“Tekli öğretim için 844 dersliğe ihtiyaç var”

Milli Eğitim Müdürü Oğuz, Denizli merkezinde nüfus yoğunluğuna göre; ikili eğitimden tekli eğitime geçilebilmesi için ilköğretimde 588 ve ortaöğretimde 219 derslik olmak üzere toplam 844 dersliğe ihtiyaç olduğunu söyledi.
/ DENİZLİHABER / 12 Ocak 2010 Salı, 17:47
Denizli Valiliği koordinatörlüğünde, ilgili kurumların eksikliklerini belirlemek, yapılması gerekenleri tespit etmek ve somut önerilerin değerlendirilmeye alındığı sektör toplantılarında, bu kez eğitim sektörü mercek altına alındı.
Polisevi’nde düzenlenen toplantıya; Vali Yavuz Erkmen, Vali Yardımcıları Abdullah Acar, İsmail Tezel, Muhsin Çatmadım ve Mehmet Çapraz, Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Şamil Çınar, kaymakamlar, İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz ve Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, ilçe ve belde belediye başkanları, özel eğitim kurumlarının yetkilileri, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Vali Yavuz Erkmen, günün konusu olan eğitimin, her şeyin temelini oluşturduğunu söyleyerek, bu konuda katılımcıların düşüncelerinin çok önemli olduğunu vurguladı. Eğitimin Denizli’de diğer illere göre üst sıralarda yer aldığına dikkat çeken Vali Erkmen, bu konuda eğitim sektöründeki görevlilerin ve öğrencilerin katkılarının büyük olduğunu söyledi. Denizli’de eğitime verilen değerin önemine değinen Vali Erkmen, fiziki yapılanmada destek veren hayırsever vatandaşlara teşekkür etti. Denizli’nin her köşesinde okul ihtiyacının çıkacağını sözlerine ekleyen Vali Yavuz Erkmen, eldeki imkanların iyi değerlendirilmesi gerektiğini, planlamanın iyi yapılmasının önemli olduğunu belirtti. Okul öncesi eğitime önem verdiklerini ifade eden Vali Erkmen, “Okul öncesi eğitimin en üst düzeye çıkartılması gerekiyor. Her ilçemizde müstakil anaokulu olması gerekiyor. İkili eğitim yapan okulumuz kalmasın istiyoruz. İlköğretimi bitiren öğrencilerimizin ortaöğretimi de mutlaka bitirmelerini istiyoruz. Şu anki okuma yazma oranı Denizli’ye yakışmıyor. Herkesi okur-yazar durumuna getirmeliyiz. Kaymakam, belediye başkanı ve muhtarlarımız başta olmak üzere herkes, bu konuda önderlik yapsın. Okul eksikliklerinin giderilmesi için 3 yılda hayırseverlerimizin katkısı olan 17 milyon TL ile birlikte toplamda 80 milyon TL yatırım yapıldı” dedi.
Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz, 2009 yılında yaptıkları çalışmalar ve 2010-2014 stratejik planına da alınan hedefler hakkında bilgiler verdi. Denizli’de resmi ve özel okul öncesi toplam 34, ilköğretim kurumlarında 363, ortaöğretim kurumlarında 97, özel eğitim okullarında 6, özel eğitim ve özel öğretim kurumlarında ise 160 kurumun bulunduğunu söyleyen Oğuz, okul öncesi eğitimde 13 bin 238 öğrencinin eğitim aldığını, bu kurumlarda 467 öğretmenin görev yaptığını söyledi. İlköğretimde 116 bin 328 öğrencinin bulunduğunu belirten Mahmut Oğuz, bu kurumlarda 5 bin 907 öğretmenin görev yaptığını söyleyerek, ortaöğretimde 43 bin 307 öğrencinin bulunduğunu ve 2 bin 867 öğretmenin görev yaptığını ifade etti.
2007-2008 öğretim yılı sonunda, okul öncesi okullaşma oranında Türkiye sıralamasında, Denizli’nin yüzde 33.1’lik oranla 51. sırada olduğunu söyleyen Oğuz, Denizli merkezinde nüfus yoğunluğuna göre okul öncesi eğitim için 37 dersliğe, ikili eğitimden tekli eğitime geçilebilmesi için ilköğretimde 588 ve ortaöğretimde 219 derslik olmak üzere toplam 844 dersliğe ihtiyaç olduğunu söyledi. İlimizin SBS’de Türkiye genelinde 12. sırada bulunduğunu söyleyen İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz, ÖSS’de ise sınava giren öğrencilerden yüzde 94.17’sinin barajı aştığını söyledi.
İlimizde başarıyı arttırmaya yönelik bazı çalışmaların yapıldığını ifade eden Oğuz, “Yıllık eylem planı hazırlandı. İl merkezinde, okul müdürlerine yönelik proje kapsamında yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verildi. İlçe gezileri düzenlenerek, proje eylem planı hakkında okul müdürlerine, müdür yardımcılarına bilgi verildi” dedi.
2010-2014 yılı hedefleri hakkında bilgiler veren İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz, “Hedefimiz; başta Valiliğimiz olmak üzere, Belediye Başkanlığımız, kamu kurum ve kuruluşlarımız, hayırsever iş adamlarımız, sivil toplum kuruluşları ve basınımızın sürekli desteğini alarak, her yıl en az 5 öğretim kurumu yapmak, okul öncesi eğitim genel oranımızı yüzde 65, 60-72 ay oranımızı yüzde100 hedefine ulaştırmak. Mesleki ve teknik eğitimde okullaşma oranımızı, 5 yıllık stratejik plan süreci sonunda yüzde 65 yapmak. Ana-kız okuldayız kampanyasında 47 bin dolayındaki okumaz-yazmaz sayımızı, 5 yıllık stratejik plan süreci sonunda yüzde 15’e düşürmek. Her yıl ulusal alanda tanınmış akademisyenlerin konuk olduğu en az 5 konferans düzenlemek. Okullarımızın fiziki yapılarında iyileştirmeler yapmak ve derslik donanımlarını çağımızın teknolojik araç ve gereçleri ile yenilemek. Okul bahçelerimizin güzelleştirilmesi için yeni projeler üreterek öğrenci dostu, hijyenik alan oluşmasını sağlamak. “İlimizi Tanıyorum“ projemizin kaynağını temin ederek projemizin uygulanmasını sağlayacağız. Başarı izleme ve geliştirme projemizi her yıl uygulamak. ÖSS başarımızı koruyacak ve SBS başarımızı da ilk 5 il arasına girerek artırmak için gayret gösteriyoruz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından katılımcılar, eğitim alanında yapılmasını düşündükleri önerilerini ve düşüncelerini sundular.