Bir garip adaylık açıklaması

Pamukkale Üniversitesi’nde Ocak ayı sonunda yapılması beklenen rektörlük seçimlerine aday olduğunu duyuran Prof. Dr. Ceyhun Vedat Uygur, adaylık açıklamasını geç yaptığına dikkat çekip gerekçe olarak devlet görevlilerinin taleplerinin olgunlaşmasını beklemek durumunda olduğunu yazdı. Profesörün o sözleri, PAÜ’lü akademisyenler arasında merak konusu oldu.
Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 27 Aralık 2014 Cumartesi, 09:51
Pamukkale Üniversitesi Rektörlük seçimlerine geri sayım başladı. Akademik çevreler nihayi kararı Çankaya verse de seçimlerde en yüksek oyu alacak adayları merak ediyorlar. PAÜ’de zirveye aday çok isim var.
O isimlerden biri olan Prof. Dr. Ceyhun Vedat Uygur, adaylığını kurumsal mail adresinden akademisyenlere gönderdiği bir mail ile açıkladı. Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Uygur’un attığı maildeki bir ifade ise, o açıklamayı Denizlihaber.com içeriğine taşıdı.
Prof. Dr. Uygur, açıklamasının gecikmesine gerekçe olarak öyle bir ifade kullandı ki, o sözler kafalarda soru işaretlerine yol açtı.
KİM O DEVLET GÖREVLİLERİ?
Rektör adaylığını gecikerek açıkladığına vurgu yapan Prof. Dr. Uygur, gerekçe olarak devlet görevlileri ve gönüldaşlarının taleplerinin olgunlaşmasını gösterdi. Uygur’un akademisyenlerin dikkatini özellikle “Şimdiye kadar adaylığımı açıklamamamın nedeni, adaylığımı isteyen devlet görevlilerinin ve gönüldaşlarımın taleplerinin olgunlaşmasını beklemekti” ifadesi çekti. PAÜ’lü bilim adamları rektörlüğe aday olan Prof. Dr. Uygur’un niçin devlet görevlilerinin taleplerinin olgunlaşmasını beklediği vurgusu yaptığı ve hangi devlet görevlilerinin Uygur’dan rektör adaylığı talep ettiği merak konusu.
Pamukkale Üniversitesi’nin henüz Dokuz Eylül’ün Denizli Yüksekokulu statüsünde olduğu yıllardan bu yana Pamukkale Üniversitesi’nde görev yaptığını belirterek başladığı açıklamasının devamında ilkelerini ‘İyilik’ ana başlığı altında 9 maddede sıralayan Uygur, gönüllerdeki rektör olabilmek için aday olduğunu belirtti.
İŞTE PROF. DR. UYGUR’UN O AÇIKLAMASI;
DEĞERLİ ÖĞRETİM ÜYESİ ARKADAŞLARIM
1988 yılından beri, yani henüz Pamukkale Üniversitesi, resmen kurulmadan önce Denizli’de (o zamanki Dokuzeylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Denizli Eğitim Yüksekokulu’nda) akademik hayata başladım. Görevde bulunduğum süre içinde (yaklaşık 26 sene) hem akademik [Denizli ağzı ve
kültürüne dair çalışmalar (makaleler, bildiriler, kitaplar, lisans ve lisansüstü tezler) yaptım ve yaptırdım] hem de idarî görevlerde (Bölüm Başkan Yardımcılığı, Bölüm Başkanlığı, Dekan Yardımcılığı, Fakülte Kurulu Üyeliği, Fakülte Yönetim Kurulu Üyeliği) bulundum. Yani Pamukkale Üniversitesi’yle özdeşleştim. Bu bağlamda Pamukkale Üniversitesi’nin en eski hocalarından biri olarak üniversitemizin daha iyi yerlere taşınmasının gerekliliğine, hepiniz gibi ben de yürekten inanıyorum.
Kardeşiniz olarak “iyi”den kastım;
1. Fiziki yapılanmanın ötesinde kurumsallığını tamamlamış, kurumsallık ilkelerinin kişi veya zümrelere göre değiştirilmediği bir “iyi”liktir.
2. Kişinin her türlü insanî ve özlük haklarının teslim edildiği bir “iyi”liktir.
3. Hakkaniyet ve adaletin tartışılmadığı bir “iyi”liktir.
4. Verilen söz ve vaatlerin sözde kalmadığı bir “iyi”liktir.
5. Yönetimin şeffaf, sorgulanabilir, demokratik ve çoğulcu olduğu bir “iyi”liktir.
6. Bilimselliğin ön planda tutularak teşvik edilip ödüllendirildiği, alt yapısının oluşturulduğu bir “iyi”liktir.
7. Hiçbir vesayetin kabul edilmediği, kanun, yönetmelik ve akademik teamüllerin ışığında yönetimin ön planda tutulduğu bir “iyi”liktir.
8. Görevlendirmelerde liyakatin ve bilginin esas alındığı, görevlendirmelerin belirli kişi veya grupların isteğine göre yapılmadığı, ötekileştirilmeyen, horlanmayan, mobbingin olmadığı bir “iyi”liktir.
9. Üniversitemizin, dünya üniversiteleriyle yarışır hale geldiği bir “iyi”liktir.
Şimdiye kadar adaylığımı açıklanmamanın nedeni, adaylığımı isteyen devlet görevlilerinin ve gönüldaşlarımın taleplerinin olgunlaşmasını beklemekti.
Yukarıda önem verip sıraladığım (ve daha başka zikredilmeyen) hususların gerçekleşmesini sağlamak, koordine etmek, “gönüllerdeki rektör” olabilmek için, Ocak 2015’te yapılacak olan Rektörlük seçimlerinde aday olduğumu açıklıyor, ilkelerde birleşen herkesin desteğini bekliyorum.
Kısa zaman içinde bütün öğretim üyesi arkadaşlarımı ziyaret edemeyebilirim. Bunun anlayışla karşılanmasını, görüşme talebinde bulunan değerli öğretim üyelerimizin taleplerine açık olduğumu ifade etmeliyim.
Rektörlük seçiminin üniversitemize, Denizli’ye ve ülkemize hayırlı uğurlu olmasını temenni ederim. Selam ve saygılarımla…