Afrika’ya ilk adım
Genç Girişimci Yasin Selçuk ve üç ortağı, kara kıta Afrika’nın gelişmekte olan ülkesi Benin’de otomotiv, orman ürünleri ve meyve suyu sektörlerinde yatırım yapma kararı aldı.
/ DENİZLİHABER / 20 Haziran 2007 Çarşamba, 00:00
GETİAD’ın Afrika’ya düzenlediği iş gezileri tek tek meyvesini vermeye başladı. Bu gezilerden birine katılan Yasin Selçuk, üç ortağı ile birlikte Benin’de bir şirket kurmaya karar verdi.
2004 yılından beri ticaretle uğraşan ve 4 yıldan beri GETİAD üyesi olan Selçuk, ortakları; Osman Karakamçı, Mehmet Gören ve Mehmet Tokat ile birlikte, ilk etapta, Benin’in Cotonou Kenti’ne, otomotiv ve orman ürünleri üzerine bir ithalat-ihracat şirketi kuracaklarını, bir yıl sonunda da meyve suyu fabrikası kurup üretime başlayacaklarını söyledi.
‘Benin’de yatırımcı ilk Türk şirketi’
Benin’e, eğitim alanı dışında, ticari anlamda yatırım yapan ilk Türk şirketi olacaklarını dile getiren Selçuk, gelişmeye özlem duyan bu ülkede yatırımcılara birçok imkan sunulduğunu ve oradaki yatırım maliyetlerinin Türkiye’dekinden çok daha ucuz olduğunu söyledi. GETİAD’ın Afrika’ya düzenlediği geziye ortakları ile birlikte katıldıklarını ve akabinde Benin’e yatırım yapma kararı aldıklarını ifade eden Selçuk, “2004 yılından beri dış ticaretle uğraşıyorum. 4 yıldır GETİAD üyesiyim. Derneğimizin düzenlediği geziler çok faydalı oldu. Ufukumuz açıldı. Afrika, yatırım açısından çok bakir bir yer” dedi.
Yatırımcılara destek sonsuz
Orta Afrika’da Nijerya’nın komşusu olan Benin’deiş bilen yatırımcıiçinbaşarının kaçınılmaz olduğunudile getiren Selçuk, “Afrika’da yatırım yapacaklara çok iyi imkanlar sunuluyor. Bir işçinin maliyeti 62 dolar. 62 doların 18 doları sosyal güvenlik primi. Afrika’da yatırım yapmak, neredeyse Türkiye’dekinin 6’da biri oranında ucuz. Elektrik buraya göre çok ucuz. Yatırım maliyetleri konusunda pazarlık bile yapabileceğimizi söylediler. Cumhurbaşkanı baş danışmanı ve ticaret odası başkanı ile görüştük. Ürettiğiniz ürünün yüzde 65’ini ihraç ettiğimiz sürece, bize serbest bölgede yer verebileceklerini söylediler. Her şey pazarlığa tabi. Bize ‘Siz gelin yeter’ diyorlar. İhracata yönelik üretim yaparsanız, makine ithalatında vergi alınmıyor” diye konuştu.
Türk yatırımcılara öncelik
Selçuk, Benin’de Türk yatırımcılara çok sıcak baktıklarını, bunun en önemli sebebinin de orada açılan Türk okulları olduğunu söyledi. Selçuk, “Türk yatırımcılarına çok sıcak bakıyorlar. Bunun sebebi de oradaki Türk okullarının çok iyi bir izlenim bırakması. Türk okullarından dolayı, ülkemizin çok iyi bir kredisi var. GETİAD, 13 Afrika ülkesine gezi düzenledi. Bu da Türk insanının Afrika’da yatırım yapmasının önünü açtı. Benin’dekiler, yıllarca Fransız sömürgesi olarak yaşamış. Orada pazarda bir çocuğu sevmeniz, sizinle beraber gezen, size yol gösteren kişilere iyi davranmanız onları çok etkiliyor. Çünkü bugüne kadar kendilerine iyi davranan olmamış. Yani, Türk kültüründen çok etkileniyorlar, o yüzden başka ülkelerden yatırımcı getirmek yerine Türk yatırımcıları tercih ediyorlar” dedi.
Benin’in Afrika’daki en güvenli ülkelerden birisi olduğunu ifade eden Selçuk, “Benin bir liman ülkesi. Afrika’nın Burkino Faso, Nijerya vs. gibi iç bölgelerine tüm malzemeler buradan gidiyor. Limanları 7 gün, 24 saat çalışıyor. 2006’da kişi başına düşen milli geliri 1040 dolar. 1960’lara kadar Fransız sömürgesiydi. Ana dilleri de Fransızca. Benin, 8.5 milyon nüfusu olan bir ülke. Oraya yatırım yaptığınızda komşu ülkelerle de iş yapılabilir. Afrika bakir bir yer. Ne iş olursa yapılabilir. Benin’de, Lübnan’dan 1-2 firma ve Fransız firmaları var. Orada fazla üretim yok, üretim için yatırım yapılması halinde iyi kazanç sağlanabilir. Benin, yüzde 20’si Müslüman olan bir ülke ve ülkenin en büyük işadamları Müslüman. Bu önemli bir avantaj.” diye konuştu.
Önce ihracat
Cotonou Kenti’nde, orman ürünleri ve otomotiv üzerine ithalat ihracat şirketi kurmak için çalışmaları sürdürdüklerinibelirten Yasin Selçuk, “Ortaklarım, Osman Karakamçı, Mehmet Gören ve Mehmet Tokat ile birlikte, bir yıl sonra da meyve suyu üretimi yapmayı düşünüyoruz. Genel müdür ve ortak olarak Benin’de ben yaşayacağım. Türkiye’den Benin’e, otomotiv ve otomotiv parçaları, Benin’den Türkiye’ye de orman ürünleri ihraç edeceğiz. Türkiye’de otomotiv üretimi yapan firmalar ile bayilik görüşmelerimiz sürüyor. Benin’e 1 sene içerisinde, 2 milyon Euro’luk otomotiv ihraç etmeyi hedefliyoruz. Benin’de, Avrupa’da bazı ülkelere ve ABD’ye, vergisiz mal satışı yapılabiliyor. Biz de avokado, mango ve portakal suyu üreteceğiz ve Avrupa’ya ihraç edeceğiz. Avrupa’nın en çok ithal ettiği ürün meyve suyu. Yatırım maliyeti diğer iş kollarına göre daha ucuz ve ham madde sıkıntısı yok. Onun için meyve suyu üretimi yapmayı öncelikle düşündük” dedi.