REKLAMI GEÇ

Euro, dolar karşısında değer kazandıkça ihracatçı seviniyor

Euro, dolar karşısında değer kazandıkça ihracatçı seviniyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili, Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, Euro’nun dolar karşısında değer kazanmasının Denizli ihracatına olumlu etkisi olacağını, zira Denizli’nin toplam ihracatının yarıdan fazlasını Avrupa’ya yaptığını söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 24 Temmuz 2017 Pazartesi, 13:55

Euro, ABD doları karşında değer kazanmasıyla birlikte ihracatçıların da yüzü gülmeye başladı. Avrupa ülkelerine 2 milyar dolara yakın yıllık ihracat yapan Denizli’nin, ekonomisini toparlamaya başlayan Avrupa’ya daha fazla ihracat yapacağı açıklandı.

2008 küresel krizinin ardından gözlerin dünyanın dinamo ekonomileri olan ABD ve AB’nin para birimleri dolar ve Euro üzerinde olduğunu söyleyen İhracatçılar Birliği Başkanı Süleyman Kocasert, “ABD parasal genişleme politikalarının sonuçlarını daha erken almış ve 2016 yılı boyunca dolar Euro karşısında güçlü kalmıştı. Öyle ki Trump’ın seçildiği 8 Kasım 2016 ile Başkanlık yeminin edildiği 20 Ocak 2017 arasında Euro karşısında değer kazanışını hızlandırmış ve bir ara parite 1.04 seviyesini görmüş idi. Bununla da kalmamış, beklentiler tarafında, 1 Dolar 1 Euro olur mu savı sıklıkla dile getirilir olmuştu. Gelinen noktada geçtiğimiz Perşembe Avrupa Merkez Bankası Başkanı, ekonomideki göstergelerin olumlu işaretlerine vurgu yaparak, sonbahar aylarından itibaren parasal genişlemenin azalabileceğinin sinyalini güçlü bir şekilde verdi. Açıkçası dolarda olduğu gibi, bu yeni politika hayata geçtiğinde Euro’nun değer kazanması da doğal sonuç olacak. Rahatlıkla ifade edebiliriz ki, 1 Euro 1 Dolar olur mu tartışmaları uzun bir süre rafa kalkacak gibi. Hatta ve hatta önümüzdeki dönemde 1,20 düzeyinde bir parite hiç de sürpriz olmayacak” dedi.

“İHRACATA ÇOK OLUMLU ETKİSİ OLUR”
Euro’nun Dolar karşısında değer kazanmasının Denizli ihracatına çok olumlu etkisi olacağını söyleyen Süleyman Kocasert, “İhracatımızın yarısından fazlasını Avrupa ülkelerine yapıyoruz. Bu noktada ihracatı gerçekleşen ürünlerin dolar karşılığının artacağını öngörmek mümkün. Hatırlanacağı üzere, 2015 yılı ihracat performansımız değerlendirilirken, düşüşte 8 milyar dolarlık bir parite etkisi olduğunu özellikle vurguluyorduk. Parite etkisinin yeniden lehimize dönmesi durumunda bunun olumlu sonuçlarını hep birlikte gözlemleyeceğiz. Unutmamamız gereken bir nokta da şu ki; Avrupa ekonomisinin olumlu yöne evrilmesi, parite etkisinin de ötesinde en büyük pazarımızdaki talebin de canlanmasına yol açacaktır” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı