REKLAMI GEÇ

Aşırı yağmur, tarımı olumsuz etkiledi: Maddi kayıp her geçen gün büyüyor

Aşırı yağmur, tarımı olumsuz etkiledi: Maddi kayıp her geçen gün büyüyor

Denizli’de normalin 3 katı yağmurun etkili olduğu Denizli’de tarım olumsuz etkileniyor. Özellikle kirazda maddi kayıp 500 milyon lirayı buldu. Hububat tarlada kaldı. Yağmur yağdıkça kalitesi düşüyor. Aşırı nemli hava mantar hastalıklarını beraberinde getirdi. Meyve bahçelerinde risk büyük.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 1 Haziran 2023 Perşembe, 13:05

Denizli Mayıs ayında son 32 yılın en fazla yağmur yağışına tanık oldu. Metrekareye düşen 126 kilogram yağış, barajları doldursa da felaketi de beraberinde getirdi. Özellikle tarımda yaşanan olumsuzluklar büyük.

Özellikle Honaz’daki dolu felaketi büyük maddi kaybı beraberinde getirdi. Yeni Olay Gazetesi’nden Selami Aydın’ın haberine göre, Honaz’da 13 bin dekar kiraz bahçesinin 8 bin dekarı doludan etkilendi. Bir başka deyişle 7 bin ton kiraz hasat edilmeden çöpe gitti. Bunun da maddi zararı 500 milyon liraya yaklaştı.

Hububatta da durum farklı değil. Buğday ve arpanın hasat zamanı geldi. Fakat yağmurlar nedeniyle hasat gecikiyor. Çünkü ıslanan tarla hasat edilemiyor. Eğer yağmur bir süre daha devam ederse hububatta küf hastalığı oluşacak. Bu da hububat ürünlerini kullanılamaz hale getiriyor. Merkez Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, “Yağışlar artık ürüne zarar vermeye başlayacak. Kalite de düşme başladı. Merkezdeki meyve bahçeleri de yağışlardan etkileniyor. Kalite düşüyor” diyor.

Havanın yağmurlu olması nemi yükseltiyor. Bunun sonucu olarak da mantar hastalıkları baş gösteriyor. Özellikle meyve ağaçlarında yeni meyveye dönen çiçekler bu hastalıklardan olumsuz etkiliyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı