REKLAMI GEÇ

Denizli leblebi ihracatında Türkiye 1.si

Denizli leblebi ihracatında Türkiye 1.si

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Hüseyin Memişoğlu, kentin tekstil, mermer ve makine ihracatının yanı sıra kuruyemiş ihracatında da önemli bir yere sahip. Denizli, leblebi ihracatında Türkiye birinciliğini elinde bulunduruyor. Bu başarı, leblebinin başkentinin Çorum değil Denizli olduğunu da ortaya koyuyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 22 Temmuz 2020 Çarşamba, 10:44

DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, kuruyemiş ihracat verilerini değerlendirdi. Türkiye’nin en çok ihracat yapan 9. kenti olan Denizli; ev tekstilinden makineye, mermerden kabloya kadar 3.000’e yakın ürünün ihracatını gerçekleştirdiğini belirten Memişoğlu, şehrin önemli ihracat kalemlerinden birinin de kuruyemiş olduğunu kaydetti.

Memişoğlu, “2019 yılında 42 milyon USD değerinde kuruyemiş ihracatına imza atan Denizli’de leblebi ve ay çekirdeği sektörün önemli ürünlerinden. 50’nin üzerinde ülkeye kuruyemiş ihracatı yapıyoruz. Leblebi ihracatında Türkiye 1.’si, ay çekirdeği ihracatında ise Türkiye 3.sü durumundayız” dedi.

LEBLEBİDE HEM MUTFAKTA HEM DE İHRACATTA ÖNCÜYÜZ
2019 yılında Denizli’den yapılan leblebi ihracatının 5.8 milyon USD olduğunu söyleyen DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, bu değerle Türkiye’nin toplam leblebi ihracatından Denizli olarak yüzde 45 pay aldıklarını belirtti.

Memişoğlu, “Denizli leblebisi uzun yıllardan bu yana ilimizde üretilen, özel bir kavurma işleminden geçirilerek usta eller tarafından lezzetini ve altın sarısı rengini yakalayan bir ürün. Önceki dönemlerde iç pazarda önemli bir yeri olan Denizli leblebisinin artık ihracatta da söz sahibi olduğunu görüyoruz. Türkiye’nin 12.9 milyon dolarlık leblebi ihracatının 5.8 milyon dolarlık kısmı Denizli’den yapılıyor. Ulaştığımız bu ihracat rakamıyla ülkemizin en çok ihracat yapan şehri konumundayız ve Denizli leblebisini yaklaşık 40 ülkenin beğenisine sunuyoruz. Bilindiği gibi Denizli, ülkemizin leblebi üretiminin büyük bölümünü tek başına yapıyor. İhracatımızdaki başarıyı da göz önünde bulundurduğumuzda, leblebide işin sadece mutfak kısmında değil, ihracat kısmında da öncü olduğumuzu söyleyebiliriz” dedi.

AY ÇEKİRDEĞİ İHRACATINDA DİKKAT ÇEKEN ARTIŞ
Ay çekirdeği ihracatına ilişkin veriler de paylaşan Memişoğlu, Denizli’den yaklaşık 30 ülkeye ay çekirdeği ihracatı yapıldığını ifade ederek, “2018 yılında 13.3 milyon dolar olan ay çekirdeği ihracatımız, 2019 yılında 21.4 milyon dolara ulaştı. Artış oranının yüzde 60’ın üzerinde olduğunu görüyoruz. Denizli’nin 42 milyon dolarlık toplam kuruyemiş ihracatının yarısından fazlasını ay çekirdeği oluşturuyor” dedi.

DENİB tarafından 2015-2020 yılları arasında Denizli Gıda Sektörünün Uluslararası Rekabetçiliğinin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Projesinin yürütüldüğünü belirten Başkan Memişoğlu şunları söyledi:

“Kuruyemiş, yaş meyve-sebze, aromatik bitkiler, mantar, bitki yağları, su ürünleri, süt ürünleri, kuru meyve, tahin, şekerleme, hububat gibi gıda sektörünün alt kollarına ait üreticilerin yer aldığı ilk projemizi geçtiğimiz aylarda sonlandırdık. Projede yer alan ihracatçı firmalarımızla Moskova’da, Abu Dabi’de, Barcelona’da, Paris’te, Dubai’de ve Seul’de çeşitli etkinliklere katılım sağladık. Yürütülen ilk projemize ilişkin geri bildirimler oldukça olumluydu. Bu durumun ışığında geçtiğimiz günlerde yeni projemizle ilgili duyuruya çıktık ve başvuruları ay sonuna kadar almaya devam edeceğiz. Katılımcı firmaların ortak hedef pazarlarında ticaret ve alım heyeti faaliyetleri düzenleyerek ihracatımıza katkı sağlamayı planlıyoruz.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı