REKLAMI GEÇ

2022 asgari ücret ne kadar olacak? İşte hesaplamalar…

2022 asgari ücret ne kadar olacak? İşte hesaplamalar…

Yıl sonu yaklaşırken milyonlarca çalışanın tüm dikkati 2022 Ocak ayı itibariyle geçerli olacak asgari ücret zammına çevrildi. Asgari ücrete hangi oranda zam yapılacağı tartışılmaya başlarken, TEKSİF Denizli Temsilcisi Yakup Çetin, asgari ücret zammının enflasyonun üzerinde olması gerektiğini söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 2 Kasım 2021 Salı, 12:13

2022 Ocak ayı itibariyle geçerli olacak asgari ücret zammı yılbaşından hemen önce belli olacak. Milyonların gözü açıklanacak olan zam oranında. Asgari ücret 2022 görüşmelerinin yapılmasına az bir zaman kala zam tahminleri de yapılmaya başladı.

2022 asgari ücret zammı işçi sendikaları ve işveren temsilcileri tarafından yapılacak görüşmeler neticesinde belli olacak. Görüşmelerde enflasyon oranları ve TÜİK tespitleri etkili olacak. Görüşme takvimi henüz belli olmasa da asgari ücret görüşmelerinin Aralık ayı itibariyle başlaması bekleniyor.

EMEKLİ MAAŞLARINA NE KADAR ZAM YAPILACAK?
Emekli maaşlarına Ocak ayında yapılacak zam miktarı için bekleyiş devam ediyor. Türkiye’de milyonlarca emekli, yıl içinde iki defa maaşlarına zam alıyor. Bilindiği üzere her yıl emeklilere Ocak ve Temmuz ayında zam yapılıyor. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan 3 aylık enflasyon verilerine göre, enflasyon yüzde 4.23 olarak gerçekleşti. Oranın belirleyici olması için geride kalan 3 ayında enflasyon verilerinin açıklanması gerekiyor. Emeklilerinin Temmuz ayında aldıkları zam, yüzde 8.45 olarak belirlenmişti.

ASGARİ ÜCRET 2022 ZAMMI NE KADAR OLACAK?
Son 10 yılda asgari ücret artışlarına bakıldığında değişmeyen bir zam formülü uygulanıyor. Dolayısıyla 2022 yılının asgari ücretinin belirlenirken 2021 yılsonu enflasyonu etkili olacak. Hem Orta Vadeli Program hem de Merkez Bankası’nın Piyasa Katılımcıları Anketi’ne baktığımız zaman yılsonunda enflasyonun yüzde 16,40 civarında olacağı öngörülüyor. Bu formülden yola çıkarak 2022 yılında uygulanacak asgari ücret, enflasyonun 5-6 puan üzerinde bir artış yapıldığında yüzde 22 civarında zam görebilir.

Buna göre 2022 yılında brüt asgari ücret 4.364,50 TL’ye net asgari ücret ise 3.447,50 liraya çıkabilecek. Tabi burada küçük artış ve inişleri de hesaba katılabilir. Bu durumda net asgari ücretin 3.300 TL ile 3.750 TL arasında bir rakama denk gelebileceğini hesaplanabilir. Yine Asgari Ücret Tespit Komisyonu’ndan daha farklı bir karar da çıkabilir. 2022 asgari ücrete yüzde 20 zam yapılması halinde ise asgari ücret net 3 bin 390 lira olacak. Geçtiğimiz yıl pandemi koşulları göz önüne alınarak asgari ücrete yüzde 21 zam yapılmıştı.

ASGARİ ÜCRETE VERGİ İNDİRİMİ GETİRİLMELİ
Türkiye Tekstil, Örme, Giyim ve Deri Sanayi İşçileri Sendikası Denizli İl Temsilcisi Yakup Çetin, Asgari ücret zammının enflasyonun üzerinde olması gerektiğini ifade ederek, “Ülkede her şeyin fiyatı arttığı için asgari ücreti geçinemiyor. Geçinecek duruma gelmesi lazım. Asgari ücretten verginin az alınması yönünde çalışmalarımız var. Enflasyonun üzerinde yüksek bir rakam istiyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı