REKLAMI GEÇ

Borç batağındaki çiftçi isyan etti: “Borç derdinde değilim, can derdindeyim”

Borç batağındaki çiftçi isyan etti: “Borç derdinde değilim, can derdindeyim”

Tarım Kredi Kooperatifi’nden kullandığı krediyi ödeyemeyen Honazlı çiftçi, 700 bin liralık borcunun 4 yılda 2.7 milyon liraya yükselmesiyle çıkmaza girdi. Mehmet Ali Görel, “Borcu ödeyecek durumum yok. Çiftliğim bomboş, tarlamı ekemiyorum. Şu anda borç derdinde değilim, can derdindeyim. Cebimde pazara çıkacak para yok” diye isyan etti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 11 Aralık 2021 Cumartesi, 14:12

Honaz’da 2015 yılında TKDK desteği ile süt çiftliği kuran, ancak girdi maliyetlerinin yükselmesi, yem fiyatlarının artması ve süt fiyatlarının maliyeti karşılamaması nedeniyle batan üretici Mehmet Ali Görel, bir video ile hükümete seslenerek isyan etti.

İşletmesini üç yıl ayakta tuttuktan sonra Tarım Kredi Kooperatifi’nden 900 bin liralık kredi kullandığını söyleyen Görel, “200 bin lirasını ödedim. Daha sonra işler ters gitmeye başladı. Kuraklık vurdu. Yeme, mazota, gübreye her şeye zam geldi. Karışlayamaz duruma geldik. Borcumu ödeyemedim. Yem alamadığım için inekleri çayırlarda otlatmaya çalıştım. Zayıfladı, verimden düştü. 11 bin 500 liraya aldığım inekleri 5 bin liradan satmak zorunda kaldım. Borçlarımız faizlerle birlikte daha da artarak ödenemez duruma geldi. Her şeyimize haciz geldi” diye konuştu.

700 BİN LİRALIK BORÇ 2.7 MİLYON LİRAYA ÇIKTI
Ödeyemediği 700 bin liralık borç için Tarım Kredi Kooperatifi’nin 2019 yılında haciz işlemi başlattığını söyleyen Görel, “2 yıl içinde faizlerle birlikte borç 2.7 milyon liraya çıktı. Ödeyecek durumum yok. Şu anda borç derdinde değilim, can derdindeyim. Bıraktım borcu geçinemiyorum. Cebimde pazar parası yok” diye konuştu.Boş çiftliğinin önünde bir video çekerek hükümete seslenmeye çalışan Görel, “Tarım Kredi mağdurlarından biriyim. Yapılandırmayı ödeyemeyecek durumdayım. Aslında ödeyecektim, bahçemi satışa çıkarmıştım ama alan kişi döviz arttığı için parasını bozmak istemedi. Ben ne yapayım. Çok zor durumdayız” diye isyan etti.

“KEFİLLERLE ARAMIZDA PROBLEM YAŞANIYOR”
“Yardım edin” çağrısında bulunan Görel, “Çiftliğim bomboş. Bir şey yapamıyorum. Bize yardımcı olun. Bahçelerimizi ekemiyoruz. Tohum, gübre alamıyoruz. Her şey çok pahalı. Bir litre mazot 10 lira olmuş. Ben bahçemi nasıl ekeyim? Tohumu nasıl alayım? Yapılandırmanın ötelenmesini istiyoruz. Ertelenmezse zor günler bizi bekliyor. Kefillerimizle aramızda problemler yaşanıyor. Kefiller çok zor durumda. Bizi sıkıştırıyorlar. Kooperatifler hiç durmuyor. Bize imkan sağlanması gerekirken, daha da zor duruma sokuyorlar. Paramız zaten yok. Kuraklık geldi öylesine… Çiftliğimi satmaya kalktım olmadı. Arazileri satmaya kalkıyorum olmuyor. Bu işin içinden nasıl çıkacağız?” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı