Kırım kıyafeti gülümsetti

Pamukkale Üniversitesi’nde iki etkinlik iç içe gerçekleşerek toplu temel atma törenleri ve 5. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu gerçekleşti. Sempozyuma damgasını vuran ise ne temel atma töreni ne de Dünya’nın dört bir yanında gelen temsilcilerdi. PAÜ Rektörü Bağcı’nın davetli ülkelerin yöresel kıyafetlerini giyerek sahneye çıkması büyük ilgi çekti. Kırım kıyafetinde ise salon kahkahalara boğuldu.
/ DENİZLİHABER / 21 Aralık 2012 Cuma, 17:26
Pamukkale Üniversitesinde (PAÜ), yıl boyu süren etkinliklere bir yenisi daha eklenerek 5. Uluslar arası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu gerçekleşti. Hem sempozyumun hem de Pamukkale Üniversitesi’ne yapılacak okul ve hastanelerle diğer yapıların temel atma töreni yapıldı. Törene Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Denizli Belediye Başkan Vekili Sezai Günalp, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Memduh Hakbilen, PAÜ Rektörü Hüseyin Bağcı, diğer protokol üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, sempozyum için Türk devletlerinden gelen davetliler, PAÜ öğretim görevlileri ve öğrencileri katıldı. Sempozyum açılış konuşmasını Doç. Dr. Turgut Tok yaptı. Tok “Dünya dili Türkçe Sempozyumunun böyle bir şölen havasında Denizli’de olması gurur vericidir. Burada bilgi şöleniyle birlikte üniversitemize dâhil ettiğimiz yeni oluşumlarının da temellerini atacağız” dedi.
Denizli Valisi Abdülkadir Demir sempozyumun çok önemli olduğunu kaydederek, “Denizli 170 ülkeye ihracat yapan bir kent. Ve bu kentin insanları dünyanın her ülkesine buradan ürettiği ürünleri götürmek için uğraşıyor. Dolayısıyla Dünya dili Türkçe’nin Denizli’de konuşuluyor olması bu kentin vizyonuna ve hedeflerine çok uygundur. Bazı ülkelere gidiyorsunuz orada Türkçe konuşuluyor o sizi çok şaşırtıyor, ama bazı ülkelere de gidiyorsunuz her şeyi sizin gibi hissediyor ama Türkçe konuşamıyor. Bence bu sempozyum çok önemli bir görev görecek. Buradaki bilim adamlarımız Türkçemizle ilgili çok değerli çalışmalar yapacak” diye konuştu.
Uluslararası Türkçe Dili Sempozyumu Başkent Üniversitesi Prof. Dr. Abdurrahman Güzel’in sahnedeki konuşması salondakiler tarafından büyük alkış aldı. Güzel, konuşmasında Türkçe’nin Dünya dili olduğunu vurgulayarak, bunu Dünya’nın kabul ettiğini ve bu sempozyumla kendi insanımıza anlatılmak istendiğini söyledi. Türkçe’nin kendi özelliğinden hiçbir şey kaybetmediğini belirten Güzel, “Günümüzde bazılarının iddia ettikleri gibi Türkçe ne Osmanlı ne de Selçuklu devleti dönemlerinden hiçbir surette Arapça ve Farsça’nın esiri olmamıştır. Kelime almış, fakat taviz vermemiştir. Halbu ki günümüzde ilk orta ve yüksek öğretimlerimizin büyük bir kısmının resmi ve özelleriyle yarış halinde bir İngilizceyle eğitim öğretim yapılarak yabancılaşma ve yabancılaştırma süreci başlamış ve yarış halinde devam edip gitmektedir. Yani günümüzde İngilizce bilirsen adam da olursun, profesörde olursun her şey olursun. O halde geçmişimize saygısızca bir ithamda bulunmayalım” diye konuştu.
Programın ardından sinevizyon bağlantısı ile Kampüs G1, G2 giriş Kapıları ve İç yollar, bin tonluk su deposu ve isale hattı, kampüs içi yangın tesisatı ve yağmur suyu hattı, hastane bağlantı bloğu tamamlama işi, Psikiyatri ve Geriatri hastanesi, Teknoloji Fakültesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Sağlık Yüksek Okulu, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu, hızlı yemek servisi tesisleri acık konser ve gösteri alanı düzenlemesi, mühendisleri fakültesi bağlantı blokları, merkezi yemekhane revize inşaatı” gibi yapıların temelleri de atıldı. Ardından Türk Devletlerinden gelen davetliler PAÜ Rektörü Hüseyin Bağcı’ya yöresel kıyafet hediye etti. Bağcı yöresel kıyafetleri tek tek giyerek sahneye tekrar geldi. Bağcı’yı yöresel kıyafetlerle gören öğrenciler alkışlarken, 21 ülkeden temsilciler ise şaşkınlıklarını gizleyemedi.
Yorumlar
Huseyin hocam tebrikler. Allah yar ve yardincin olsun.. Her eserin muhtesem.