REKLAMI GEÇ

PAÜ’de tohum projeleri masaya yatırıldı

PAÜ’de tohum projeleri masaya yatırıldı

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ)’nün de proje yürütücüleri arasında yer aldığı Kışlık Sebze Yetiştiriciliğinde Hat veya Çeşitli Geliştirme Projesi’nin Aşama Geliştirme Raporu Hakem İzleme Toplantısı PAÜ’nün ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Rektör Prof. Dr. Kutluhan, “Üniversite olarak, ülkemize ait tohum türlerinin, genetiğinin korunması ve bilimsel teknikler kullanarak, ıslah edilmesi çalışmalarına katkı vermekten büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 17 Temmuz 2021 Cumartesi, 10:13

T.C Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırma ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM)’in himayelerinde, yürütücülüğünü, Pamukkale Üniversitesi, Yalova Araştırma Enstitüsü, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ile Nadide Tohumculuk, MTN Tohumculuk ve Ziya Organik Firmalarının üstelendiği Kışlık Sebze Yetiştiriciliğinde Hat veya Çeşitli Geliştirme Projesi Aşama Gelişme Raporu Hakem İzleme Toplantılarının beşincisi PAÜ’nün ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

PAÜ Senato Salonunda gerçekleştirilen toplantıya Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan’ın yanı sıra TAGEM Daire Başkanı Dr. Gökhan Kızılcı, PAÜ adına proje yürütücülüğü görevini üstlenen PAÜ Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİYOM) Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ali Ramazan Alan, PAÜ adına AİP Sorumlusu ve PAÜ BİYOM Müdürü Prof. Dr. Fevziye Çelebi Toprak ile projede yer alan üniversiteler ve araştırma merkezlerinden yetkililer katıldı.

Türkiye ekonomisi için, istihdam, beslenme, sanayiye ham madde temini ve milli gelir gibi konularda son derece büyük önem arz eden tarım sektöründe, kışlık tarım ürünlerinde karşılaşılan sorunlara bilimsel yöntemlerle çözüm önerileri getirmek, Türk tohumculuğunun modern teknoloji ve tekniklerle gelişimine katkı vermek, bu ürünlerde sürdürülebilir verimliliği arttırmak adına yürütülen bu proje, soğan, havuç, kırmızı lahana ve brokoli gibi çeşitli türlerde elde edilen başarılı sonuçlarla devam ediyor.

 “AR-GE ODAKLI PROJELERE BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ”

Çalışmalardan elde edilen sonuçların değerlendirildiği toplantıların beşincisine katılan PAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, tarıma karşı ilgili bir yönetim anlayışı benimsediklerini hatırlatırken, göreve geldiklerinde ilk ziyaretlerden birini BİYOM’a yaptıklarını ve orada yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldıklarını söyledi. Şehir-Üniversite bütünlüğünün en güzel örneklerden biri olarak, Serinhisar ilçesi için önemli bir milli gelir, kültür ve istihdam kaynağı olan nohut tohumunun genetiğinin korunması ve ıslah çalışmalarına PAÜ olarak öncülük yaptıklarını hatırlattı.

Tohum ıslahı çalışmaları konusunda PAÜ BİYOM’da başarılı çalışmalar yürütüldüğünün altını çizen Rektör Prof. Dr. Kutluhan, tarıma verdikleri önemin bir başka göstergesi olarak Ziraat Fakültesi’nin Denizli’ye kazandırıldığını, en kısa sürede eğitim öğretim ve araştırma faaliyetlerine fakülte bünyesinde devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Yorumlar

cihangir   -  Bağlantı 18 Temmuz 2021, 15:05

Dünyada en fazla ziraat fakültesi bulunan ülke biziz. israilden en fazla tohum ithal eden ülkede biziz. Biraz garip değilmi?

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı