REKLAMI GEÇ

Bankacı-sanayici anlaştı

Bankacı-sanayici anlaştı

DSO Yönetim Kurulu, Denizli’deki bankaların şube müdürleri ile toplantı yaptı. Toplantıyı değerlendiren DSO Başkanı Keçeci, kriz döneminde izlenecek ortak yolun belirlendiğini belirterek, bankalar ile sanayici arasında çıkacak anlaşmazlıklarda, DTO, DTB ve DSO üyelerinden oluşan 8 kişilik heyetin arabulucu olacağını söyledi. Keçeci, “İyi niyetli sanayicinin karşısında, iyi niyetli bankacı olacak” dedi.

/ DENİZLİHABER / 23 Ekim 2008 Perşembe, 00:00

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, odanın yönetim kurulu üyeleri ile birlikte, Denizli’deki 52 bankanın şube müdürleri ile basına kapalı bir toplantı yaptı. Denizli ve Türkiye’nin içinde bulunduğu genel ekonomik durumun değerlendirildiği, görüş alışverişinde bulunulduğu ve finans sektörü ile reel sektör arasındaki ilişkilerin ele alındığı toplantı sonrası, DSO Başkanı Keçeci, DSO Başkan Yardımcısı İsmail Yılmaz ve DSO Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Gök ile birlikte basının karşısına çıktı. Keçeci, basın toplantısında, bankacılarla yaptıkları toplantıda, bankacılarla iş dünyasının kriz döneminde nasıl bir ilişki içerisinde olması gerektiğinin konuşulduğunu söyledi.

Bankacılar, finansman
danışmanlığı yapacak
Dünyada yaşanan krizin, ABD kaynaklı, finans krizi olduğu konusunda bankacılarla ortak görüşü paylaştıklarını belirten Keçeci, bu krizin Türkiye’ye geleceğinin kesin olduğunu belirterek, “Bu dönemde, finansmanı temsil eden bankacılar ve sanayicilerin karşılıklı diyalogları önemli. Denizli’de herhangi bir olay yokken, 52 bankanın şube müdürleri ile DSO yönetim kurulu olarak 4 saate varan bir toplantı yaptık. Denizli sanayisinin bankalarla ilişkisinin nasıl olacağı konusunda bir paylaşımdı. Tüm bankaların şube müdürleri, bu krizin gerçek olduğunu ve böyle bir krizin ülkemize doğru gelmekte olduğu gerçeğinde birleştiler. Krizin, 2001’deki gibi Türkiye kaynaklı değil, dünyadan gelen bir kriz olduğunu söylediler. Banka temsilcileri, kendilerine teslim edilen bir paranın emanetçisi olduklarını ve bu ülkede bankasız bir sanayicinin, sanayicisiz bir bankanın olamayacağını söylediler. Bankalarla ilişkilerimizde açığız. Bankacılar, bir finansman danışmanlığı hizmeti vermeye hazır olduklarını söylediler” dedi.

Kredi verirken ince eleyip sık dokuyacaklar
Denizli’de, bugüne kadar, bankaların verdikleri kredileri geri çağırma durumunun olmadığını ve kredileri durdurmadıklarını belirten Keçeci, “Bankacılar, bundan sonra verilecek kredilerin daha dikkatli verileceğini ve mali tabloların esas alınacağını söylediler. Ellerinde likidite olduğu için önümüzdeki günlerde sıkıntı yaşanmayacağını belirttiler” dedi.

Bankacılardan öneri
Bankaların şube müdürlerinin, bilanço ve mali raporlarda zor durumda olan şirketlerin, öz kaynaklarını ve bilançolarını güçlendirmelerini tavsiye ettiklerini söyleyen Keçeci, “Şirketlerin kredi kaynaklarında bir durma olmayacağını ama borçlanmanın maliyetinin artacağını ifade ettiler” dedi.

Bankacı-sanayici sorununa arabulucu heyet
Şirketlerin bankalarla olan ilişkisinde, problemler olabileceği konusunda, bankacılarla hemfikir olduklarını belirten Keçeci, “Bankacılar, problem olduğu zaman hemen hukuki muamelelere başlamamak üzere söz verdiler. Bunun yerine, alacaklı bankalar bir araya gelecek ve borçların yeniden yapılandırılması konusunda DTB, DTO ve DSO’dan 8-10 kişinin oluşturacağı yediemin heyeti ile görüşecek. Anlaşmazlık durumunda, bu heyet, sanayiciler ile bankacılar arasında aracılık yapacak” diye konuştu.

İyi niyetli sanayiciye, iyi niyetli bankacı
Bankacıların, sanayicilerle yaptıkları bu toplantıdan memnun kaldıklarını ifade ettiklerini söyleyen Keçeci, “Bankacılar, ilk defa, henüz kriz çıkmadan, henüz kötü olaylar yaşanmadan böyle bir toplantı yapılmasından mutlu olduklarını söylediler. İyi niyetli sanayicilerin karşısında, iyi niyetli sanayiciler olacak” dedi.

‘Borçların bir günde
ödenemeyeceği konusunda anlaştık’
Yaşanan borçlanma durumunda, borçların hemen bir günde ödenemeyeceği konusunda da bankacılarla mutabakata vardıklarını belirten Keçeci, “Sanayici, bankacı ve borçlu işbirliği ile borçların vadelendirilip ötelenebileceği konusunda mutabakata vardık. Bankacılar, gelecek ve gelmekte olan bir takım tedbirleri bize bildirmeye söz verdi. Biz de bu tedbirleri, üyelerimize bildireceğiz” dedi.

Kriz, Türkiye’yi Ocak’ta etkileyecek
Bankacılar ile dövizin artışı konusunda da konuştuklarını ifade eden Keçeci, “Dövizin artışı konuşuldu. Yurtdışındaki bıyıklı yatırımcılar, bizim borsadan çıktığı ve dolar talep ettiği için dolar bu kadar yükseliyor. Dövizin bu noktaya gelmesinden bankacılar da mutlu. Bankacılar, Ocak ayında, bu krizi canlı olarak yaşayacağımızı söylediler. Yani reel sektörün krizden etkilenmesi tam olarak Ocak ayında gerçekleşecek” dedi.

‘Esas çözüm hükümette, üretimin devamlılığı sağlanmalı’
Bankacılarla işadamları arasında mutabakat sağlanmasının çok iyi bir gelişme olduğunu ancak sorunların çözümünün yine de hükümette olduğunu ifade eden Keçeci, “Esas çözüm ise hükümette. Hükümetin, özellikle KOBİ niteliğindeki şirketlere verdiği kredileri, Halk Bankası kredilerini ve ihracatçıya verdiği Eximbank kredilerini artırması ve uygun fiyatta vermesi gerekiyor. Hükümetin stratejik hedefi, üretim devam etmesini sağlamak olmalı. Özellikle kredi kaynaklarının, devletin imkanlarınca, sanayici, küçük üretici ve esnafa tahsis etmesi gerektiğine inanıyorum” dedi.

DSO Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Gök de bankacılarda herhangi bir tedirginlik olmadığını, bankacıların  sanayicilere, mallarını sağlam müşterilere daha kısa vadede satmaları önerisinde bulunduğunu söyledi.< ?XML:NAMESPACE PREFIX = O />

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı