REKLAMI GEÇ

Dershaneler kapatılamaz!

Dershaneler kapatılamaz!

Ulusal Sanayici ve İşadamları Derneği (USİAD) Denizli Şube Başkanı Sabri Yıldız, dershaneleri kapatma kararının anayasada güvence altına alınan özgürlüklere aykırı olduğunu belirterek, “Dershaneler kapatılamaz” dedi.

/ DENİZLİHABER / 22 Kasım 2013 Cuma, 11:40

Ulusal Sanayici ve İşadamları Derneği (USİAD) Denizli Şubes Başkanı Sabri Yıldız’dan da dershanelerin kapatılması ile ilgili hükümetin attığı adıma tepki geldi. Eğitimdeki açıkları doldurabilmek, öğrencileri bu doğrultuda hem okula hem de bir üst eğitim kurumuna hazırlamak amacıyla kurulan dershaneler konusundaki tartışmaların uzun yıllardan beri devam ettiğini belirten Yıldız, “Çeşitli dönemlerde kapatma tehlikesiyle karşı karşıya kalan dershaneler bu olumsuzluklara rağmen nicelik ve nitelik olarak varlıklarını artırarak sürdürmeyi başarmışlardır. Buna rağmen bugünlerde de bu tartışmaları yoğunlaşmış bir biçimde izlemekteyiz. Ülke eğitim sisteminin önemli bir parçası olan dershaneler konusundaki bu tarz dayatmaların nedenini anlamak oldukça güç” dedi.

“DERSHANELER SEBEP DEĞİL SONUÇTUR”
“Dershanelere olan ihtiyaç kalktı mı ki dershaneler kapatılmaya çalışılıyor?” diyen Yıldız, sınavlara hazırlık ve okullara destek hizmeti veren dershanelerin, gerek veliler gerekse öğrenciler tarafından yoğun ilgi gören kurumlar olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Bu kurumlar bir neden değil sonuçtur. Eğitim sistemimizdeki noksanlıklarından kaynaklanan problemlerin çözümünde yeni alternatifler geliştirmeden velinin elindeki tek alternatifi almak doğru değildir. Varlıklı aileler, özel öğretmenlerle çocuklarını ayrıcalıklı bir konuma getirirken gelir seviyesi daha düşük aileler kendileri için daha ekonomik bir seçenek olan dershaneleri tercih etmektedirler. Dolayısıyla dershaneler eğitimdeki fırsat eşitliğinin de önemli bir ayağıdır. Bu bağlamda özgürlük taleplerinin yükseldiği çağımızda eğitim özgürlüğü bu şekilde engellenmemelidir.”

ANAYASAYA AYKIRI
Dershanelerin kapatılmasının Anayasa’da güvence altına alınan hak ve özgürlüklere aykırı olduğuna işaret eden Yıldız, “Anayasanın 48. maddesi girişim özgürlüğü”ne ilişkin düzenlemeyi içermektedir. Üstelik bu hüküm de anayasanın öngördüğü herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. 48. maddede ‘Herkes, dilediği alanda çalışma ve sözleşme hürriyetine sahiptir. Özel teşebbüsler kurmak serbesttir… Devlet, özel teşebbüslerin milli ekonominin gereklerine ve sosyal amaçlara uygun yürümesini, güvenlik ve kararlılık içinde çalışmasını sağlayacak tedbirlerini alır’ denilmektedir. Girişim özgürlüğü bakımından getirilecek sınırlamalar ancak Anayasa Mahkemesi’nin de bu özgürlük bakımından kullandığı, kamu düzenine, ahlaka aykırı olmama gibi hukukun genel ilkeleri olabilir. Bunun dışındaki tüm engellemeler anayasaya aykırı bir sonuç yaratmış olur ve anayasada güvence altına alınmış olan girişim özgürlüğünün ihlaline neden olur. Sonuç olarak hem dershaneye olan ihtiyacın devam etmesi hem de anayasadaki “girişim özgürlüğü” maddesi nedeniyle dershaneler kapatılamaz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı