Demirtaş’tan veryansın!

Türk Eğitim Sen (TES) Denizli Şube Başkanı Turgay Demirtaş, eğitim-öğretimde sorunların devam ettiğini söyledi. Demirtaş, özür grubu atamalarından, sınıf öğretmenlerinin sorunlarına, ücretli öğretmenlerin sayısıyla ilgili değerlendirme yaptı.
/ DENİZLİHABER / 25 Ocak 2013 Cuma, 15:43
2012-2013 eğitim-öğretim yılının ilk yarıyılının sona ermesi nedeniyle açıklama yapan Türk Eğitim Sen (TES) Denizli Şube Başkanı Turgay Demirtaş, özür grubu atamalarından, sınıf öğretmenlerinin sorunlarına, Türkiye’de ücretli öğretmenlerin sayısına ve sıkıntılarıyla ilgili değerlendirme yaptı. Demirtaş, ayrıca eğitim çalışanlarının itibarları ile birlikte sosyo-ekonomik durumlarının da iyileştirilmesi gerektiğini belirtti. Bu yıl en fazla acıyı sınıf öğretmenlerinin yaşadığını belirten Demirtaş, “Sınıf öğretmenleri yeni sistem dolayısıyla norm kadro fazlası olmalarına isyan ederken, Bakanlık hem mağduriyetleri gidermek ve norm kadro fazlası öğretmenleri eritmek, hem de özür grubu tayini gerçekleşmeyen öğretmenlere sözüm ona kolaylık sağlamak için alan değişikliği hakkı getirdi. Ancak bu kez öğretmenler değiştirdikleri alanda mutlu, verimli ve başarılı olamadı” dedi. 4+4+4 sistemiyle beraber, norm kadro fazlası olan öğretmenlerin sayısının 70 bine ulaştığını bildiren Demirtaş, norm kadro fazlası olduğu için alan değiştiren sınıf öğretmenlerinin sayısının ise 23 bin 559 olduğunu dile getirdi. Demirtaş, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan alan değiştirmek zorunda kalan öğretmenlere Şubat ayında esas branşlarına dönüş hakkı tanınması gerektiğini belirtti.
ÖĞRETMEN MAĞDUR
MEB’in özür grubu tayinlerini yılda bir kereye indirmesiyle birlikte büyük mağduriyet yaşandığını belirterek, “Başbakan’ın ‘Şubat’ta atama’ sözünü yerine getirmesini bekliyoruz” dedi. Şubat ayında 30 bin, Ağustos ayında 70 bin olmak üzere 2013 yılında 100 bin atama beklediklerini vurgulayan Demirtaş, Türkiye’de öğretmen açığının İtalya’ya göre; ilköğretimde 401 bin 971, ortaöğretimde 82 bin 187, Finlandiya’ya göre; ilköğretimde 224 bin 963, ortaöğretimde 42 bin 727, Avusturya’ya göre; ilköğretimde 334 bin 263, ortaöğretimde 161 bin 687 olduğuna dikkat çekti.
ÖĞRETMEN AÇIĞI
Öğretmen açığının, ücretli öğretmenler eliyle kapatılmaya çalışıldığını ifade eden Demirtaş, Türk Eğitim-Sen’in İl Valilikleri’nden elde ettiği rakamlara göre, 69 ilde ücretli öğretmen sayısının 57 bin 400 olduğunu belirtti. Ücretli öğretmenlerin 22 bin 730’unun eğitim fakültesi mezunu, 23 bin 886’sının lisans mezunu, 10 bin 757’sinin ise ön lisans mezunu olduğunu vurgulayan Demirtaş, en fazla ücretli öğretmenin de 13 bin 411 ile İstanbul’da olduğunu vurguladı. İstanbul’u 3 bin 185 ile Ankara, 2 bin 873 ile Şanlıurfa, 2 bin 319 ile Bursa, 2 bin 78 ile Konya’nın takip ettiğini bildiren Demirtaş, 2 yıllık meslek yüksekokulu mezunlarının bile öğretmen olduğunu ifade etti. 69 ilde zihinsel engelliler öğretmeni olarak görev yapan toplam 964 ücretli öğretmen bulunduğunu da söyleyen Demirtaş, ön lisans mezunu branş öğretmenlerinin sayısının ise 4 bin 251’e ulaştığını kaydetti.
ÖĞRETMENİN SAYGINLIĞI AZALDI
MEB’in ortaöğretimi felç etmeye hazırlandığını öne süren Demirtaş, hükümet, 4+4+4 sisteminin ardından, ortaöğretim sisteminde de birtakım değişikliklere gittiğini hatırlatarak, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in açıklamasına göre; Seviye Belirleme Sınavı’nın (SBS) kaldırılacağını, tür olarak liselerin akademik, meslek, fen ve özel lise olacağını, adrese dayalı olarak öğrencilerin Anadolu liselerine kayıt yaptıracağını, Anadolu öğretmen liselerinin kapanacağını, fen liselerinin ise nüfusu 500 bin olan yerlerde olacağını vurguladı. Demirtaş, tüm bu değişikliklerin hedefinde, aslında dershane sisteminin kaldırılmasının yattığına dikkat çekerek, dershanelerin kapatılması konusunda alınan karar sonucunda eğitim sisteminde aceleyle değişiklik yapıldığını kaydetti. Demirtaş, eğitim çalışanlarının itibarları ile birlikte sosyo-ekonomik durumlarının da yerlerde süründüğünü belirtti. Türkiye’de öğretmenlerin yılda 12 bin 415 dolar ile 14 bin 681 dolar arasında ücret aldığını dile getiren Demirtaş, “Saygınlığı azalan öğretmenlerimiz ve eğitim çalışanlarımız, sosyo-ekonomik yönden de gün geçtikçe hak kaybına uğramaktadır. Yüzde 3+3’lük zamma mahkûm edilen öğretmen, hizmetli, memur, teknisyen, şef, daktilograf, veri hazırlayıcı gibi eğitim çalışanlarının maaşları yerinde saymaktadır” dedi.