REKLAMI GEÇ

Kocasert: “Dövizin ateşi yükseldi”

Kocasert: “Dövizin ateşi yükseldi”

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, dövizdeki ani yükselişi değerlendirdi. ABD ve Almanya ile yaşanan sorunların dövizin ateşini yükselttiğini belirten Kocasert, yukarı yönlü hareketin devam edebileceği sinyallerinin alındığını söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 27 Ekim 2017 Cuma, 12:53

Döviz kurlarındaki ani değişiklik piyasaları alt-üst etti. DENİB Başkanı Süleyman Kocasert, yaptığı açıklamayla hem dövizde gelinen aşamayı değerlendirdi, hem de nedenlerini anlattı.

ABD’nin bazı Türk bankalarına ceza kesme hazırlığında olduğu ve Alman bankalarının Türkiye’ye yönelik finansmanın kısılacağına dair haberler ile ABD ile yaşanan mevcut vize sorununun dövizin ateşini yükselttiğini ifade eden Kocasert, yukarı yönlü hareketin devam edebileceğinin sinyallerinin alındığını kaydetti.

Kocasert, “4,12 seviyesine çıkarak tarihi zirvesini gören sepet kurun, var olan gelişmelere paralel olarak bir miktar daha yükselmesinin ve 4,15 seviyelerine gelmesinin sürpriz olmayacağını düşünüyorum. 2017 yılı için ortalama dolar kuru finans çevreleri ve piyasalar tarafından 3,65 olarak tahmin ediliyordu. Eylül ayı sonu itibariyle dolar kurunun ortalaması 3,58 oldu. Ekim ayı sonu itibariyle ise 3,65 bandına gelmesi bekleniyor. Yılın son iki ayında ise ortalama kurun 3,75 bandında olması, yılsonu için belirlenen ortalama hedefin yaklaşık olarak gerçekleşmesi demek. Yani, kurların ortalamasının tahminler doğrultusunda ilerlediğini görüyoruz. Küresel gelişmelere bakıldığında ise yeni seçilecek FED Başkanı piyasaları yakından ilgilendiriyor. Özellikle şahin kanattan John Taylor’un seçilme ihtimali faiz artırımlarını beraberinde getirebilir ve bilanço küçültme işleminin hızlanmasına sebep olabilir. Bu da ABD’nin doları tekrar anavatanına çekmesi anlamına geliyor” dedi.

MERKEZ BANKASI FAİZLERİ ARTIRMADI
TCMB’de gerçekleştirilen PPK’nun da faizleri sabit tuttuğuna dikkat çeken Kocasert, “Kurlarda son günlerde yaşanan yukarı yönlü hareketin enflasyon ve faiz üzerinde bir baskı yarattığını görüyoruz. Bu noktada, yurtiçi ve yurtdışı gelişmelere paralel olarak Merkez Bankası’nın önümüzdeki dönemde yeniden faizleri artırma konusunda karar alabileceği kanaatindeyim. Kurlarda yaşanan oynaklık ve yukarı yönlü hareket sonucunda açık pozisyonunda yakalanılmamasının oldukça önemli olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı