“Üniversitedeki kulüplere maddi destek verilsin”

Polisevi’nde gerçekleştirilen, ‘üniversite ve üniversite gençliği’ konulu sektör toplantısında, PAÜ’deki kulüplerin bütçelerine destek verilmesi ve kültür sanat etkinliklerinin fazlalaştırılması önerildi.
/ DENİZLİHABER / 19 Ocak 2010 Salı, 16:41
Denizli Valiliği koordinatörlüğünde, ilgili kurumun eksikliklerini belirlemek, yapılması gerekenleri tespit etmek amacıyla yapılan ve somut önerilerin değerlendirilmeye alındığı sektör toplantılarının 4’üncüsü olan “Üniversite ve Üniversite Gençliği” konulu sektör toplantısı, Polisevi’nde yapıldı.
Toplantıya; Vali Yavuz Erkmen, Vali Yardımcıları Muhsin Çatmadım, Abdullah Acar, Halil İbrahim Ertekin ve İsmail Tezel, Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Şamil Çınar, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç, İl Genel Meclis Başkanı Halil Pekdemir, kaymakamlar, ilçe ve belde belediye başkanları, üniversitede faaliyet gösteren Gençlik Merkezi ve Gençlik Meclisi temsilcileri, daire müdürleri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.
Vali Yavuz Erkmen, üniversitelerin bir ilin büyümesinde önemli bir etken olduğunu söyleyerek, “Hep ilin ekonomisinin büyümesinden ve Denizli’nin ileriye gitmesinden bahsediyoruz. İlin ekonomisi büyüyecekse, üniversite ile büyüyecektir. Üniversitenin yerinde saydığı bir yerde ilin büyümesinden bahsedilemez. Üniversitemizin öğrenci sayısında artış var. Yeni yerlerde yeni bölümler açılıyor. Öğrenci sayısı bir yılda, 26 binlerden 32 binlere geldi. Büyümenin getirdiği fiziki ihtiyaçlar ve barınma ihtiyaçları ortaya çıkıyor. Fiziki ihtiyaçların giderilmesi yönünde, üniversitenin güzel bir işbirliği çalışması var. Amacımız sağlıklı diyalog içinde kurumlar içinde dayanışmayı arttıracak şekilde, sorun tespiti yapıp bunların giderilmesi için çalışmaları ortaya koymaktır” dedi.
PAÜ Rektörü Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç, üniversitenin genel değerlendirmesini yaparak, üniversitede 7 fakülte, 3 enstitü, 4 yüksekokul, 7 meslek yüksek okulunun bulunduğunu, öğretim üyesi gelişiminin sürekli arttığını, üniversitenin fakültelerinde 17 bin öğrencinin bulunduğunu söyledi. Üniversitede araştırma potansiyellerinin çok yüksek olduğunu belirten Prof. Dr. Ardıç, Ar-Ge performansında, Türkiye 3’üncüsü olduklarını, araştırma fonuna çok büyük bir pay ayırdıklarını, bu sene 694 projeye 17 Milyon 942 bin TL para harcandığını söyledi. Tavas Meslek Yüksek Okulu’nun fiziki olarak bitirilmesi durumunda, bu yıl hizmete geçeceğini sözlerine ekleyen Ardıç, Rektörlük, İktisat Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi ve Eğitim Fakültesi’nin hizmete girdiğini, açık spor tesislerinde yatırımların yapılmaya başlandığını sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından, katılımcılar eğitim alanında yapılmasını düşündükleri önerilerini sundu.
Üniversite ve üniversite gençliği alanında sunulan öneriler ve öne çıkan konular arasında; öğrencilerin sorunları ile ilgili olarak sorumlu kişilerin bulunması, barınma sorunları, araştırma-geliştirme programlarının yetersizliği, üniversitede bulunan kulüplerin bütçelerine destek verilmesi, kültür sanat etkinliklerinin fazlalaştırılması, üniversite ile sanayicilerin arasındaki kopukluğun projeler geliştirilerek giderilmesi, mezun olan öğrencilerin iş bulmalarının takibi, öğrencilere sosyal yönden destek verilmesi, ulaşım gibi konular öne çıktı.
İl Genel Meclisi Başkanı Halil Pekdemir, öğrencilerin boş vakitlerinde bir kuruluşta çalışarak pratik geliştirebileceklerini, maddi desteğin de sağlanması durumunda öğrencilerin ekonomik olarak rahatlayabileceğini söyledi.
Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Şamil Çınar da, belediyelerin nüfusa dayalı olarak devletten ve İller Bankası’ndan katkı alındığını, üniversite öğrencilerinin ikametgahlarını okudukları ilde göstermeleri halinde, nüfusun artacağını ve dolayısıyla belediyenin de alacağı payın daha çok olacağını, belediyenin de öğrencilere katkısının artacağını söyledi.
Toplantının sonunda görüşlerini belirten Vali Yavuz Erkmen, fiziki anlamda genişleme ve yeni alanlar yaratma gibi ihtiyaçların bulunduğunu, bunların giderilmesi konusunda herkese görev düştüğünü söyledi. Üniversite öğrencilerinin sayısının artmasının sorumluluklar getirdiğine dikkat çeken Vali Erkmen, öğrencilerin ikametgah yerinin Denizli olmasının, merkeze ve ilçelere ekonomik anlamda çok faydasının olacağını söyledi. Sanayi ve üniversite işbirliğinin önemli olduğunu vurgulayan Vali Erkmen, İş-Kur ve KOSGEB’in girişimcilik ve staj programlarının bulunduğunu, bu programlardan yararlanılabileceğini ifade etti.