REKLAMI GEÇ

Buğday ve çavdarın melezi tritikale, kıraç arazilerde bol verim veriyor

Buğday ve çavdarın melezi tritikale, kıraç arazilerde bol verim veriyor

Buğday ve çavdarın melezlenmesiyle elde edilen, kıraç arazilerde buğday ve arpadan daha iyi sonuç veren yemlik bitki tritikale, bölgeyi sevdi. Kaba yem olarak üretilen tritikale, dekarda 500 kilograma kadar dane verimi sağlıyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 23 Ağustos 2023 Çarşamba, 10:04

Çiftçinin alternatif yemlik bitki arayışını tritikale çözecek. Özellikle buğday ve arpanın verimsiz olduğu kıraç araziler için geliştirilen tritikale buğday ve çavdarın melezlenmesiyle oluşturuldu. Bölgede deneme üretimleri yapıldı ve olumlu sonuçlar alındı.

Uşak Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Banaz İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Aydem Yenilenebilir Enerji Anonim Şirketi arasında imzalanan “Yem Bitkisi Yetiştiriciliği İşbirliği Protokolü” çerçevesinde 160 dekar alanda ekilen tritikalenin hasadı gerçekleştirildi. Hasat edilen tritikaleler, Paşacık köyünde selektörden geçirilerek temizlendi. İl Müdürü Nihat Ağan, hasat edilen ürünlerde incelemelerde bulundu.

Tritikale Nedir?
Tritikale bitkisi hakkında bilgiler veren İl Müdürü Ağan, “Tritikale bitkisi, buğday ve çavdar melezinden geliştirilmiştir. Tritikale elde edilmesinde yapılan melezlemede ana bitki olarak buğday ve baba bitki olarak çavdar kullanılmaktadır. Buğday ile arpanın verimli ve kaliteli yetişmediği tarla koşullarında tritikale yüksek verim potansiyeline sahiptir. Tritikale tane ürünü olarak çoğunlukla hayvan beslenmesinde, bazen de hasıl olarak kaba yem üretimi ve otlatma için de yetiştirilmektedir. Tanesinin yemlik kalitesi mısır, buğday ve arpa ile eşit kalitededir. Tritikale, makarnalık baba ebeveynden gelen özellikler ile yetersiz yağış alan kurak tarım alanlarına iyi uyum gösterir ve diğer tahıllara göre birim alandan daha yüksek tane verimi vermektedir. Tuzlu tarım alanlarında, bor fazlalığı yani toksitesi olan arazilerde, molibden, çinko gibi mikro besin maddesi noksanlığı görülen tarlalarda, bazı hastalıkların görüldüğü problemli tarım alanlarında buğday ve arpadan daha iyi sonuç vermektedir. Bu gibi problemli alanlarda buğday ve arpa ancak 200-250 kg/da dane verimi verirken, tritikaleden dekarda 400 ile 500 kilogram arasında tane verimi alınmaktadır” dedi.

Tritikale nasıl yetiştirilir?
Tritikalenin hayvan yemi olarak dane ve kaba yem üretiminde büyük potansiyele sahip olduğuna işaret eden Ağan, “Otlatma amacıyla triticale ekilebilir. Tritikale her tür toprak koşulunda yetişmesine rağmen, özellikle kıraç koşullarda buğdaya ve arpaya göre daha verimli olmaktadır. Tritikale tarımında toprak hazırlığı buğday bitkisinde olduğu gibidir. 10-12 santimetre derinlikte yüzeysel işlenmiş bir tohum yatağı hazırlanır. Tritikale, Anadolu’nun iç bölgelerde ve Trakya’da ekim ayında, Akdeniz-Ege sahil kuşağı ile Güneydoğu Anadolu’da kasım ve aralık aylarında ekilebilir. Dekara 20 kg civarında tohum yeterli olmaktadır. Normal hububat mibzeri ile 5-6 santimetre derinliğe ekim yapılabilir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı