REKLAMI GEÇ

Şubatta ihracat geriledi

Şubatta ihracat geriledi

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, Denizli ihracatının Şubat ayında ülke genelindeki duruma paralel olarak yüzde 11 gerileyerek 215 milyon dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı. Kocasert, ihracattaki düşüşün döviz paritesi ve şubat ayındaki olumsuz hava koşullarından kaynaklandığını açıkladı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 2 Mart 2015 Pazartesi, 13:51

Ülke ihracatı geçen yılın aynı ayına göre % 13’lük azalış ile Şubat ayında 10,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Denizli’de de ihracat ülke ihracatının performansına paralel olarak geçen senenin aynı dönemine göre geriledi. 

DENİZLİ’NİN ŞUBAT İHRACATI 215 MİLYON DOLAR
Şubat ayında Denizli İhracatçılar Birliği tarafından kayda alınan ihracat, geçen yılın aynı ayına göre %10 oranına gerileyerek 159 milyon dolar olarak gerçekleşti. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre Denizli Merkezli firmaların Şubat ayındaki ihracatı, % 11’lik gerileme ile 215 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ocak – Şubat 2015 döneminde ise Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Denizli ihracatı % 15 azalarak 418 milyon dolar olarak gerçekleşti. Aynı dönemde Denizli İhracatçılar Birliği tarafından kayda alınan ihracat ise % 14 oranında azalarak 328 milyon dolar oldu.

“PARİTE VE KIŞ ŞARTLARI ETKİLEDİ”
Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı ve Türkiye İhracatçılar meclisi (TİM) Başkanvekili Süleyman Kocasert, geçen seneye göre Euro’nun Dolar karşısında değer kaybetmesi ve paritenin gerilemesinin özellikle AB’ye olan ihracatın istatistiklere yansımasını etkilediğini belirterek, “Gerek ülke ihracatında, gerekse Denizli ihracatındaki düşüşün önemli bir nedeni paritenin seyri. Diğer taraftan Şubat ayındaki olumsuz hava koşulları lojistik anlamında ihracatımızı olumsuz etkiledi” dedi.

ABD VE AB’DEKİ GELİŞMELER
ABD ekonomisinin performansı değerlendirildiğinde, göstergelerin iyi seyretmeye devam ettiğini belirten Kocasert, “2015 yılında FED’in faiz artırımı gerçekleştireceğine dair beklentiler devam etmekle birlikte, faiz artırımının seçimlerin ardına bırakılması da gündemde. Açıkçası bu pazara ve dolar ile ihracatımızı gerçekleştirdiğimiz diğer pazarlara daha fazla odaklanmamız gerekiyor. AB’ye ilişkin olarak ise 2015 yılında AB-28’de %1,6 oranında, Euro Bölgesinde de % 1,2 oranında büyüme bekleniyor. Açıkçası Avrupa’nın 2015’in ilerleyen dönemlerinde daha pozitif göstergeler sergileyebileceğini ümit ediyoruz” dedi.

FAİZ İNDİRİMİNDE DAHA CESUR ADIMLAR ATILABİLİR
Enflasyon beklentilerinin gerilediği bir dönemde Merkez Bankası’nın faiz indirimine gitmesini olumlu olarak değerlendiren Kocasert, “Diğer taraftan hem reel ekonominin canlanmasına hem de yatırımlara zemin hazırlamak adına, faiz indiriminde daha kararlı adımlar atılabileceğini düşünmekteyiz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı