REKLAMI GEÇ

“YÖK’ün katsayı uygulaması, genel liseleri mağdur etti”

“YÖK’ün katsayı uygulaması, genel liseleri mağdur etti”

Eğitim-İş Denizli Şubesi Başkanı Osman Kandemir, YÖK’ün katsayı uygulamasını eleştirdiği açıklamasında, “Son uygulama genel liselerin daha da mağdur olmalarına neden olmuştur” dedi.

/ DENİZLİHABER / 24 Temmuz 2009 Cuma, 17:51

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) Denizli Şube Başkanı Osman Kandemir, YÖK’ün, üniversiteye girişteki yeni katsayı uygulamasını eleştirdi. YÖK’ü, siyasal iktidarla özdeşleşmekle suçlayan Kandemir, “YÖK, siyasal iktidarla özdeşleştiği, iktidarın talimatlarına ve beklentilerine göre hareket ettiği, üniversite özerkliğinin tamamen ortadan kaldırıldığı bir sürece girmiştir. Bunun en açık göstergelerinden birisi de katsayı uygulamasına son verilerek, İmam Hatip Liselerinin önünün açılması kararıdır. AKP iktidarı üniversitelere önce türbanı sokmaya çalışmış, ama Anayasa Mahkemesi’nin kararına toslayarak tabanına karşı mahcup olmuştur. Şimdi YÖK’ün bu kararıyla kendi tabanına şirin görünebilmeyi başarmıştır. Kendi çocuklarını İmam Hatip Liselerinde okutmayan hatta yurtdışında okutanlar, halk çocuklarının imam hatiplerde, kuran kurslarında okumalarını şiddetle savunuyorlar. Öncelikle halkımız, bu durumu çok iyi sorgulamalıdır. Onların inançlarını sömüren bu din bezirganlarının gerçek niyetleri iyi anlaşılmalıdır” dedi.
Kandemir, YÖK’ün üniversiteye girişteki son katsayı uygulamasının, genel liselerin daha da mağdur olmasına neden olduğunu söyledi. Kandemir, “Meslek liselerinin doğrudan meslek yüksek okullarına geçme, alanlarıyla ilgili tercihlerde ek puan alma gibi zaten önemli birtakım avantajları varken, şimdi katsayı uygulamasının da kaldırılmasıyla genel liseler karşısında daha da avantajlı duruma geçmişlerdir” dedi.
Kandemir, “YÖK genel anlamda mesleki eğitimin çekiciliğinin arttırılmasına yönelik bir sınav ve eğitim sistemini gözetmek yerine, AKP iktidarının tabanına mesaj vermesini sağlamak üzere imam hatip liselerini öne çıkarmıştır. Üniversiteler, türban ve imam hatip liseleri gündeme getirilerek adeta rejime yönelik mücadelenin alanı haline getirilmiş, YÖK de buna alet edilmiştir. Çağdaş, özerk ve bilim üreten kurumlar, bu dinci, tarikatçı anlayışlarla medreselere dönüştürülmek istenmektedir.” Diye konuştu.
Kandemir, “YÖK son dönemde iktidarın siyasi çıkar hesaplarına uygun olarak gerekli altyapı, kaynak ve kadro oluşturmadan, çok sayıda yeni üniversite açarak, üniversitelerde eğitim kalitesini düşürmüş, bilimsel çalışmalardan ise hiç söz edilemez hale gelinmiştir. Harçlara yapılan yüksek oranda zamlarla ve yapılan uygulamalarla üniversitelerde özerkleştirme değil, özelleştirme, paralı eğitimi yaygınlaştırma gerçekleştirilmiştir. Bütün bu uygulamalarla YÖK bindiği dalı kesmektedir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı