REKLAMI GEÇ

“2B ARAZİLERİNİN SATIŞINA HAYIR”

“2B ARAZİLERİNİN SATIŞINA HAYIR”

ZMO Denizli Şube Başkanı İbrahim Gür, 2B arazilerinin satışına karşı çıktı ve bu alanların kamu yararı için kullanılması gerektiğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 28 Eylül 2010 Salı, 17:47

Kamuoyunda, 2B arazileri olarak bilinen, Hazine adına, ‘ormancılık alanı dışına çıkarılan’ arazilerin satışının tekrar TBMM gündemine getirildiğini hatırlatan Ziraat Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı İbrahim Gür, “Hükümet, geçen dönem Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in vetosu nedeniyle uygulanamayan ve kamuoyunda orman vasfını yitiren alanlar olarak bilinen 2B arazilerinin satışını, en önemli kaynak beklentisi olarak yeniden gündeme getirdi” dedi.

“Hükümet, 2b’den 60 milyar dolar gelir bekliyor”
Hükümetin, 2B statüsündeki yerlerin imar düzenlemesiyle, orta vadede 50-60 milyar dolar gelir beklediğini ifade eden Gür, “ Anayasa ve ilgili kanun değişiklikleri yapıldıktan sonra Türkiye genelinde 2B standartları içinde kalan ve satışının gerçekleştirilmesi gereken arazileri ilan edilecek. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e gönderilecek olan 2B Yasası’nın onaylanmasına kesin gözüyle bakılıyor. ‘Orman vasfını yitirmiş, kadastro marifetiyle orman alanları dışına çıkartılmış, bir daha geri kazanılamayan ve ıslah edilemeyen arazileri’ 2B olarak tanımlanan Çevre ve Orman Bakanlığı’na göre 2B arazileri 473 bin hektardır. Orman Genel Müdürlüğü‘nün 2004 yılı başı verilerine göre bu alan, 483 bin 999 hektardır. 2Bsorunun özü şudur: Orman sınırları dışına çıkarılan yerlerin rayiç değerden satılarak, yaklaşık 4.5 milyar metrekarelik alanı kapsayan 2B arazilerinin başka hiçbir kaygı duyulmadan, yalnızca serbest piyasaya dayalı küresel pazar ekonomisinde alınıp satılabilir bir meta olarak değerlendirilmesidir” diye konuştu.

“İktidar her şeye paraya
dönüştürülecek kaynak olarak bakıyor”
Türkiye’deki siyasal iktidarın, bütün kamusal varlıklara, ‘satılarak paraya dönüştürülecek kaynak’ olarak baktığını ifade eden Gür, “2Barazilerin herkese satışının gündeme getirilmesi, siyasi iktidarın ‘ormanların özelleştirilmesi’ girişiminin bir parçasıdır. Oysa ormanlar, nitelikleri ve işlevleri dolayısıyla, toplumun ve insanlığın ortak değerleridir ve asla özelleştirmeye konu edilmemelidir. Oysa, yerli ve yabancı sermaye çevrelerinin yasadışı yollarla yaptıkları yapılarına tapu çıkartmak, geleceğe dönük olarak da arsa istemlerini karşılamaktır. Daha önce belirtildiği üzere, orman köylüsünün buraları satın alma istemi olmadığı gibi satın alabilecek ekonomik gücü de yoktur” dedi.

Vatandaşlara çağrı
Gür, 2B maddesinin uygulama alanının, ülkenin parasal rant getiren turistik, tarihi ekonomik ve sosyal, kültürel açıdan en yüksek düzeyde olan alanlarında uygulandığını iddia etti ve “Bunu görmemek biraz saflık olur. Yıllardır Karadeniz, Marmara, Ege, Akdeniz ormanları yeşil adalar, yatay ve dikey yapılaşmanın işgali altında teslim olduğu bu kanımızı doğrulamaktadır.
Tüm yurttaşlarımızı 2B uygulaması ile yaratılacak olan yağma ve talana dur demeye, doğal kaynaklarımıza sahip çıkmaya çağırıyoruz” dedi.

Gür, 2B konusunda şu tavsiyelerde bulundu:
-Ormanlar nitelikleri ve işlevleri dolayısıyla toplumun ve insanlığın ortak değerleridir ve asla özelleştirilmeye konu edilmemelidir.
-2B arazilerinin önceden kamuya ait bir arazi olduğu gerçeği görülmeli ve kamu çıkarının zarar görmemesi yaklaşımı ile hareket edilmelidir.
-Orman alanlarına yönelik örtülü bir affı içerecek, suç işleyenleri ödüllendirip özendirecek ve ekolojik yıkımlara yol açabilecek nitelikteki Anayasal ve yasal düzenlemeler gündemden düşmelidir.
-Orman kadastro komisyonlarının bileşiminde fakülte düzeyinde ormancılık eğitimi almış olanların çoğunluk oluşturacağı ve orman mühendisi, ziraat mühendisi, harita kadastro mühendislerinden oluşan bir komisyon yapısına yönelik yasa değişikliği yapılmalıdır.
-Orman kadastro komisyonlarının sayısı arttırılmalıdır.
-2B arazilerinin değerlendirilmesi bilimsel ve teknik çalışmalarından sonra yapılmalıdır.
-3402 sayılı Yasa’da değişiklik yapan 5304 sayılı Yasa’ya göre, kadastro ekiplerinin çalışmalarının bitirilmesi demek, o alandaki orman sınırları ile orman dışı alanlarının sınırlarının belirlenmesi anlamına geldiği için, bu çalışmalardan sonra orman içi 2B alanlarının ayrıca kadastrolarının yapılması gerekmektedir.
-Kadastro çalışmaları, orman kadastrosu, mera kadastrosu çalışmaları eşgüdüm içinde programlanıp, öncelik verilerek gerçekleştirilmelidir.
-Mekansal bilgi sistemlerine veri oluşturacak, mülkiyet ve kullanım açısından tüm sorunları ortadan kaldıracak bir kadastro amaçlanmalıdır ve yeterli ekonomik destek sağlanmalıdır.
-2B alanlarının belirlenmesinde; toprak ve su rejimine zarar vermeme, orman bütünlüğünü bozmama, orman işletmeciliğinin verimliliğini ve etkenliğini düşürmeme gibi bilimsel ölçütler getirilmelidir.
-Bütçe açığı gerekçe gösterilerek ormanların satışı düşünülmemelidir.
-Yurt çapında orman kadastro çalışmaları bitirilip, tapuya tescil işlemi tamamlanmadan 2B konusu gündeme getirilmemelidir.
-2B arazilerinin orman dışına çıkarılma gerekçeleri, kimler tarafından ve nasıl kullanıldığı, toprak yapısı, eğimi ve erozyona yatkınlığı, çevresinde bulunan orman ve öteki ekosistemlere etkisi gibi nitelikleri içeren envanter ivedililikle çıkarılmalıdır.
-Yukarıdaki gerekler yerine getirilinceye değin 2B uygulamaları yapılmamalıdır.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı