21 yıldır beklenen fotoğraf karesi

Denizli’de 21 yıldır yatırıma hazır olmasına karşın tek çivi çakılmayan, büyük umutlarla kurulmasına karşın büyük hayal kırıklığı yaratan Çardak Özdemir Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nin kaderi dünkü protokol ile tamamen değişti.
Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 22 Ocak 2018 Pazartesi, 15:14
Denizli’nin bir üretim üssü olma rüyasının hayal kırıklığı olan Çardak Özdemir Sabancı Organize Sanayi Bölgesi, artık yeni bir döneme giriyor. Denizli Sanayi Odası ve Vakıflar Bankası Türk Anonim Ortaklığı arasında imzalanan protokol ile bölgedeki son belirsiz alan da kimlik kazandı. Artık yeni yatırımcılar için de kapı açıldı. İşte Çardak Özdemir Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nin 21 yıllık serüveni.
ABDÜLKADİR USLU KURMUŞTU
Denizli Sanayi Odası eski başkanlarından Feridun Alpat her ne kadar kentte bir OSB’ler zinciri oluşturma hayaline sahip olsa ve bu arzusunu sık sık iş dünyası ile paylaşsa da şehrin ikinci organize alanı olan Çardak Özdemir Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nin kuruluşu Abdülkadir Uslu’nun başkanlığı döneminde gerçekleşebildi.
Dönemin kısa süreli hükümetleri, gen soru krizleri ANAP lideri Mesut Yılmaz’ın 3’ncü hükümetini DSP ve DTP ile birlikte bir azınlık hükümeti olarak kurmasına neden olmuştu. Siyasi belirsizlikler Çardak OSB’nin de geleceğini etkilecekti.
DSO TEK BAŞINA KURDU
Çardak OSB, 1997 yılında tamamen Denizli Sanayi Odası’nın kaynakları ile kuruldu. Kamudan hiçbir destek görmeyen DSO, altyapı tesisi için kullandığı kaynağı satışını yaptığı sanayi alanlarından gelen gelirle karşıladı. Bir süre sonra bölgede altyapı çalışmaları ve yer satışlarının aynı hızla devam etmemesi nedeniyle sıkıntılar başgösterdi. Önceleri Denizlili yatırımcılar için son derece çekici olduğu düşünülen bölge, kent merkezinde yatırım yapan pek çok işadamını bölgeye yatırım yapmaya ikna edemedi.
BİR BÖLÜMÜ VAKIFBANK’A DEVREDİLDİ
Kaynak konusundaki yetersizlik Denizli Sanayi Odası yönetimini kredi kullanmaya itti. Sanayi Bakanlığı’ndan kredi kullanan oda daha sonra bu kredileri ödemekte zorlanınca ipotek olarak gösterdiği Çardak OSB’nin bir bölümünü kaybetti. Bakanlık eliyle bölgenin 977 bin metrekarelik kısmı Türkiye Vakıflar Bankası Türk Anonim Ortaklığı’na geçti.
BİR TÜRLÜ YATIRIMCI BULUNAMADI
Daha sonraki süreçte bölgede altyapı tamamlanmış olsa da yatırımcılar bir türlü Çardak OSB’de varlık göstermek istemedi. Toplam 3,2 milyon metrekare alana sahip bölgenin 1,5 milyon metrekarelik kısmı iş dünyası tarafından satın alınmış olsa da tek bir inşaat bile yapılmamıştı. Bu durum Denizli Sanayi Odası’nın çağrılarına rağmen yaklaşık 18 yıl aynı şekilde devam etti. Denizli Sanayi Odası’nda Müjdat Keçeci’nin başkanlık görevini devralmasından sonra 2011 yılından itibaren Çardak OSB için yeniden bir çalışma programı başlatıldı, bölgedeki sorunlar tek tek giderilmeye başlandı.
2015’TE YENİDEN SATIŞLAR BAŞLADI
Denizli Sanayi Odası 2015 Ekim’inde elinde kalan 257 bir metrekarelik parseli yatırımcılara yeniden açmaya karar verdi. Başkan Keçeci önderliğinde metrekaresi 3 dolardan yatırımcıya satış yapılırken tek bir şart arandı. O şart da belirlenen süre içinde tesis inşa ederek üretime başlama koşulu olarak öne sürüldü. Bugün bölgede üretim yapan iki tesis ve inşa aşamasındaki diğer iki tesis 2015 yılından sonra satın alınan parseller içinde yer alıyor.
YASA DEĞİŞTİ, PROTOKOL GEREĞİ DOĞDU
Hükümetin geçen yılın ilk diliminde gündeme getirdiği ‘Üretim Reform Paketi’ bölgenin kaderini doğrudan etkileyen unsurlardan biri oldu. 1 Temmuz’da yayınlanan 7033 sayılı “Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ resmi gazetede yayınlandıktan sonra DSO’nun uzun süredir savaş verdiği yatırım konusu da anlam kazandı. Yasa OSB’lerde içerdiği değişikliklerle yer satın alanlara bir yıl içinde yapı ruhsatı iki yıl içinde de üretime geçme şartını getirdi. Bu kapsamda Çardak OSB’de Vakıflar Bankası elinde kalan parsellerin de yatırımcıya sunulması gerekliliği oluştu.
21 YILDIR BEKLENEN İMZA
Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci ile Vakıflar Bankası Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan arasında dün imzalanan protokolde, banka elindeki 977 bin metrekarelik alanın da yatırımcıya açılmasına karar verilmiş oldu. Denizli Sanayi Odası alanın satış ve koordinasyonunu sağlamakla yükümlendi. Şimdi bankaya ait bu alan metrekaresi 5 dolardan yeni yatırımcılara açıldı. Bu prtokol ile 21 yıllık serüvende son viraj da dönülmüş oldu. Artık sadece yatırımcıların gelmesi bekleniyor. Denizli Sanayi Odası şimdiden 20’ye yakın yatırımcının talepleri ile karşılaştı.
İKİ YIL İÇİNDE DUMALAR TÜTECEK
Yeni taliplilerin bölgede yer almaları durumunda ruhsat tarihinden itibaren 2 yıl içinde üretime geçmeleri bekleniyor. Aynı durum bölgede 1,5 milyon metrekarelik alana sahip diğer parsel sahipleri için de geçerli. Yer sahibi olup yatırım yapmayanlar ise yeni yasa kapsamında bu alanlar Sanayi Bakanlığı tarafından kamulaştırılarak yeni yatırımcılara verilecek. Bölgeye tekstil ağırlıklı ve metal iş kolu da dahil pek çok yatırımcı göz dikti bile…
SON DURUM NE?
Çardak Özdemir Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde şu anda 92 adet sanayi parseli bulunuyor. Bu parsellere yatırımcıların kuracağı tesislerin büyüklüklerine göre çok sayıda fabrika yapılabilir durumda. Hali hazırda bölgede üretim yapan kauçuk ve plastik sektörü ile araç filtresi üretimi gerçekleştiren bir firma bulunuyor. Bölgede iki de inşaat halinde tesis bulunuyor. 2015 yılındaki satışa kadar tek bir çivinin bile çakılmadığı Çardak OSB’de şimdi yeni bir dönem başlıyor.