REKLAMI GEÇ

DERSANELER ATANAMAYAN ÖĞRETMENLERİN UMUT KAPISI

DERSANELER ATANAMAYAN ÖĞRETMENLERİN UMUT KAPISI

Denizli Dershaneler Derneği Başkanı Sabri Yıldız artan rekabet koşulları ve yaşam şartlarının özel sektördeki öğretmenlerin geçmişe oranla gelirlerini düşürdüğünü söyledi.

/ DENİZLİHABER / 23 Kasım 2011 Çarşamba, 18:22

Denizli Dershaneler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Yıldız’a 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle, dershane öğretmenleri hakkında sorular yönelttik. DDD Başkanı Yıldız, yaklaşık bin 500 öğretmenin görev yaptığı kent dershanelerinde ücret politikalarının günün koşulları, artan rekabet nedeniyle eğitimcilerin geçmişe oranla eğitimcinin aleyhine şekillendiğine vurgu yaptı.

“Dershaneler her ne kadar bir işletme olarak görünse de bu kurumların başında ve temel yapısında eğitimciler yer alıyor. Biz dershane sahiplerinin bu nedenle bu kurumlarda çalışan öğretmenlerin gelirleri konusunda duyarsız olması beklenemez” diye konuşan Yıldız, son yılda hız kazanan dershane sayıları ve peşinden gelen rekabet koşullarındaki artışın öğretmen ücretlerini olumsuz etkilediğini vurguladı. Yıldız, “Günümüz koşulları ve benzeri nedenleri de eklersek yıllar öncesine oranla iyi ücret aldıkları söylenemez. Ama bu sadece sektörümüzün üstesinden gelebileceği bir durum değil. Ayrıca eğitim sistemindeki sürekli değişim, dershane yöneticilerinin yakın geleceğe dair bile plan yapmalarını engel oluşturuyor. Bu nedenle dershaneler ayakta durmak için her türlü giderinde doğal olarak tedbirli ve dikkatli davranmak durumunda kalıyor. Dershaneler sektörel gelişme ile ilgili önlerini görebilseler, camianın tüm fertleri için daha uygun koşullar oluşabilir” diye konuştu. Özel dershane sayısı ve yoğunluğu açısından Türkiye’nin önde gelen kentleri arasındaki Denizli’de sektörün bu yapısı nedeniyle dershaneler atanamayan öğretmenler için ayrıca bir istihdam oluşturuyor. Her yıl üniversite sınavlarına 16 bine yakın öğrencinin girdiği, SBS sınavlarına ise ortalama 13 bin öğrencinin katıldığı Denizli’de, öğrencilerin dershaneden eğitim alma oranları da yüksek.

PLANLAMA ŞART
Yıldız, bu nedenle, eğitim fakültelerinden mezun olmuş ancak ataması gerçekleşmeyen birçok öğretmenin için de dershanelerin bir istihdam merkezi haline geldiğini söyledi. KPSS sınavları için dershaneleri tercih eden adaylardan büyük bir kısmını da atanamayan öğretmenlerin oluşturduğunu sözlerine ekledi. Bu nedenle üniversiteye öğrenci alımlarından yerleştirmeye kadar Türkiye’nin hızla bir planlamaya ihtiyacı olduğuna vurgu yapan Yıldız, “Önceleri birikme noktası lise son sınıftı. Şimdi ise üniversite son sınıf. Değişen sadece birkaç yıllık öteleme” diye konuştu.

ULUSUN GELECEĞİ ÖĞRETMENLERİN ELİNDE
Bir ulusun geleceğinin öğretmenlerin elinde olduğuna dikkat çeken Yıldız, “Bir ulusun geleceğine şekil veren öğretmenlerin özlük hakları, sosyal güvenceleri ve her türlü ekonomik haklarının sağlanması lazım” dedi. Eğitim ve öğretime gereken önemi veren toplumların, bilimde, teknolojide, sanatta ve ekonomik hayatta başarı sağladıklarına da değinen Yıldız, “Eğitim öğretim içeriğini kendisi oluşturmayan ve planlamayan toplumlar ise başka ülkelerin kölesi olmaktan kurtulamaz” diye konuştu.

ÖĞRETMENLER GÜNÜNÜ KUTLARIZ
Bütün öğretmenlerin, öğretmenler gününü kutlayan DDD Başkanı Yıldız, “Yaşanılan ekonomik durum ortada. Buna rağmen öğretmenlik mesleğinin önemli bir meslek olduğu bilinciyle hareket etmek gerekiyor. Bu kutsal mesleğin görevlerini yerine getirmek, ulusumuzun geleceği açısından son derece önemli” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı