REKLAMI GEÇ

PAÜ’de 16. akademik yıl heyecanı

PAÜ’de 16. akademik yıl heyecanı

Pamukkale Üniversitesi, 16. akademik yılını açtı. PAÜ’nün 2008-2009 eğitim öğretim yılının açılışına, üniversitenin kuruluş kanununda ‘Milli Eğitim Bakanı’ olarak imzası bulunan TBMM Başkanı Köksal Toptan da katıldı.

/ DENİZLİHABER / 24 Eylül 2008 Çarşamba, 00:00

Pamukkale Üniversitesi, 2008-2009 eğitim-öğretim yılını açtı. Cumhurbaşkanı Vekili ve TBMM Başkanı Köksal Toptan ve eşi de katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından rektör Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç, açılış konuşması yaptı.

< ?XML:NAMESPACE PREFIX = O />

İkili işbirliği ağı kurulacak

PAÜ Rektörü Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç, üniversitede, özel bir ikili işbirliği ağı kurmak için çalışmalara başladıklarını belirterek, “Amacımız Pamukkale Üniversitesi’nin çevresinde bütün dünyaya yayılmış özel bir ağ yaratmaktır. Böylece akademisyenlerimiz ve öğrencilerimiz, proje ortağı, staj kabulü, yurtdışı eğitim, özel laboratuar, akademik değişim gibi ihtiyaçlarını çok daha kolay bir şekilde, özel statüde karşılayabileceklerdir. Önümüzdeki sene üniversitemizin kendi kendini geliştirmek ve özyönetim modelini kurmak için, önemli atılımlar yapacağı bir yıl olacaktır. Bu konuda Avrupa Üniversiteler Birliği, KALDER gibi kurumlarla yakın işbirliği sağlanmış, kurumsal araştırma ve geliştirmeyi yönetecek yapının öncü temelleri oluşturulmuştur. Bağımsız önerilerin oluşturulacağı, çözümlerin üretileceği bu mekanizmanın üniversitemize çok katkı sağlayacağını düşünüyoruz” dedi.

İkili işbirliği ağı için Pamukkale Üniversitesi’nin, 2009-2010 Avrupa Üniversiteler Birliği’nin değerlendirme sürecine kabul edildiğini belirten Rektör Ardıç, “2009 Mart ayına kadar hazırlayacağımız öz değerlendirme raporu sonunda, Avrupa’nın farklı ülkelerinden 5 rektör veya rektörlük yapmış öğretim üyesi üniversitemizi değerlendirmek, amaçlarımızla gayretlerimiz arasındaki ilişkiyi raporlamak üzere buraya gelecekler. 2010 yılında ise üniversitemizin bu süreçleri geçiren üniversitelerden farkları ve yapılabilecekler konusunda bir değerlendirme raporu hazır olacaktır” diye konuştu.

Eleştirilere cevap

Türkiye’deki üniversitelerin, dünyanın ilk 500 üniversitesi arasına girememesi nedeniyle yapılan eleştirilere de cevap veren Rektör Ardıç, “Öğrencilerimiz üzerindeki genel kaygı ve umutsuzluk, yüklü ders saatleri, proje fonu bulmanın zorlukları, üniversite dışı kuruluşlarla aynı dili konuşamamak, yeni açılan üniversitelerle daha da küçülen bütçe pastası, özellikle araştırma görevlisi konusunda yaşanan kadro sıkıntıları, üniversite özerkliğinin iyice tırpanlanması, önümüzdeki yapısal sorunlar olarak görünmektedir. Üniversite dünyasının bu özel sorunlarının yanı sıra, ülkemizin bulunduğu bölgede artan siyasi ve ekonomik riskler önümüzdeki yıl hepimizi etkileyecek. Bizler ideallerimiz doğrultusunda, ülkemize ve bilime hizmet etmek için elimizden geleni yapacağız, ama üniversite olarak ne kadar büyük çaba harcarsak harcayalım, ülke çapında bu gayretler desteklenmezse elde edeceğimiz ilerleme sınırlı olacaktır. Bizler de ilk 500 üniversite arasına girmek istiyoruz ama ülkemizde böyle bir başarı sorgulaması çok anlamsız, çünkü bu başarının nasıl kazanılacağı, bilim tarihinde açıkça yazılıdır. Yasa ve yönetmelik düzenlemeleriyle, bütçe sıkıntılarıyla, kadro kısıtlamaları ile hiçbir beklenti gerçekleşmez. Üniversiteleri ileri götürecek birinci şart ulusal bir bilim politikası çerçevesinde verilecek koşulsuz maddi destektir” dedi.

Cumhurbaşkanı Vekili ve TBMM Başkanı Köksal Toptan, böylesine güzel bir günde Pamukkale Üniversitesi ailesi içinde olmaktan mutluluk duyduğunu belirtti. Toptan, “Yaşadığımız bilgi çağının öncüleri arasında yer alabilmemiz için üniversitelerin düşünen, tartışan, soran ve sorgulayan, her türlü yeniliğe açık özgürlükçü bireyler yetiştirmeleri gerekmektedir. Denizli sanayisinin ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünün yetişmesinde Pamukkale Üniversitesi önemli bir misyon edinmiştir. PAÜ nitelikli akademisyenleri, bilimsel çalışmaları, öğrencileri ve gelişen kampusu ile Türkiye Cumhuriyeti’nin çağdaş bir kurumu olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Başta Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç olmak üzere tüm üniversite akademisyenlerine, çalışanlarına ve öğrencilerine teşekkür ederim” dedi.

Konuşmaların ardından Piyanist-Müzik Teorisyeni Prof. Dr. Türev Berki, çağdaş Türk müziği konulu ilk dersini vererek piyano resitali sundu. Törenin ardından Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç, Cumhurbaşkanı Vekili ve TBMM Başkanı Köksal Toptan ile beraberindeki heyeti kampus alanında gezdirerek bilgiler verdi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı