REKLAMI GEÇ

PAÜ’de Cumhuriyet konferansı

PAÜ’de Cumhuriyet konferansı

Pamukkale Üniversitesi Atatürk Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından, “Cumhuriyetin İlk Yıllarında İktidar ve Muhalefet İlişkileri “ konulu konferans düzenlendi.

/ DENİZLİHABER / 4 Kasım 2009 Çarşamba, 17:50

PAÜ Kongre Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğe PAÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Önder Göçgün, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Açılışta konuşma yapan Prof. Dr. Göçgün, hedeflerinin gelecek kuşaklara laik ve çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’ni taşımak, ulus olma bilincini yerleştirmek olduğunu söyledi.

“Cumhuriyetin İlk Yıllarında İktidar ve Muhalefet İlişkileri “ konulu konferansta konuşan Prof. Dr. Zafer Toprak konuşmasında sık sık Atatürk’ün Nutuk adlı eserinden detaylar verdi. Konuşmasında 1914 ve sonrasının savaşlı ve sancılı yıllar olduğuna değinen Toprak, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulma sürecinin tam da o yıllara rastladığına dikkat çekti. İngilizce, Almanca, Fransızca gibi birçok dile çevrilmiş olan Nutuk kitabında bu yılların ayrıntılarıyla aktarıldığına değinen Prof. Dr. Toprak ancak 1927 ve sonrası dönemlerden, Atatürk’ün yaşadığı rahatsızlık dolayısıyla, çok fazla yaşanan olaylara yer verilemediğini belirtti.
Cumhuriyet’ in kurulma ve gelişme sürecini 1919-1923 ve 1923-1927 yılları arası olmak üzere iki bölüme ayrılabileceğini söyleyen Prof. Dr. Zafer Toprak, birinci dönemi daha çok Milli Mücadele ve savaşlarla, ikinci dönemi ise sanayileşme ve devrimlerle geçen yıllar olarak nitelendirdi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı