REKLAMI GEÇ

ZEYBEKCİ: “BÜYÜME HIZINDA DÜNYADA İLK ÜÇLERDEYİZ”

ZEYBEKCİ: “BÜYÜME HIZINDA DÜNYADA İLK ÜÇLERDEYİZ”

Denizli’de, Ekonomi Bakanlığı tarafından düzenlenen ‘Türkiye ve Dünya Ekonomisinde Son Gelişmeler ve Beklentiler’ isimli Denizli Ekonomi Zirvesi’ne katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin son 12 yılda ortalama yüzde 5,1 oranında büyüdüğünü belirterek, “İlk zamanlarda hedeflerimizi açıkladığımızda bu olmaz diyenler bile artık acaba olabilir mi diye düşünmeye başladı. Büyümeyle, ihracatı artırmamızla önemli yerlere geldik. Ekonomik anlamda söylemiyorum ama büyüme hızı anlamında dünyada ilk üçlerdeyiz” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 16 Kasım 2014 Pazar, 11:35

Ramazan ÇETİN/ DENİZLİ, (DHA)
Ekonomi Bakanlığı tarafından Dedeman Otel’de düzenlenen ‘Türkiye ve Dünya Ekonomisinde Son Gelişmeler ve Beklentiler’ isimli Denizli Ekonomi Zirvesi’ne Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Denizli Valisi Şükrü Kocatepe, Ak Parti Denizli Milletvekilleri Bilal Uçar, Mehmet Yüksel, Nurcan Dalbudak, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, oda ve borsa başkanları ile sanayiciler ve işadamları katıldı. Zirvede konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin çok hızlı bir şekilde büyüyerek istihdamda da iyi yerlere geldiğini ifade etti. Bakan Zeybekci, 2014 yılı itibariyle 26 milyon 410 bin kişinin çalıştığını söyleyerek, Avrupa Birliğinde 2008 krizinde toplam istihdam sayısında 4 milyon 400 bin kişiyi işten çıkarıldığını, ancak Türkiye’nin aynı dönemde istihdam sayısını 7 milyon kişi artırarak dünyada birinci olduğunu belirtti.

Bakan Zeybekci, Türkiye ekonomisinin her geçen gün daha iyiye gittiğini belirterek, “800 milyar dolar olan milli geliri 2 trilyon dolara çıkarmamız gerekiyor. Kişi başına düşen milli geliri ise 25 bin dolar seviyesine çıkarma gibi hedefimiz var. İlk zamanlarda hedeflerimizi açıkladığımızda bu olmaz diyenler bile artık acaba olabilir mi diye düşünmeye başladı. Neden böyle düşünülmeye başlandı? Çünkü gösterilen performans bunu gösteriyor. Türkiye, son 12 yılda ortalama yüzde 5,1 oranında büyüdü. Bu büyümeyle de çok dikkat çektik. Büyümeyle, ihracatı artırmamızla önemli yerlere geldik. Ekonomik büyüklükler anlamında söylemiyorum ama büyüme hızı anlamında dünyada ilk üçlerdeyiz” dedi.

Türkiye’nin bugün 500 milyar dolara yaklaşan dış ticaret hacmi olan bir ülke olduğunu vurgulayan Bakan Zeybekci, “Türkiye artık başlarına ne yapacak diye bekleyecek ve orada nasıl şekil alacak diye bekleyen bir ülke değil. Türkiye artık stratejik ortak, müttefik, üst düzey dost. Türkiye olarak ekonomik ortaklık temeline oturmayan hiçbir siyasi, politik ve askeri hedef gerçekleştirilebilir değildir. Sağlıklı ve sürdürülebilir de değildir. Onun için dostlarımıza gelin sizinle ekonomik ortak olalım, geri kalan her şey olur, geriye kalan her şey çözülür diyoruz. Türkiye değişiyor, artık başkalarının belirlediği bir dünyada fasoncu olarak hayatına devam etmeyecek. Merhum İsmet İnönü’nün, ‘Yeni bir dünya kurulur, Türkiye o dünyada yerini alır’ sözü o dönemde çok iddialı bir sözdür. Biz öyle demiyoruz, biz yeni bir dünya kurulurken Türkiye o dünyayı kuranlardan olur diyoruz. Çünkü ancak öyle yaparsak var oluruz. Bu coğrafya zor coğrafyadır.

Etrafımıza şöyle baktığımız zaman kültür coğrafyamızla beraber bizim üzerimize yüklenmiş olan inanılmaz misyonlar vardır. Biz gelecekle ilgili enerji kaynaklarını, ham madde ve ara mal ihtiyaçlarını sürdürebilir şekilde garanti altına alan bir ülke olmak zorundayız. Ayrıca tüketim alışkanlıklarını ve tüketim kabiliyetlerini belirleyen, tüketim ve dağıtım kanallarına hakim olan ve onlara hükmeden bir ülke olmak zorundayız. Bunları yapmak için Türkiye şu anda bir dönüşüm geçirmeye devam ediyor” diye konuştu.

Yorumlar

vatandaş   -  Bağlantı 17 Kasım 2014, 10:34

Hep aynı söylem ihracat arttı, dış ticaret arttı. Eee noldu zengin parasına para kattı. İşçi,emekli,memur hala yerinde sayıyor. Hatta enflasyon artışını düşünürsek vatandaş her geçen gün kötüye gidiyor..

ibram   -  Bağlantı 16 Kasım 2014, 13:57

ya göklere çıkardın ekonomiyi dolarr nereye vardı bi doları uçurdun işci köylü için ne gibi bi çalışma yapıyorsun hiç o konulara girmiyorsun avm leri gökdelenler hep havaya uçtu esnafı öldürüyorsunuz

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı