REKLAMI GEÇ

Kokpit Havacılık Lisesi’nin genç mucitlerinden “Elektromanyetik kalkan”

Kokpit Havacılık Lisesi’nin genç mucitlerinden “Elektromanyetik kalkan”

Denizli İhracatçılar Birliği’nin “Genç Mucitler Aranıyor İnovatif Fikirler Yarışması”na katılan ve jüri özel ödülüne layık görülen Mesutcan Özkan ile Dağukan Işlakca’nın projeleri büyük beğeni aldı. Özkan ve Dağukan, “Elektromanyetik kalkan” projesini anlattı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 21 Nisan 2018 Cumartesi, 15:57

Denizli İhracatçılar Birliği’nin genç mucitlerin eserlerini ortaya çıkaran ve çabaların ödüllendirildiği “Genç Mucitler Aranıyor İnovatif Fikirler Yarışması” birbirinden özel projeleri ortaya çıkardı.

Bu projelerden biri de jüri özel ödülüne layık görülen “Elektromanyetik kalkan” oldu. Kokpit Havacılık Lisesi öğrencileri Mesutcan Özkan ile Dağukan Işlakca’nın, öğretmenleri Burcu Gürsel’in desteğiyle hazırladıkları “Elektromanyetik kalkan” projesini anlattı.

Projeyi anlatan Kokpit’in mucit öğrencileri, mesleki risk olarak mermilerle karşı karşıya kalan insanlar için giyilebilir bir teknolojiyi hayata geçirmek istediklerini söyledi.

Başarılı öğrenciler projelerini şöyle anlattı:“Kalkanı giyen kişinin üzerinde bulunan kızıl ötesi uzun mesafe sensörleri ailesine ait faz modülasyonlu ölçüm tekniği içeren 360 derecelik bir açıyla kişinin bulunduğu ortamı tarayacak ve kişiye doğru yüksek hızda gelen bir cisim (mermi) tespit ettiklerinde anlık olarak kişinin kaskında ki ya da gövdesinde ki altıgen şeklinde yerleştirilmiş elektromıknatıslara güç verecek, eş zamanlı olarak elektromıknatısların oluşturduğu manyetik alanların kesişim noktasına yüksek basınçla nikel tozu püskürtülecek. Bir saniyeden çok daha küçük bir zaman aralığında nikel tozları oluşturulan manyetik alanda yoğunlaştırılarak mermiyi engelleyecek şekilde konumlandırılacaktır. Sensörlere bir bilgisayar desteği ve elektromıknatıslara hareketli aksam eklendiğinde ise kişiyi her yönden gelecek her türden kurşuna daha doğrusu -şimdilik- patlayıcı hariç saldırılara karşı korumak mümkün olacaktır. Böylece kullanıcıyı otonom şekilde korumuş olacaktır. Yapılacak gelişmeler sayesinde bu projenin günlük hayata uygulanması da oldukça mümkündür.”

Projenin faydalarını da anlatan Özkan ve Işlakca, “Geniş bir hayal gücü ve teknik açıdan mümkün eklemeler ile bu temelin sahip olduğu potansiyelin ve faydaların yüksek olduğunu düşünüyoruz. Bunlardan biri, yarışmanın da amaçlarından olan, bilimsel bilgiyi ticarete dönüştürmektir. Ama asıl amacımız takdir edersiniz ki farklıdır. Güvenlik güçlerimizi muhafaza eden gereçlerin teknolojileri oldukça ilkel ve anlık değişim yeteneğinden yoksundur. Bu açıdan güvenlik güçlerimiz için rahatlatıcı ayrıca güvenli de bir yol olacaktır. Arzu ettiğimiz destek sağlanırsa, kâğıt üzerinde fizik ilkelerine ve başvurduğumuz yetkili hocalarımızın eleştiri oklarına karşın şimdiye kadar kendini başarıyla savunan projemizi hayata geçirmenin, ülkemize bilim, sanayi, ticari ve özellikle de askeriye alanında uluslararası boyutta büyük katkı sağlayacağına dair hiç şüphemiz yoktur” dedi.

UYGULAMA ADIMLARI
Kalkanı oluşturmak için kullanılacak olan elektromıknatıs setine gereken elektrik enerjisini lityum iyon pillerin karşılayacağını ifade eden başarılı öğrenciler, “Li-ion pil kullanmadaki sebep, oldukça yüksek elektrik depolama oranına sahip olmaları ve bu sayede aynı miktarda enerjiyi depolayabilecek (177Wh / L) nikel kadmiyum pillere göre ağırlık bakımından daha avantajlı olmalarının yanı sıra hafıza etkisi denilen durum geçerli olmadığı için kullanımdan sonra piezoelektrik üreteçler yardımı ile çalışma sırasında dahi kendisini yeniden şarj edebilecek olmasıdır. Bütün bunlara ek olarak li-ion titanat bataryalar günümüzde elektrikli ulaşım araçlarında dahi kullanılabilecek kapasiteye sahiptir. Bu da kalkanın art arda birden çok saldırıyı engellemesi için ihtiyaç duyduğu enerjiyi kolaylıkla karşılayabilecektir. Kullanılacak elektromıknatıslar 12 Volt ile çalışıp 8W güce ve 1,5 amperlik akıma sahip olup 250 newtona kadar çekme kuvveti uygulayabilecektir, hesaplarımıza göre 5 metre kare etki alanı olacak ve bu bizim için yeterlidir. Henüz deney yoluyla elde edilmiş veri olmadığından bu hesapların hata payı elbette vardır. Ancak manyetik akının manyetemotor (mmk) ile doğru orantılı olduğunu ve mmk’nın sarım sayısı ve iletkenden geçen akıma bağlı olarak arttırılabilir olması sayesinde çekim gücünün yetersizliği kolaylıkla üzerinden gelinebilecek bir sorundur. Projemizin faydasının ve kullanım alanlarının büyük olabileceği gibi bu projeyi hayata geçirmek için tek gereken büyük olarak nitelendirilebilecek laboratuvar, alet ve teçhizatlardır” diye konuştu.

Geliştirdikleri projenin savunma sanayine katkılarından da söz eden Kokpit öğrencileri, Ağırlık ve mekanizma yapısı olarak kurşun geçirmek yeleklerden 2-3 kilogram fazlası olabileceğini, ancak tüm vücudu dışarıdan gelen tehditlere karşı daha fazla koruyacağını kaydetti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı