REKLAMI GEÇ

İhracatın yıldızlarına ödül

İhracatın yıldızlarına ödül

Denizli İhracatçılar Birliği’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen törenle, 2021 yılında imalatçı-ihracatçı bazında ve sektörlerinde en fazla ihracatı gerçekleştiren 41 firmaya İhracatın Yıldızları töreni ile ödülleri verildi. Türkiye İhracatçılar Meclisi Denizli Meclis toplantısının da yapıldığı törende konuşan TİM Başkanı İsmail Gülle, yatırım çağrısı yaptı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 29 Mart 2022 Salı, 11:59

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Denizli Meclisi toplantısında ihracat ailesiyle buluştu.

Denizli İhracatçılar Birliği’nin ev sahipliğinde Anemon Otel’de gerçekleştirilen TİM Denizli Meclisi ve DENİB İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’ne Denizli Valisi Ali Fuat Atik, AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, TİM Marka Konseyi Başkan Yardımcısı Süleyman Orakçıoğlu, TİM Kadın Konseyi üyesi Mukaddes Başkaya, Genç TİM Başkan Yardımcısı Okan Oğuz, KOSGEB Başkan Yardımcısı Dr. Recep Kılınç, İGE A.Ş. Genel Müdürü Kasım Akdeniz ile Türk Eximbank Ege Bölge Müdürü Gülom Timurhan, oda ve belediye başkanları, iş dünyası temsilcileri ve ihracatçı firma temsilcileri katıldı.

2021 DENİZLİ İHRACATINDA REKORLAR YILI OLDU

Ödül töreninin açılışında konuşan TİM Başkanı İsmail Gülle, Denizli’nin kalkınmada tüm Anadolu’ya rol model olduğunu belirterek, yakın çevresinde İzmir ve Manisa gibi güçlü ekonomik merkezlerinin bulunmasına rağmen, Denizli’nin yeni nesil bir sanayi merkezi olmayı başardığını kaydetti.

TİM Başkanı İsmail Gülle, “Son 20 yılda, şehrimizin ihracatı 11 kat arttı. 4 yıl önce göreve geldiğimizde, o gün ihracatımız 164 milyar dolardı. İhracatçı firma sayımız 65 bin, ihracat yükümüz 115 milyon tondu. Denizli’nin ihracatı 3 milyar dolar, toplam ihracatçı sayısı ise 1100’dü. O günden bu yana 4 sene içinde geldiğimiz noktada, ihracatımız 225 milyar dolara yükseldi. İhracatçı sayımız 100 bini aştı. İhracat yükümüz 174 milyon tona ulaştı. Denizli’nin ihracatı ise yüzde 50 artarak, 4.5 milyar doları aştı. Denizli’de ihracatçı sayımız 1.500’e yükseldi. Denizli bu rakamlarla birlikte en çok ihracat gerçekleştiren dokuzuncu ilimiz oldu. Denizli’de 14 sektörümüz tarihlerinin en yüksek ihracatını 2021 yılında gerçekleştirdi, geçtiğimiz yıl tam 64 ülkeye ihracat rekoru kırdı.  2021 yılı her anlamda Denizli’de ihracatın yılı oldu” dedi.

“İHRACATTA SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR SİSTEMATİK KURARAK, GELECEK NESİLLERE DAHA İYİ YARINLAR BIRAKACAĞIZ”

2022 yılının, birçok anlamda değişime tanık olacakları bir sene olacağını belirten TİM Başkanı İsmail Gülle, “Türkiye İhracatçılar Meclisi ve İhracatçı Birlikleri olarak biz de bu değişimin içerisindeyiz. Çünkü ihracatımızdaki yükselişle beraber küresel ticarette artık yeni bir ligdeyiz. Yeni dönemde hem stratejimizi, hem ihracata bakış açımızı niceliğin yanında niteliği de artıracak bir anlayışla oluşturuyoruz. İhracatta sürdürülebilir bir sistematik kurarak, gelecek nesillere daha iyi yarınlar bırakacağız” dedi.

“ÖNÜMÜZ AÇIK, YATIRIMDAN KORKMAYIN”

2022 yılı için koydukları 250 milyar dolar ihracat hedefine yürüdüklerini söyleyen ve ihracatçılara yatırım çağrısı yapan Gülle, “Ülkeyi il il geziyoruz. Gördüğümüz tablodan gurur duyuyoruz. OSB’lerde yer yok, yeni OSB’ler açılıyor, yeni yatırımlar yapılıyor. Fabrikalarda aylar sonrasına siparişlerin dolu olduğunu görüyoruz. Geçen yıl ülke rekorunu kırdık, 2023’te tarihi bir hedefe doğru koşuyoruz. Bu sene 250 milyar dolar hedef koyduk. Her ay 2 milyar dolar artış dedik. Hedeften sapmamız yok. 2023 yılında ise Cumhuriyetimizin 100 yılına yakışan, herkesin kalbinden geçen 300 milyar dolar hedefimiz var. Pandemi Türkiye’yi odak nokta, dünyadaki alıcıların gözdesi haline getirdi. Geçen yıl ülkemizle hiç ticaret yapmamış, firmaların ülkemize ihracat katkısı 23 milyar dolar. Müthiş bir şey. Bunun bu sene daha da büyüyeceğini görüyoruz. O nedenle önümüz açık. Şunu hep söyledik. Yatırımdan, kapasite büyütmekten korkmayın.  Önümüzdeki yıllar yelkenlerimizi dolduracak, çok büyük imkanları getirecektir. Şu ana kadar çok şükür sektörlerimize koyduğumuz hedefler bazında söylediğimiz hiçbir söz yerde kalmadı “ dedi.

DENİZLİDEN 183 ÜLKEYE İHRACAT YAPILDI

Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Hüseyin Memişoğlu ise 2021 yılında Denizli’nin rekor ihracat değerine ulaştığını vurgulayarak, “Geçtiğimiz sene 4 milyar 574 milyon olarak gerçekleşen ihracatımız yüzde 43 arttı. İhracatçılarımız 25 farklı sektörde 2 bin 868 farklı GTİP’te 183 ülkeye ihracata imza attı. Denizlinin ihracatta lider sektörü tekstil ve konfeksiyon. 2000’li yılların başında toplam ihracatımızdan yüzde 80 oranında pay alan tekstil-konfeksiyonun geçen seneki payı yüzde 38,6 oldu. Tekstil-konfeksiyon sektörünün ihracatı artarken yaşanan bu oransal değişim, Denizlide diğer sektörlerin gelişimini, sektörel çeşitliliğimizi ve sürdürülebilir ihracat yapımızı ortaya koyuyor. Kablo, bakır tel, madencilik, gıda sektörleri toplam ihracatımız içindeki paylarını artırmaya devam ediyor” diye konuştu.

DENİZLİNİN 2022 YILI HEDEFİ 5 MİLYAR DOLAR

Geçen yıl Denizli ihracatındaki ilk 10 ülkenin tamamına, ihracatı çift haneli artırdıklarını vurgulayan Memişoğlu, “Ülkemiz ihracatında 9. sırada yer alan Denizli, ilk 10 il arasında ihracatını en çok artıran ikinci il oldu. Geçen yıl 246 üye firmamız ilk kez ihracat gerçekleştirdi. Bu firmalarımız, yıl genelinde ihracatımıza 90 milyon 828 bin dolar değerinde katkı sundu. Haziran ve Aralık 2021’de 461 milyon dolar aylık ihracatla rekor değere ulaştık. İhracatımız Haziran 2020’den bu yana 21 aydır aralıksız artıyor. Denizli ihracatının kilogram başına değeri 2,30 USD, DENİB ihracatının ise 3,05 USD olarak kaydedildi. 2022 yılı hedefimiz 5 milyar dolar ihracata imza atarak ülkemiz ekonomisine olan katkımızı sürdürmek. Denizli’nin ihracat bayrağını dünyanın dört bir yanında dalgalandıran ve sayıları 4 bini aşan ihracat ailemizin her bir ferdine teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Memeişoğlu, birlik olarak gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında bilgi verdi, Türk havlusunun tanıtımı için yürüttükleri Turkısh Towels projesi kapsamında ABD de sosyal medya ve diğer iletişim kanallarında tanıtım için yeni bir film hazırladıklarını da söyledi.

İHRACATIN YILDIZLARI ÖDÜLLERİNİ ALDI

TİM Meclis Toplantısının ardından Denizli ve Uşak’ta, 2021 yılında DENİB üzerinden en fazla ihracat gerçekleştiren 20 firma ile sektörlerinde birinci olan 21 firmaya ödülleri törenle verildi.

Denizli’nin 2021 yılında en fazla ihracat gerçekleştiren firması Seval Kablo oldu.

Ödül Alan Firmalar:

İMALATÇI BAZINDA İHRACAT YAPAN İLK 20 FİRMA:

Seval Kablo

Er-Bakır

Özgüven Kablo

Gamateks

Deniz Tekstil

Veritas Tekstil

Atom Kablo

Ozanteks

CMK Kablo

Kımıl Tekstil

Hürsan Havlu

Küçüker Tekstil

Nesa Tekstil

Abalıoğlu Balık ve Gıda Ürünleri

Sürü Tekstil Konfeksiyon

Denizli Rateks Tekstil

Çarkıt Kablo

Erikoğlu Emaye Bakır

Filidea Tekstil

Kemal Uğurlu Tekstil

İMALATÇI BAZINDA EN FAZLA İHRACAT YAPAN UŞAK FİRMALARI

Ağaoğlu Tekstil

Özerdem Mensucat

Kamgarn Yün Akrilik

SEKTÖRLERİNDE EN FAZLA İHRACATI GERÇEKLEŞTİREN FİRMALAR

Çalışkan Tarım Ürünleri

Akın Haddecilik

Europtec Cam Sanayi

Uşak Cevahir Deri Tekstil

FMU Kuruyemiş Gıda

Erözpa Tekstil

Biriz Kuruyemiş

ZNB Isıtma

Denkim Denizli Kimya

Yaman Maden Sanayi

Elteksmak

Mare Tarım Gıda

Uğurlu Oto Cam

Smyrna Seracılık

Ulu Maden Termal Turizm Deri Kuyumculuk

Aynes Gıda

EN FAZLA İHRACAT GERÇEKLEŞTİREN DIŞ TİCARET SERMAYE ŞİRKETİ

DTS Denizli Tekstil Dış Ticaret YM İthalat İhracat Ticaret

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı