REKLAMI GEÇ

Bornoz üretimine destek yok

Bornoz üretimine destek yok

CHP Milletvekili Ertemur’un soru önergesine cevap veren Devlet Bakanı Babacan, “Bornoz üretiminin de içinde bulunduğu, 18 Giyim Eşyası İmalatı kodu altında bulunan üretim konuları, Denizli ili (II. Bölge TR32) için bölgesel destek kapsamı dışında bırakılmıştır” dedi.

/ DENİZLİHABER / 12 Şubat 2010 Cuma, 19:28

CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur’un, Devlet Bakanı Ali Babacan tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesine, Babacan cevap verdi. Ertemur, soru önergesinde, bornoz üretiminin neden bölgesel teşvik kapsamı dışında bırakıldığını, bu nedenle yaşanan ihracat kaybının ne kadar olduğunu sormuş ve bölgesel bazda desteklenecek sektörlerde, Denizli için 18-Giyim Eşyası İmalatı, Kürkün İşlenmesi ve Boyanması kodu ilave edilerek, bornoz üreticilerinin mağduriyetinin ne zaman giderileceğini sormuştu.

Babacan’ın, Hazine Müsteşarlığı’ndan aldığı bilgilere göre verdiği cevapta, “2009/15199 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar, 2007 yılından kararın yürürlüğe girdiği 16 Temmuz 2009 tarihine kadar sürdürülen yoğun çalışmalar sonucunda oluşturulmuş olup, bu hazırlık sürecinde Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, DPT Müsteşarlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, TÜBİTAK, KOSGEB gibi kurum ve kuruluşların yanı sıra TOBB, YASED, TÜSİAD ve TİM gibi kuruluşlar ile Sanayi ve Ticaret Odalarının ve ilgili Sivil Toplum Örgütlerinin de görüşü alınarak çalışmalar tamamlanmıştır. Kararın hazırlanması aşamasında Yatırım Teşvik Belgelerine ilişkin Hazine Müsteşarlığı verileri, İSO tarafından açıklanan 2008 yılı ilk 500 Büyük Firma ve 2008 yılı ikinci 500 Büyük Firma Raporları, TÜİK Genel Sanayi ve İş Yerleri Sayımı sonuçları, DPT Müsteşarlığı Sosyo Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Çalışması ve Bölgesel Gelişme Raporu, Türkiye Kalkınma Bankası tarafından hazırlanan muhtelif araştırma raporları ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan İl ve İlçe Geliştirme Stratejileri, Sektör ve çeşitli konularda araştırmalar, Sanayi potansiyeli ve yatırım alanları araştırmaları, yatırım ortamı ve yapılabilecek yatırımlar araştırmaları, Sanayi profilleri gibi pek çok doküman dikkate alınmış ve konuyla ilgili sektör uzmanlarıyla toplantılar yapılmıştır. Tekstil sektörünün sorunlarının çözümü için özellikle sektör temsilcileri ile toplantılar yapılmış ve toplantılarda alınan kararlar uyarınca tekstil sektörünün yeniden yapılandırılmasını sektörün daha az gelişmiş yörelere taşınması için destek sistemi oluşturulmuştur. Yapılan çalışmalar sonucu hazırlanan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar, Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na sunulmuş olup, 16.07.2009 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Anılan Karar uyarınca, Ulusal Faaliyet ve Ürün Sınıflandırması’nda (U8–97) bornoz üretiminin de içinde bulunduğu 18 Giyim Eşyası İmalatı kodu altında bulunan üretim konuları, kararın 3. maddesinde de belirtildiği üzere, yatırım potansiyeli ve rekabet gücü dikkate alınarak yapılan değerlendirmede, Denizli ili (II. Bölge TR32) için bölgesel destek kapsamı dışında bırakılmıştır” denildi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı