REKLAMI GEÇ

“Beklentinizi değil, hedefinizi yüksek tutun”

“Beklentinizi değil, hedefinizi yüksek tutun”

DTP Bölgesel Gelişim ve Yapısal Uyum Genel Müdürü Nahit Bingöl, “Kalkınma ajansı gelecek, dertler bitecek, diye bir şey yok. Kalkınma ajanslarından yüksek beklenti içinde olmamalıyız, hedeflerimizi yüksek tutmalıyız” dedi.

/ DENİZLİHABER / 21 Ekim 2009 Çarşamba, 16:40

Devlet Planlama Teşkilatı, Denizli Valiliği, Pamukkale Üniversitesi’nin işbirliği ve Denizli Belediyesi’nin katkıları ile bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen, Kentsel Ekonomik Araştırmalar Sempozyumu başladı. Türkiye’de kalkınma ajanslarını konu olan sempozyumun açılış konuşmalarında, kalkınma ajanslarından çok şey beklemek yerine, kalkınma ajanslarının hedefinin yüksek tutulması gerektiği vurgulandı.

Devlet Planlama Teşkilatı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürü Nahit Bingöl, kalkınma ajanslarının Türkiye için yeni bir kurum, olgu ve kavram olduğunu belirterek, “Biz burada kendi tecrübemizi oluşturmak zorundayız. Bunun için gerekli potansiyel ve kaynak bizde mevcut. Kendi kalkınma hikayemizi yazabilmeliyiz” dedi.

Kalkınma ajanslarının avantajlarının yanı sıra bazı riskleri de beraberinde getirdiğini ifade eden Bingöl, “Risklerin başında, kalkınma ajanslarından beklentilerin çok yüksek tutulması geliyor. ‘Kalkınma ajansları gelecek, dertler bitecek’ diye bir şey yok. Kalkınma ajanslarından beklentilerimizi yüksek tutmamalıyız ama hedeflerimiz yüksek olmalı” diye konuştu.

Kalkınma ajanslarının kuruluşunda görülen eksikliklerin büyük kısmının giderildiğini, kalan eksikliklerin de incelendiğini belirten Denizli Valisi Yavuz Erkmen, “Kamuoyunda, kalkınma ajanslarından çok şey bekleniyor. Ama beklentilerin ötesinde, hedeflerimiz yüksek olmalı” dedi. Erkmen, kalkınma ajanslarının uygulayıcı değil, destekleyici bir birim olduğunu vurguladı.

Akademisyenlerin ve diğer bölgelerdeki kalkınma ajanslarından yetkililerin katıldığı sempozyumda konuşan PAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İnan Özer, kalkınma ajanslarının, gelişmiş ülkelerde, bölgesel ve yerel kalkınmanın ana elemanı olduğunu söyledi. Özer, “Kalkınma ajansları özellikle Avrupa’da, bölgesel gelişmede önemli roller üstlendi. Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın merkezinin Denizli olarak belirlenmesi de bölgemiz için son derece önemli” dedi.

Kalkınma ajanslarının, projelerin değerlendirilmesinde ve uygulanmasında daha geniş ufuklu davranmak zorunda olduğunu belirten PAÜ Rektörü Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç, “Birbirimizi destekleyerek çalışmak zorundayız. Güney Ege Kalkınma Ajansı’nı iyi kullanabilirsek, Denizli önümüzdeki 5-10 yıl içinde çok daha iyi yerlerde olacaktır” dedi.

Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın merkezinin Denizli olmasının, Pamukkale Üniversitesi için son derece önemli olduğunu söyledi. Zeybekci, “Üniversitedeki bir araştırma, pratikte işe yaramıyorsa, bir üretime dönüşmüyorsa, bence 5 paralık değeri yoktur. Kalkınma ajansları onun için en büyük fırsatlardan biridir. Kalkınma ajansları, yapılacak tüm projelere ve çalışmalara destek olabilecek bir kurumdur” dedi.

İlki, 2003’te, ikincisi 2005’te gerçekleştirilen ve bu sene üçüncüsü düzenlenen Kentsel Ekonomik Araştırmalar Sempozyumu’nda, 3 gün boyunca Türkiye’deki kalkınma ajansları ele alınacak. 7 oturumda, 21 bildirinin sunulacağı sempozyum, 23 Ekim’de son bulacak.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı