REKLAMI GEÇ

Cari açığa çözüm üretilmeli

Cari açığa çözüm üretilmeli

Mevcut teşvik sisteminin masaya yatırılması gerektiğini açıklayan Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, “Yeni sistem, mutlaka girişimciyi, yatırımcıyı cesaretlendirmeli ve Türkiye’nin cari açık belasına çözüm üretmeli” dedi.

/ DENİZLİHABER / 11 Ocak 2012 Çarşamba, 17:54

Geçmişin hatalarından ders alınması gerektiğini vurgulayan Başkan Keçeci, var olan teşvik sisteminin amaçlanan faydayı sağlamadığını kaydetti. “5084 sayılı Yasa, başta Denizli olmak üzere kendi imkan ve kapasiteleriyle sanayileşmiş illerimizi mağdur etti. Ardından 2009’da yapılan değişikliklerde de, aradığımızı bulamadık ” diye konuştu.

Keçeci, yeni teşvik sistemine ilişkin olarak şu değerlendirmelerde bulundu: “Mevcut sisteme 3 temel noktadan itiraz ediyoruz. Ve yeni sistemin, bu sakıncaları ortadan kaldıracak biçimde düzenlenmesi gerektiğini savunuyoruz. Öncelikle TÜİK verileri temel alınarak yapılan ve illerin sosyo – ekonomik düzeylerini dikkate alan sınıflandırmayı, gerçekçi ve doğru bulmuyoruz. Bu sınıflandırma eski verilere dayanmakta ve illerin kendi içlerindeki gelişmişlik farklılıklarını göz ardı etmektedir. Bu yüzden de iller arası gelişmişlik farklılıklarını gidermeyi hedefleyen teşvik sistemi, istenen sonuçları vermemektedir. Ayrıca yine Türkiye’yi 26 istatistik bölgeye ayıran sınıflandırma için de, aynı sakıncaların altını çiziyoruz. TR32 istatistiki biriminde Denizli, tamamen faklı karakterdeki Aydın ve Muğla gibi iki ille birlikte ele alınmıştır. Ve 2009 tarihli teşvik sistemi bu istatistiki birim üzerine inşa edilmiştir. Denizli gibi bir sanayi kentinin teşvik bakımından ihtiyaç ve beklentileri, tarım ve turizm ağırlıklı Muğla ve Aydın’ınkilerle bağdaşmayacağı açıktır. Aslında teşvik sistemi söz konusu olduğunda, toptancı yaklaşımı bir kenara bırakarak, her bir ile kendi öznel koşullarında eğilebilen dinamik bir yaklaşıma ihtiyacımız var. Gene de tekil değil çoğul bir yaklaşım benimsenecekse, benzer türden illerin bir araya getirilmesi gerektiği kanısındayız. Denizli, Gaziantep, Kayseri, Konya, Manisa gibi rekabet odağı olan sanayileşmiş iller bir çatı altında toplanabilir ve bu illere dönük ortak bir rejim geliştirilebilir. Bu yolla girişimcilik ve sanayi şampiyonu iller, yok yere kendi komşularıyla karşı karşıya getirilmemiş ve ülkemizin kısıtlı kaynakları heba edilmemiş olur”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı