REKLAMI GEÇ

ACIPAYAM’A GÜNEŞ ENERJİ TARLASI

ACIPAYAM’A GÜNEŞ ENERJİ TARLASI

Güneş enerjisi konusunda zengin bir kaynağa sahip Denizli, yenilenebilir enerji sektörüne yatırım yapmak isteyen şirketlerin dikkatini çekiyor. Bunlardan birisi de Fartaş Mühendislik Enerji İnşaat Ltd. Şti. Fartaş, Lifenerji’nin proje danışmanlığında Acıpayam’ın Yeniköy Mahallesi’nde güneş enerjisi santrali kuruyor. FARTAŞ GES adı verilen tesis 621 kWp/540 kWe kurulu güce sahip olacak. Yıllık Elektrik üretimi 850.000 kWh olan FARTAŞ GES’i FARTAŞ Mühendislik 10.000 m2 alanda 800.000 dolarlık yatırımla ve tamamen kendi ekibiyle inşaatını yaparak 2015 yılı sonunda devreye almayı planlıyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 24 Kasım 2015 Salı, 09:00

Fartaş Mühendislik, Lifenerji ortaklığı ile Acıpayam-Yeniköy’de 180 bin metrekare alanda toplam kurulu gücü 7.3 MW olan 8 ayrı proje geliştirdi. Bu projelerden 7 tanesi yatırımcı bir firma tarafından hayata geçirildi, Mayıs 2015 tarihinden itibaren sisteme elektrik vermektedir.

denizli-acipayamgunes-enerjisi-tarlasi-ic-4

DİYARBAKIR HEYETİ ACIPAYAM’DA
Fartaş GES, sektöre yatırım yapmak isteyen birçok firmanın ilgi odağı durumunda. Yenilenebilir Enerji kaynaklarından elektrik üretimi konusuna ilgi duyan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nden bir heyet Denizli’ye kadar gelerek tesisi ziyaret etti ve bilgi aldı.

Yeniköy’deki santralde incelemede bulunan heyete açıklama yapan Fartaş Mühendislik Enerji İnşaat Limitet Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Jeoloji Yüksek Mühendisi Abdullah Taşdan, Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği’nin ilk yayım tarihinden bugüne kadar güneş enerjisi santrali (GES) projeleri kapsamında yapılan tüm iş ve işlemleri Yeniköy’deki sahalar üzerinde uyguladıklarını söyledi.

denizli-acipayamgunes-enerjisi-tarlasi-ic-3

TESİSİN YILLIK ÜRETİMİ 850.000 kWh
Santralin bir ay sonra üretime geçeceği bilgisini de veren Taşdan, “Tesisin toplam kurulu gücü 540 kWe, Yıllık Elektrik üretimi 850.000 kWh’tir. Yatırım bedeli 800.000 dolar olup, Fartaş Mühendislik hem yatırımcı hem de işi yapan firmadır. İnşaatı süren saha iki aylık çalışma neticesinde gördüğünüz gibi bitme aşamasına gelmiştir. Yaklaşık bir ay sonra devreye alınacaktır” dedi.

Yeniköy’deki FARTAŞ GES’i tamamlamalarının ardından Yozgat’ta Lifenerji ve Fartaş Mühendisliğin geliştirdiği toplam 2 MW Kurulu gücü olan projelerin inşaatına başlayacaklarını ifade eden Taşdan, Fartaş Mühendislik olarak, yenilikleri takip eden genç ve dinamik bir kadro oluşturduklarını vurguladı. Taşdan, “Proje kadromuzda 2 elektrik mühendisi, 1 bilgisayar mühendisi, 1 jeoloji mühendisi, 1 jeofizik mühendisi, 1 maden mühendisi, 1 mimar ve 1 arkeolog bulunmaktadır. Bu kadroya ilave olarak ayrıca deneyimli bir danışman kadrosuna sahip Lifenerji Firması ile ortak çalışmalar yürütülmektedir” diye konuştu.

denizli-acipayamgunes-enerjisi-tarlasi-ic-2

FARTAŞ, FARTAŞ GES İLE BÜYÜK BİR DENEYİM ELDE ETTİ
Acıpayam Yeniköy’de projelendirdikleri güneş enerjisi santrali projeleriyle ilgili olarak FARTAŞ Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Taşdan, “Ön fizibilete çalışmalarından sonra ilgili kurumlardan izinler alındı. Daha sonra dağıtım şirketine sunulan dosya olumlu bulundu. Projelendirme çalışmalarımız ve TEDAŞ Genel Müdürlüğüne onaylatılması süreci bittikten sonra dağıtım şirketi ile bağlantı anlaşması imzalandı. Daha sonraki süreçte inşaat ruhsatı alınarak inşaat çalışmalarına başlandı” dedi.

Bölgede Akfen Holding tarafından hayata geçirilen diğer projelerin de inşaat aşamasında kontrolörlüğünü yaparak büyük bir deneyim elde ettiklerini ifade eden Abdullah Taşdan, GES projelerinde Mühendislik, Tedarik ve Kurulumu gerçekleştirebilen az sayıda firmadan biri olduklarını sözlerine ekledi.

denizli-acipayamgunes-enerjisi-tarlasi-ic

GES PROJELERİNİN GEREKLİLİĞİ
Güneş Enerji santrallerinin Acıpayam’ı enerji merkezine dönüştüreceğini dile getiren Lifenerji Proje Müdürü ve Fartaş Mühendislik Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Farız Taşdan ise, “Güneş enerji projelerine olan ilgi ve yatırım isteği artmasına rağmen, değer yenilenebilir enerji kaynakları gibi tüm dünyada kullanım açısından fosil yakıtların gerisinde kalmıştır. Yenilebilir enerji teknolojileri ve uygulamaları ile önde giden Almanya, nükleer enerji üretiminden vazgeçtiğini ve 2030 yılı itibari enerji tüketiminin %45 yenilenebilir enerjiden karşılayacağını açıklamıştır. (Worldwatch Institute, 2012) Yenilenebilir enerjinin en güzel tarafı doğayı kirletmemesi. Ülkemiz bazında düşünecek olursak %70 gibi büyük bir oranda dışa bağımlıyız, özellikle doğalgaz çevrim santralleri nedeniyle. Enerji üretiminin doğayı kirletmemesi için güneşten elektrik üretmek doğru bir seçenektir. Yerel kaynak kullanarak tüketime en yakın noktada elektrik üretmek de ayrıca önemlidir” dedi.

Dr. Farız Taşdan, İnşaat, konstrüksiyon üretimi ve işletme aşamalarında sağlanan istihdam olanakları ile de GES projelerinin önemli olduğunu vurguladı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı