REKLAMI GEÇ

Berksoy: Türkiye ekonomisi madde bağımlısı olmuş

Berksoy: Türkiye ekonomisi madde bağımlısı olmuş

Denizli’de,“Dünyada ve Türkiye’de Ekonomik Gelişmeler” konulu konferans verenOkan Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taner Berksoy, ekonomik durumu “Türkiye ekonomisi madde bağımlısı olmuş” diye özetledi.

Şengül Boz / DENİZLİHABER / 6 Mayıs 2015 Çarşamba, 18:44

Denizli Sanayiciler ve İşadamları Derneği’nce (DESİAD) düzenlenen “Dünya ve Türkiye’deki Ekonomik Gelişmeler” konulu konferans, Denizli İhracatçılar Birliği Konferans Salonu’nda yapıldı. Konferansa, Okan Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taner Berksoy, Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, DESİAD Başkanı Ahmet Yavuzçehre, DESİAD üyeleri ve işadamları katıldı.

denizli-desiad-prof-dr-taner-berksoy-ic

DESİAD 10 YAŞINDA
Konferansın açılış konuşmasında konuşan DESİAD Başkanı Ahmet Yavuzçehre, “DESİAD kuruluşunun 10.yılını kutluyor. 10 yıldan beri üyelerimizi ekonomik gelişmeler hakkında bilgilendirmek ve doğru yatırımlara yönlendirmek amacıyla hizmet veriyoruz. Bugünde Türkiye’nin içerisinde bulunduğu seçim atmosferinden çıkıp, dünyada ve Türkiye’deki ekonomik gelişmeleri konuşmak istedik. Seçimlerin Türkiye ekonomisine yansımaları hakkında bilgilenmek istedik” dedi.

ABD VE AVRUPA’DA BÜYÜME DURDU
Konferansa dünyadaki ekonomik gelişmeleri değerlendirerek başlayan Prof.Dr. Taner Berksoy ise, Türkiye’deki ekonomik büyümenin dünya ekonomisi ile bağlantılı olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Berksoy, “ABD’nin ekonomik büyümesi beklenenin altında gerçekleştiğini 2015’in ilk çeyreğindeki rakamlara baktığımızda görüyoruz. Avrupa’da ekonomik büyüme durdu. Çin’de de aynı. Buna bağlı olarak, dışa bağımlı olarak büyüyen Türkiye’nin de beklediği büyüme gerçekleşmeyeceği kesin. Yılın ilk çeyreğindeki büyüme oranınız yüzde 2.9. Oysa bizim her yıl yüzde 4,6-4,8 büyüme oranını yakalamamız gerek. Bunun bir çok nedeni var. En önemli nedeni, dünyadaki ekonomik büyümenin durmuş olması” diye konuştu.

“TÜRKİYE EKONOMİSİ MADDE BAĞIMLISI OLMUŞ”
Türkiye’de sıkça tartışılan sıcak para konusuna da değinen Prof.Dr. Berksoy,“Türkiye ekonomisi madde bağımlısı olmuş. Türkiye, sıcak paraya bağımlı hale geldi. Ben bunu söyleyince kızıyorsunuz. FED’in gevşek para politikasından vazgeçeceğini ve sıcak parayı çekeceğini açıklaması bile, Türkiye’de paniğe neden oldu. Sıcak para ekonominin gelişmesi için önemli. Ancak, sıcak parayı dengeleyemezsek yeni yatırımlara odaklanamayız. Bu da işsizliği artırır” ifadesini kullandı.

denizli-desiad-prof-dr-taner-berksoy-ic-1

ZEYBEKCİ’YE GRAFİKLE CEVAP VERDİ
Merkez Bankası Erdem Başçı ile Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci arasında yaşanan Keynes modeli tartışmasına da değinen Prof.Dr. Taner Berksoy, “Keynes modelini eleştiren Zeybekci’ye ben bu grafiği göstermek isterim. FED’in fazla para kaydına baktığımızda, ekonomik büyümeğinin hızlandığını gösteren bu tabloyu iyi incelemeli” dedi.

Yorumlar

Bakış Açısı   -  Bağlantı 6 Mayıs 2015, 22:58

Denizli’de üniversite ve Ekonomi bölümü var. Hem de Türkçe ve İngilizcesi. Hem de Prof Hasan Kazdağlısı var. Sonra diğer hocaları var. Bunları beğenmiyormusunuz yoksa onların boş prof mı olduğunu düşünüyorsunuz.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı