğitimle ilgili sorunlarıyla ilgili dilekçe vermeye davet etti. “Bu vesileyle Denizli’de yaşayan otistiklerin ve ailelerinin yanında olduğumuzu, eğitimle ilgili yaşadıkları sıkıntılarda destek verebileceğimizi belirtmek isteriz.” dedi. Bilik, Denizli’de yaşayan ve eğitimle ilgili sorunlar yaşayan otizmli çocuk ailelerinin izlemesi gereken adımları şöyle sıraladı:

  • Başvurularınız belirli bir sırayı takip etmeli ve mutlaka yazılı olmalı.
  • Okul müdürlüğüne, ilçe milli eğitim müdürlüğüne, il milli eğitim müdürlüğüne sırayla ve dilekçe ile başvuru yapmalısınız.
  • Dilekçenizi verdiğiniz her birimden mutlaka evrak kayıt numarası almalısınız.
  • Başvurunuzun bir örneğini de Denizli Otizm Derneği ile paylaşırsanız süreci birlikte takip edebiliriz.

Yorumlar

Nurcan   -  Bağlantı 10 Eylül 2024, 02:35

Benim oglumda otızımlı her yıl farklı problemler 2cı sınıfa gıdıcek cok ıyı karşıladılar tasındıgımız yerde eski okulumuzda materyalin kadar kendımız aldık milli egitimden gelen cevap devletin ödeneği yok oldu eşit sartlar yoktu çok üzücü

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı