REKLAMI GEÇ

YGS’ye gireceklere Uğur’dan altın öğütler

YGS’ye gireceklere Uğur’dan altın öğütler

Denizli Uğur Dershaneleri Rehberlik Birimi, 15 Mart Pazar günü yapılacak Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) girecek öğrencilere “Hız ve isabet arasında uygun bir denge kurmak gerekir. Çok hızlı okuyup hata yapmak puan kaybettirir” uyarısında bulundu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 11 Mart 2015 Çarşamba, 13:58

Yüzbinlerce öğrenciyi yine sınav heyecan ve stresi sardı. 15 Mart Pazar günü yapılacak YGS, öğrencilerin bir bölümüne ünivirsetiye giden yolun ilk kapısını açarken, bazı öğrencilere de daha birinci basamak da bu yıl için kapıların kapanmasına neden olacak. Bu da üniversiteye hazırlanan yüzbinlerce öğrencide heyecan, baskı ve stres yaratıyor.

Gençler, geleceklerine yön verecek bu sınava hazırlanırken, Denizli Uğur Dershaneleri Rehberlik Birimi de, öğrencilere yardımcı olmak amacıyla yapması gerekenler kılavuzu hazırladı. İşte o uyarılar:

1)Sınav kitapçığındaki bir bölüme başlamadan önce, o bölümü hızlı bir şeklide gözden geçirin. Sınavda başlayacağınız bölümü 10 saniyede hızla gözden geçirmeniz testin yapısını kavramanıza ve kendinizi duruma daha kolay hazırlamanıza yardımcı olacaktır.

2) Hız ve isabet arasında uygun bir denge kurmak gerekir. Çok hızlı okuyup hata yapmak size puan kaybettirir. Diğer taraftan aşırı dikkatli olarak, her soru üzerinde çok fazla zaman harcamak da hem zaman kaybetmenize hem de buna bağlı olarak yeterli puanı toplayamamanıza sebep olabilir.

3) Bir soruda belli bir süre geçtiği halde çözüme ulaşamamışsanız, uğraşmaktan vazgeçin ve soruyu bırakın. Sınavlarda soruların zorluk dereceleri birbirinden farklı ama tüm soruların puan değerleri aynıdır. Siz soru üzerinde çok fazla zaman harcamış ve hala çözüme ulaşamamışsanız, soru üzerinde sadece zaman kaybedeceksinizdir. Bu arada en makul çözüm, soruya bir işaret koyarak diğer sorulara geçmeniz olacaktır. Daha sonra eğer süreniz kalırsa, bu soruya tekrar dönersiniz. Ancak bu ‘Soru size ilk bakışta zor geldiği takdirde bırakın’ anlamına gelmiyor.

4) Zamanı kontrol etmeyi unutmayın. Sınava gireceğiniz sınıflarda saat olacaktır. Geçen zamanla çok fazla ilgilenmeyin. Her bölüm için zaman kontrol etmeniz yeterli. Çok fazla abartarak her soruda saatinizi kontrol etmeniz sizin hem sıkıntınızı arttıracak hem de zaman kaybetmenize neden olacaktır.

5) Sorulara ön yargıyla yaklaşmayın. Herhangi bir soruyu üzerinde zaman harcamak gerektiği ve çok karışık gözüktüğü için, otomatik olarak atlamayın. Eğer üzerinde zaman harcarsanız, gerektiğini düşünerek soruları otomatik olarak atlarsınız. Çok az soru cevaplayarak, testin sonuna varırsınız. Ancak bazı sorular çok uzun ve karmaşık görünseler de aslında bazı küçük bilgilerin doğru kullanılması halinde rahatlıkla çözebilecek sorular da olabilir. Bu sorular için gayretinizi esirgemeyin.

6) Zihninizin dağılmasına izin vermeyin. Bölümler arasında çok kısa bir dinlenme arası verin ve zihninizi programlı olarak dinlendirin. Ancak kendinize verdiğiniz bu kısa dinlenme süresini kesinlikle aşmayın. Eğer bir soruyu birden çok okuduğunuz halde anlamıyorsanız ya da kendinizi bir yerlere dalmış halde buluyorsanız, dikkatiniz dağılmış demektir. Burada yapmanız gereken bir dakika dikkat toplamak için ara vermektir. Ara verdiğinizde 3-4 defa alınacak diyafram nefesiyle dikkatinizi toplayabilirsiniz.

7) Seçeneklerin gücünden faydalanın, sorulan soruya cevap olmayacak nitelikteki seçenekleri eleyin. Açıklama olan sorularda öncelikle soru kökünü okuyarak soruyu çözmeye başlayın. Daha sonra kesinlikle cevap olamayacak seçeneklerin üzerine bir çarpı işareti koyun. Daha az seçenek arasından sonuca ulaşmanız daha kolay olacaktır.

8) Her soruyu mantığına göre düşünün, kendi mantığınıza göre değil; sadece soru kökünde isteneni düşünün.

9) Karar vermeniz gerekiyorsa, hızlı bir şekilde karar verin ve fikrinizi değiştirmeyin. Elemelerden sonra kalan iki seçenekten birinin doğru olma ihtimali daha yüksekse (yani aklınıza gelen ilk seçenek) kararınızı verin. İlk cevaplarınızı sorunun cevabını kesin olarak bulmadan değiştirmeyin. Ancak kontrolleriniz sırasında, sorunun bir yerinde işlem hatası yaptığınızı anladıysanız soruyu değiştirmelisiniz. Ayrıca soruları değiştirirken de zaman kaybettiğinizi unutmamalı ve mümkün olduğu kadar değişiklik yapmaya özen göstermelisiniz. Cevaplarınızı cevap kağıdına gruplar halinde kodlayın.

10) Sınava giriş belgenizin çıktısını almayı kesinlikle unutmayın. Sınava giriş belgeniz ve kimliğiniz olmadan sınav salonuna giremezsiniz..

11) Beslenme düzeninizde değişiklik yapmayın, son gün ağır şeyler yemeyin.

12) Ders çalışmayı en geç 13 Mart Cuma günü bırakın. Cumartesi gününü kendinize ayırın fakat piknik vs. gibi yorucu etkinliklerden uzak durun.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı