Arap Baharı finans sektörünün tehdidi

Denizli Genç İşadamları Derneği’nin (DEGİAD) davetlisi olarak Denizli’ye gelen İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, demokrasi gelecek diye Arap Baharı’nın en başta kendisi dahil herkesin hoşuna gittiğini, ancak gelişmelerin hiçte bahar havasında olmadığını söyledi. Özince, “Arap baharındaki dengesizlikler çok riskli. Arap baharı siyasal ve finansal olarak geleceğimizi etkileyecektir. Ortaya Türkiye örneği çıkmıyor” dedi.
/ DENİZLİHABER / 19 Nisan 2012 Perşembe, 17:49
İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, Dedeman Park Otel’de konuştu. DEGİAD’ın organize ettiği toplantıya konuşmacı olarak katılan Özince, “ABD’deki finansal kriz çok önemli. Kriz tüm dünyaya sıçradı. Bu kriz tüketimi ve büyümeyi olumsuz etkiledi. Tusunami etkisi yarattı.Zayıflara bitirdi, güçlüler de hasar bıraktı. ABD’deki krizden sonra dünyada 100 milyon insan açlık sınırının altına itildi. ABD muktedir davrandı. Politikası, derin finansal sektörü, kaynaklarının güçlülüğü ve siyasi etkisiyle krizi sattı. Oysa, dünyanın en borçlu ülkesi ABD’dir. Yumruğu yemiş boksör gibi darbeyi aldı ama ayağa kalktı. Çin, bile koşa koşa gidip ABD tahvilleri aldı. Bu dönemde Avrupa ise, berbat bir finansal ve iktisadi yönetim gösterdi. AB üyesi olan ülkeler bile kriterlere uyamadı, bazıları sahtekarlık bile yaptı. AB’nin sorunları devam edecek. Buna üzülmeliyiz. Çünkü, ticaretimizin yüzde 46’sını Avrupa ile yapıyoruz. Onların işi iyiyse bizim işlerimizde iyi oluyor” dedi.
Türkiye’nin krizi iyi yönettiğini, son 10 yılda nice krizler yaşanmasına rağmen Türk bankacılık sektörünün konsoriye olup, ciddi sermaye girdisi yaşadığını sözlerine ekleyen Özince, “Türkiye son 10 yılda büyürken, bankacılık sektörü de olumlu yönde ölçüsüz büyüdü. Kişi başına düşen gelir 3 bin 500 dolardan 10 bin dolarlara çıktı. Bu para sizin cebinizde olsa da olmasa da, rakamlar böyle söylüyor, dünya böyle kabul ediyor. Türkiye, 2000’li yılların son 10 yılını çok iyi değerlendirdi. Bankacılık sektörü de büyüdü. Türkiye’deki her bankaya ortalama 2 milyar dolar bayancı sermaye geldi. Bayancı ortaklar geldi, yabancılar banka satın aldı. Bu sermayeler Türkiye’de yoktu. Geldikleri iyi oldu. Sektörümüz güçlendi. Sonuçta, özel banka bile olsa kamusal hizmet veriyor. Yani, kırmızı çizgileri kamu çiziyor. Yabancı sermayeden rahatsız olmamak lazım” diye konuştu.
Arap baharının bankacılık ve finans sektörünü tehdit ettiğini sözlerine ekleyen İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, “Arap baharı başta hoşumuza gitti.Onlara da demokrasi gidecek dedik, Türkiye’yi örnek alıyorlar dedik. Ama ortalık cadı kazanına döndü. Ortaya Türkiye örneği çıkmıyor. O ülkelerde yenilikçilik değil, tam tersine akım var. Bu da bizim bankacılığımızı ve ticari işlerimizi etkileyecek, Avrupa’daki krizden sonra en önemli etkendir. Arap baharındaki dengesizliklerin riskini jeopolitik konumu nedeniyle Türkiye risk taşıyor. Geçtiğimiz günlerde Suriye’den ateş açıldı. Top atılsa devamı gelse ne olurdu? Cevap verilirdi elbet. Arap baharındaki dengesizlikler gerçekten çok riskli. Finansal ve siyasal olarak gelişmeler geleceğimizi etkileyecektir. Türkiye, yaşananların ötesinden gelecektir. Temennimiz ve beklentimiz budur” dedi.