REKLAMI GEÇ

Yaşları 400 ile 600 yıl arasında değişiyor

Yaşları 400 ile 600 yıl arasında değişiyor

Ulusal Peyzaj Mimarlığı Günü kutlamaları çerçevesinde Pamukkale Üniversitesi Kınıklı Yerleşkesi’ne yaşları 400 ile 600 yıl arasında değişen 13 adet zeytin ağacı dikildi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 15 Mayıs 2019 Çarşamba, 11:22

Pamukkale Üniversitesi Kınıklı Yerleşkesi’ne yaşları 400 ile 600 yıl arasında değişen 13 adet zeytin ağacı törenle dikildi ve koruma altına alındı. Peyzaj Mimarlığı Mesleğinin 45. Yılı ve Ulusal Peyzaj Mimarlığı Günü kutlamaları çerçevesinde yapılan çalışma, Türkiye’de ilk kez uygulandı.

TÜRKİYE’DE İLK KEZ GERÇEKLEŞEN UYGULAMA
Törende konuşan PAÜ Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Murat Zengin “Peyzaj Mimarlığı Günü her yıl gerek üniversitelerde ilgili bölümler tarafından gerekse de Peyzaj Mimarlığı Odaları tarafından çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Biz de Pamukkale Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü olarak öğrencilerimizle mesleğimizin 45. yılını, barış ve dostluğun sembolü olmuş ve asırlara meydan okuyan zeytin ağaçlarının transplantasyon etkinliği ile kutlama şansı bulduk” diye konuştu.

Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağ’ın talimatıyla yaşları 400 ile 600 yıl arasında değişen 13 adet zeytin ağacının yerleşke içine getirilerek koruma altına alındığını da sözlerine ekleyen Doç. Dr. Murat Zengin, “Bu etkinlik, Türkiye’de bir üniversite yerleşkesinde gerçekleştirilen ilk transplantasyon uygulamasıdır. Hem 400-600 yıllık bir ağacın doğal alanından başka bir alana nakli konusunda hem de bu ağaçların yerleşkemizde koruma altına alınıyor olmaları bu önemli bir uygulamadır” dedi.

ZEYTİN: ROMA DÖNEMİNİN DE ÖNEMLİ ÜRÜNÜ
Pamukkale Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi, Stratonikeia ve Lagina Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt ise törende “Bu çok hoş bir birliktelik. Biz Muğla Yatağan ilçesinde Stratonikia ve Lagina Kutsal Alanında kazılar yapıyoruz. Bu yaptığımız kazılarda her türlü yapıyı çıkarıyor ve koruyoruz. Hatta Antik dönemdeki tüm ürünlerin adlarını da fiyatlarını da biliyoruz. Bunların içerisinde zeytin de var. Mesela Roma Dönemi’nde zeytinyağının bir litresinin 40 Denarius liradan fazla olduğunu, ikinci kalitesinin daha uygun 25 Denarius olduğunu ayrıca dört beş yağ çeşidinin varlığına dair bilgilere erişmiş durumdayız. Bu kazılara biz devam ederken Antik kentin haricinde, bölgede kömür kazısının yapıldığı alanlar var. Bu alanda kömür kazısı yapılırken bitkilerin tamamen başka alanlara taşınması gerçekleştiriliyor. Bu ağaçlar Antik kentin yakınlarında korunma altına alınıyor ve aynı bölgede kalıyor. Bu ağaçlar, merkezi Denizli’de olan Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş.’ne ait ve onlar da ağaçların buraya gelmesine izin verdiler” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı