REKLAMI GEÇ

“Bıçak kemiğe dayandı”

“Bıçak kemiğe dayandı”

Ekonomideki kötüye gidişin her geçen gün artmasından yakınan DEGİAD Başkanı Hüseyin Katrancı, hükümetin biran önce bu gidişi durduracak faaliyetlerde bulunması gerektiğinin altını çizdi. Katrancı, “Bıçak kemiğe dayanmıştır. En radikal önlemler biran önce alınmalıdır” dedi.

/ DENİZLİHABER / 4 Haziran 2008 Çarşamba, 00:00

2001-2006 yıllarında dünyada esen iyimser havanın 2007 yılından itibaren dağılmaya başladığını söyleyen DEGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Katrancı, özellikle de Amerika’da başlayan ekonomik durgunluğun tüm dünyayı dolayısıyla Türkiye’yi de etkilediğinin altını çizdi. Sanayici ve işadamları olarak net bir biçimde önlerini göremediklerini dile getiren Katrancı, enerji fiyatları ve artan maliyetlerin de dünya ile rekabet etme ve ihracat yapma şansını ortadan kaldırdığına dikkat çekti.

‘OSB’de işler durdu’

Özellikle tekstil sektöründe, dayanma güçlerinin sonuna geldiklerine işaret eden Katrancı, “Bu noktada ya işçi çıkarmakta ya da üretimi azaltıp ayakta kalmaya çalışmaktayız. Denizli sanayisinin can damarı Organize Sanayi Bölgesi’nde işlerin durması maddi manevi hepimizi etkilemekte ve geleceğe karamsar bakmamıza neden olmaktadır. Her ne kadar Türk hükümetinin elinde olmasa da sonuç itibariyle, 2001 yılında ortalama 22 dolar olan petrol fiyatı şu anda 125 dolar civarındadır. Bunun ekonomiye yansıması, artan mazot ve benzin fiyatlarının başta taşımacılık olmak üzere sanayinin tüm kesimlerini ve hayatımızın her alanının olumsuz etkilemesi şeklinde belirginleşmiştir” diye konuştu.

‘Yasa, kökten çözümde etkili değil’

Yapılan araştırmaların, petrolde her 10 dolarlık artışın dış ticaret açığını 5 milyar dolar artırdığını ve enflasyonu yarım puan civarında etkilediğini gösterdiğini kaydeden Katrancı, cari dengedeki bozukluğun, enflasyon artışının ve kurlardaki dengesizliklerin, halkı fakirleştirdiğini ifade etti. DEGİAD Başkanı Katrancı, sözlerine şöyle devam etti; “Son 1 yıldır ise kimse halinden memnun değildir. Merkez Bankası’nın yaptırdığı güven indeksi araştırması son bir yılın en düşük noktasındadır. Son yayınlanan ‘İstihdamı güçlendirme yasası’ olumludur ancak yetersizdir. Bu yasa işveren üzerindeki yükü bir ölçüde hafifletmekle birlikte sorunun kökten çözümünde etkili değildir. Bizler sanayici ve işadamı olarak ihracata dayalı üretim artışı ile büyümenin Türkiye’nin önünü açacağını düşünüyoruz. Sonuçta hepimiz aynı gemide olduğumuza göre, varlık da darlık da hepimizi birden etkileyecektir” dedi.

‘Umudumuzu yeşertin’

Siyasi iktidarın, Avrupa Birliği ile ilişkileri sıkı tutması ve yapısal reformları biran önce hayata geçirmesi gerektiğini belirten Katrancı, “İhracata yönelik olarak sanayici desteklenmesi ve özel teşvikler sağlanmalıdır. Zira böylece, ihracata dayalı üretim artışı ile gelen büyüme sonucu işsizlik azalacak, cari işlem açığı düşecek ve toplumun refah düzeyi artacaktır. Hükümet vakit geçirmeksizin güven verici bir ekonomik programla vatandaştaki karamsarlığı gidermelidir. Vatandaşın el ele vermesini ve yeni umutlarla taze bir başlangıç yapmasını sağlamalıdır. Biz, DEGİAD olarak, bizi yönetenlerden, umudumuzu yeşertecek ataklar beklemekteyiz” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı