REKLAMI GEÇ

Denizli OSB öncülüğünde kurulacak ikinci üniversiteye Almanlardan destek

Denizli OSB öncülüğünde kurulacak ikinci üniversiteye Almanlardan destek

Denizli Organize Sanayi Bölgesi (OSB) öncülüğünde 75 dönüm arazi üzerine kurulması planlanan kentin ikinci yüksek öğrenim kurumu olacak teknik üniversite çalışmaları sürüyor. Başkanvekili Filiz ve heyeti Almanya’da önemli bağlantılar kurdu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 28 Haziran 2022 Salı, 09:00

Denizli’ye kazandırmayı planladıkları teknik üniversite için kesintisiz çalışmalar sürdüren ve bir dizi temaslarda bulunarak görüşmeler yapan Denizli Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Necip Filiz; Almanya’da Berlin Teknik Üniversitesi yetkilileri ile görüşerek, kampüste incelemelerde bulundu.

Heimtextil & Techtextil Fuarı 2022 için Almanya’da bulunan Necip Filiz öncülüğündeki heyet Berlin Teknik Üniversitesi yetkilileri ile gerçekleştirdiği buluşmada Denizli OSB Teknik Üniversitesi Projesine ivme kazandıracak önemli adımlar attı.

Denizli’de teknik üniversite kurmak için yola çıkan Denizli Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu ve DOSAV İlk olarak Berlin Teknik Üniversitesi Üretim Merkezi (PTZ) içinde tertip edilen teknik bir gezi gerçekleştirdi. Önce Prof. Dr. Frank Behrendi ile görüşerek olumlu bir destek sözü alan heyet; daha sonra ise Berlin Teknik Üniversitesi Üretim Merkezi İmalat Makinaları ve Fabrika İşletimi Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Jörg Krüger ile bir görüşme gerçekleştirdi. Organize Sanayi Bölgesi Başkan Vekili ve DOSAV Başkanı Necip Filiz’in önderlik ettiği heyet; Prof. Dr. Jörg Krüger’in Berlin Teknik Üniversitesi ile Türk Alman Üniversiteleri “Teknik İşbirliği Projelerini” anlatan sunum toplantısına katıldı.

Berlin Teknik Üniversitesi Teknolojik Üretim Merkezi İmalat Makinaları ve Fabrika İşletimi Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Jörg Krüger “Sizi destekleyeceğiz. Türkiye ve Almanya arasındaki bir köprü vazifesiyle. Sanayileşme alanındaki ve teknik üniversite alanındaki bilgilerimizi aktaracağız” derken, Prof. Dr. Frank Behrendt ise “İki ülkede de çok fazla uluslararası şirket var. İki ülkenin sanayi ve eğitim sisteminde pek çok benzerlikler var. Yeni eğitim sistemi için Türkiye ile işbirliği halindeyiz. Geleceği çok olumlu görüyoruz. Birlikte yapacağımız işlerden umutluyuz” ifadelerini kullandı.

İnceleme ve görüşmelerin ardından açıklamada bulunan Denizli Organize Sanayi Bölgesi Başkan Vekili Necip Filiz “PTZ dediğimiz Berlin Teknik Üniversitesi’nin bir birimi olan Teknolojik Üretim Merkezi İmalat Makinaları ve Fabrika İşletimi Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Jörg Krüger ile bir aradaydık. Çok güzel bir şekilde ağırlandık. Çok önemli bilgiler edindik. Türk Alman Üniversitesi’nde uyguladıkları projenin detaylarını görüştük. 70 profesörün İstanbul’daki Türk Alman Üniversitesi’ne giderek oradaki akademik yapıyı nasıl oluşturduklarını anlattı. Yapay zeka ile ilgili çalışmalarından bahsetti. Üniversite 1904’lere dayanan bilgisayarın sanayideki ilk uygulamalarının yapıldığı bir üniversite. ” diye konuştu.

Başkan Vekili Filiz; “Önemli bilgiler edindik. Bizim kurmayı düşündüğümüz teknik üniversite ile ilgili buradaki sistemle yaptığımızda buradaki lisenin alınan eğitim düzeyiyle üniversiteye geçiş arasındaki farklılık Türkiye’de olacaktır. Mısır’daki yaptıkları teknik üniversitenin tecrübelerini bizimle paylaştılar. Bina yapımında yaşadıkları zorlukları anlattılar. Profesörlerin karşılıklı ders vermesi konusunda yardımcı olacaklarını söylediler. Berlin Büyükelçiliği’nden Levent Şenel Bey de bu ziyaretimize katıldı. Süreçte bizlere destek verdi. Görüşmeler olumlu sonuçlandı. Bizlerde onları Denizli’ye davet ettik.” dedi.

“Denizli OSB Yönetim Kurulu, iş adamlarımız ve sanayicilerimizin Denizli’de ikinci bir üniversite yani teknik üniversite hayalimiz vardı. Bununla ilgili olarak çalışmalarımıza çok önceden başlamıştık” diyen Başkan Vekili Filiz; “Mesleki eğitime verdiğimiz önemin, sanayicilerimizin oraya verdiği desteğin her geçen gün sonucunu gördükçe ne kadar doğru bir yolda ilerlediğimizi fark ettik. Saha çalışmalarımız devam ediyor ve Kumkısık’ta sadece üniversite yapılabilecek bir arazinin temini yapıldı. Orada inşa edilecek üst yapılarla ilgili park ve bahçe çalışmaları başladı. Daha önceden Berlin Büyükelçiliğimiz üzerinden iletişim kurduğumuz Berlin Teknik Üniversitesi ile bir randevumuz vardı. Pandeminin son döneminde Almanya’daki vaka sayılarının artmasıyla birlikte Heimtextil Fuarı da ertelenince randevumuzu ötelemiştik. Fuarın yapıldığı Frankfurt’tan Berlin’e geçerek bu ziyaretimizi gerçekleştirdik. Mesleki eğitimde edindiğimiz başarıyı, Denizli’de bir teknik üniversitede de farklı bir hikayeyle başlamak istiyoruz. Bu başarıyı taçlandırmak istiyoruz. Bu hikayenin içerisinde en son güncel Endüstri 4.0 – 5.0 dediğimiz sürdürülebilir çevreci teknolojilerin konuşulduğu, tamamen büyük veri dediğimiz karbon ayak izlerinin çok önemsendiği bir dünyadaki gelişmeleri göz ardı edemeyiz. Burada yapacağımız teknik üniversitenin binası önemli değil ama içerisinde eğitim verecek akademisyenler ve o öğretmenlerin vereceği müfredat çok önemli. Mühendislik anlamında gelişmiş bir ülke olan Almanya’nın mühendislik ve teknik bilimlerdeki üniversite müfredatlarını transfer etmek istiyoruz. Bu konular ülkemizde yeterli olmadığı için değil ama bunlar güncel mi güncel değil mi bunun kıyaslamasını yapmak istiyoruz.” diye sözlerini tamamlayarak Berlin Teknik Üniversitesi inceleme, ziyaret ve görüşmelerin ardından yaptığı değerlendirme açıklamasını bitirdi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Yönetim Kurulu

M.Abdülkadir Uslu

Yönetim Kurulu Başkanı

OSB Müdürü

Ahmet TAŞ

Organize Sanayi Bölgesi Müdürü

İletişim

DENİZLİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ

Adres: Yaşar Öncan Caddesi No: 1

Honaz - Denizli / TÜRKİYE

Tel: +90 258 269 10 02  

  Faks: +90 258 269 10 01  

  E-mail: dosb@dosb.org.tr

Önemli Telefonlar

İtfaiye : 110

Elektrik - Su - Arıza :187 & 269 25 91

Jandarma : 169 10 83