REKLAMI GEÇ

PAÜ Ziraat Fakültesi öğrencileri uygulamalı derslerle 45 bin meyve fidanı üretti

PAÜ Ziraat Fakültesi öğrencileri uygulamalı derslerle 45 bin meyve fidanı üretti

Pamukkale Üniversitesi’nin (PAÜ) Çal’da kurduğu uygulama alanında bu yıl meyve fidanı üretimi yapıldı. Üretilen 45 bin fidandan toprakla buluşmayan 35 bini geçici saksılara dikildi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 23 Nisan 2024 Salı, 10:14

Pamukkale Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri ve Tarla Bitkileri Bölümü öğrencileri personelle birlikte Çal’da ilk fidan tüpleme işlemini yaptı.

Rektör Yardımcısı ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, meyve fidanlarının geçici saksılara alınma işlemi olan tüplemenin bitki sağlığı açısından önemli olduğunu belirtti.  Bu sayede fidanların sadece kış ve bahar dönemlerinde  değil yılın 12 ayı dikilebilir hale geldiğini belirten Karadeniz, Denizli’deki fidan üretimi hakkında da bilgi verdi.

“Bahçe Bitkileri ve Tarla Bitkileri Bölümü öğrencileri Kasım 2023- Şubat 2024 arasında; incir (Bursa siyahı, Bardacık ve Sarılop), aronya, Gemlik zeytini, Hicaz narı, iki farklı karaduttan olmak üzere 45 bin çelik köklendirme ortamlarına alındı.

Bunlardan yaklaşık 35 bin adet fidan elde ettik. Bu ürettiğimiz fidanlar ile fındık, ceviz, kestane, erik, şeftali, kayısı, badem, elma, armut, kiraz, Trabzon hurmasından oluşan 100 dekar meyve koleksiyon bahçesi ile Çalkarası ve Sultani üzümlerinin de içinde yer aldığı ve çoğu yabancı menşeili on yedi çeşit sofraık üzüm çeşitinden oluşan 20 dekarın üzerinde bağ alanı tesis ettik.

UYGULAMA FİDANLIĞI OLUŞTURULDU
Koleksiyon amacıyla oluşturulan bu meyve ve bağ alanları Fakültemizin alt yapısını kurmak adına tesis edilmiştir.  Fakültemiz öğrencileri teorik derslerin uygulamalarını öğretim elemanlarının eşliğinde sahada gerçekleştirmektedirler.

Öğretim üyeleri ve öğrencilerimiz ile tüplediğimiz fidanlar, yaz boyunca koleksiyon bahçemizin genişletilmesine yönelik olarak değerlendirilecektir. Bu koleksiyon bahçesi hem öğrencilerimizin uygulama alanı hem de akademisyenlerimizin Ar-Ge yapabilecekleri uygulama alanı olarak tasarlanmıştır.

Öğrencilerimizin birinci sınıfta uygulama eğitimine başlamaları onların yetişmesi adına önemli bir kazanım olacaktır. Ülkemizin farklı bölgelerinden gelen öğrencilerimizin oldukça gayretli oldukları ve ziraat mesleğini sevdiklerini gözlemliyoruz. Bu da ileride mesleklerinde başarılı olacaklarına işaret etmektedir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı