REKLAMI GEÇ

Geleceğin bilimadamları

Geleceğin bilimadamları

Denizli Özel Servergazi Anadolu Lisesi öğrencileri, hazırladıkları proje ile hem bir ilki gerçekleştirdiler, hem de TÜBİTAK’ın yarışmasında bölge birincisi oldular.

/ DENİZLİHABER / 29 Mart 2014 Cumartesi, 10:43

Denizli Özel Servergazi Anadolu Lisesi 11. Sınıf öğrencileri Emrecan Aslan, Burak Caner Duruş ve Coğrafya Öğretmenleri Kadir Süzer ile birlikte zeytinyağı üretimi esnasında ortaya çıkan, doğaya zararlı olan ve yararlı bir şekilde geri dönüşümü sağlanamayan pirinayı Kırmızı Kaliforniya solucanlarını kullanarak gübreye çevirerek Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi. Bu projeleri ile coğrafya dalında TÜBİTAK Liselerarası araştırma projeleri yarışmasına katılan öğrenciler Isparta bölge finallerinde bölge 1. Si oldular.

Proje ile ilgili bilgi veren öğrenciler şöyle konuştu:
Projeye başlamadan önce gazetelerden ve internetten pirinanın çevreye zararlı bir madde olduğunu öğrendik. Özellikle kokusu çok rahatsız edici. Ayrıca doğaya yararlı bir şekilde dönüşümü yapılamamakta. Her ne kadar kuru pirina yakılıp ısıtmada kullanılabilse de yakıldığında havaya verdiği karbondioksit vb. zehirli gazlar havayı kirletmekte ve yıllar geçtikçe artan zeytinyağı kullanımı sebebiyle pirina miktarındaki artış sebebiyle zeytinyağı üreticileri farklı yollar aramakta. Biz de pirinayı faydalı bir şekilde doğaya kazandırmak için yediklerinin %90’ını gübreye çevirebilen Kırmızı Kaliforniya Solucanını kullanmaya karar verdik. Ayrıca bu solucan gübresinin doğallığının yanı sıra bitkiler üzerindeki olumlu etkisi bizi solucanları kullanmaya teşvik etti. İzleyeceğimiz yöntemi belirlemek amacıyla Burdur’da bulunan solucan gübresi fabrikasına araştırmalara gittik. Daha sonra yaptığımız bir dizi deney sonucu solucana en uygun pirina yemini bulduk. Yaş, kuru ve solucan fabrikası sahibi Mehmet Aksoy Bey’ in önerisi olan çürümüş pirinayı denedik ve solucanların çürümüş pirinayı yiyip gübreye çevirdiğini gördük. Son olarak da elde ettiğimiz gübreyi fasulye ve bazı bitkilerde denedik ve elde ettiğimiz gübrenin bitkilerdeki etkisinin normal toprağa göre kat kat daha fazla olduğunu hatta solucan fabrikasında üretilen gübreden daha çok katkı sağladığını gördük. Artık bu gübre sayesinde Türk tarımı ve toprağı erozyon yüzünden kaybettiği verimli toprakları kimyasal ilaç kullanmadan geri kazanabilecek ve daha verimli ürünler elde edecek. Bundan hem zeytin üreticisi, hem zeytinyağı fabrikaları hem de gübreyi kullananlar büyük fayda görecek.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı