REKLAMI GEÇ

Uğur uzmanları YGS’yi değerlendirdi

Uğur uzmanları YGS’yi değerlendirdi

Denizli Uğur Okulları öğretmenleri hafta sonu gerçekleştirilen YGS’yi değerlendirdi, bundan sonraki sürece ilişkin ipuçları verdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 14 Mart 2016 Pazartesi, 13:53

Üniversiteye girmek isteyen adaylar için sınavın ilk aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın (YGS) 13 Mart Pazar günü gerçekleştirildiğini belirten Denizli Uğur Okulları Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt, sınava katılanların sayısının geçen yıla göre 131 bin 980 kişilik artış göstererek 2 milyon 178 bin 563 olduğunu söyledi.

Kurt, “YGS’de ortak müfredata dayalı Türkçe, sosyal bilimler, temel matematik ve fen bilimleri testleri yer aldı. Adaylar, güncel öğretim programlarından da sorumlu tutuldu. Bu yıl YGS’de adaylara geçen yıl da olduğu gibi, 40 Türkçe, 15 tarih, 12 coğrafya, 8 felsefe, 5 din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından, 40 temel matematik, 14 fizik, 13 kimya ve 13 biyoloji sorusu yöneltildi” dedi.

LYS BAŞVURULARI 1-14 NİSAN TARİHLERİ ARASINDA
İki aşamalı ve altı farklı oturumdan oluşan üniversite giriş sisteminin birinci aşaması olan YGS’nin adayların temel becerilerini, yorumlama gücünü sorgulayan sınav özelliğini taşıdığını anlatan Kurt, “YGS’ye giren adayların LYS’ye başvuruda bulunabilmeleri için taban baraj puanı 180’dir. YGS puan türlerindeki puanlardan en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar isterlerse LYS’lere başvurabilecek. LYS’lere başvurular, 1-14 Nisan 2016 tarihleri arasında yapılacak. Adaylar YGS’ de 150 baraj puanını geçtiklerinde ise iki yıllık ön lisans ve açık öğretim fakültelerini tercih edebilecekler. ÖSYM, YGS sonuçlarını 25 Mart’ta açıklayacağını duyurdu” dedi.

SORULAR SON İKİ YILA GÖRE DAHA KOLAYDI
Sınavın ÖSYM formatına uygun bir şekilde gerçekleştiğini anlatan Kurt, “Genel olarak son 2 yıla göre daha kolaydı. Adaylardan alınan bilgilere göre Türkçe soruları önceki yıllara göre daha kısa, anlaşılır cümlelerden ve paragraflardan oluşturulmuştur. Sosyal bilgiler testinde tarih ve coğrafya soruları zorluk derecesi yüksek olmayan sorulardan oluşurken felsefe, din kültürü ve ahlak bilgisi soruları bilgiye dayalı kavramlar sorgulandığından öğrencilere zor gelmiştir. Fen bilimleri testinde kimya, biyoloji zorluk derecesi yüksek olmayan, fizik soruları kısmen daha zor olan sorulardan oluşturulmuştur. Matematik işlem soruları kolay ancak problem konusunda uzun metinlere dayalı, doğru okuma ve okuduğunu anlayarak matematik diline çevirme ve hatasız işlem yapma üzerine kurgulanmış sorulardan; geometri soruları da zorluk derecesi yüksek olmayan temel sorulardan oluşturulmuştur. Yine adaylardan alınan bilgiler değerlendirildiğinde matematik testinde Fonksiyon konusunda 1, Türkçe testinde ise Dil Bilgisi konusunda 1 soru ile ilgili çelişkili yorumlar bulunmaktadır. ÖSYM tarafından sınav soruları açıklandığında Uğur Okulları Akademik Kurul değerlendirmesi tarafından tüm sorular incelenerek kamuoyuna gerekli açıklamalar yapılacaktır.
Haziran 2016’da yapılacak LYS oturumlarında sorular bilgi ve bilgiyi yorumlamaya dayalı olacağından öğrencilerimizin bundan sonraki zaman diliminde LYS konularının teorik ve temel bilgilerini öğrenip pekiştirerek çalışmalarını bilinçli bir şekilde sürdürmeleri gerekmektedir” dedi.

Denizli Uğur Okulları Rehberlik Direktörü Nazik Kösegil ise ÖSYS’nin Mart ve Haziran aylarında yapılan iki aşamalı sınavdan oluştuğunu kaydetti. Kösegil, “Öğrenciler bu iki aşamalı sınavın birinci aşaması olan YGS’de sınav kaygısını ve sınav anını deneyimlemiş oldular. Zorlu bir süreç olan sınav hazırlık sürecini puan katkısı daha az olan bir sınavla deneyimlemek öğrenciler için olumlu bir durumdur. Yerleştirme puanları sadece YGS’de yapılan netleri değil, LYS’leri de içerecek ve bu puan oluşumunda oran olarak bakıldığında LYS’lerin etkisi yüzde 60 ve üzerinde olacaktır. Öğrencilere tavsiyemiz devam eden bir sınav süreci içinde olduklarını unutmasınlar ve bugün yapılan sınavın olumsuz muhakemesini bir kenara bırakarak haziran ayında yapılacak LYS’lere yönelik çalışmalarına devam etsinler. Aileler ise bu süreçte öğrencinin en önemli psikolojik desteği yine ailesinden alacağını unutmamalı ve sınav sonucu ne olursa olsun öğrenciyi yargılamadan güven verici, cesaretlendirici ve motive edici ifade ve eylemlerde bulunmalıdır” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı