REKLAMI GEÇ

ÇATAK DESTEKLEME ÖDEMELERİ BAŞLADI

ÇATAK DESTEKLEME ÖDEMELERİ BAŞLADI

Denizli’de ilk kez uygulanan ÇATAK Projesi kapsamında, destekleme ödemeleri başladı.

/ DENİZLİHABER / 18 Ocak 2011 Salı, 17:04

Pilot il olarak belirlenen 4 ilde, 2006’dan itibaren uygulanan ve 2010’da da Denizli’de Bakanlar Kurulu kararıyla ilk defa uygulanan ÇATAK (Çevre Amaçlı Tarımsal Arazilerin Korunması) Projesi’nde ödemeler başladı.

Tarım İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Denizli’de ÇATAK Projesi’nin Çardak’ın Gemiş ve Beylerli beldeleri ile Çaltı, Ayvaz ve Gölcük köyleri olmak üzere 5 yerleşim biriminde uygulandığı belirtildi. Proje ile Acıgöl çevresindeki arazilerin göle olan etkileri ve aynı zamanda gölün tarım topraklarına olan etkilerini azaltmak amaçlanıyor.

2 kategoride uygulanan Çatak Projesi’nde ilk kategori; erozyonu önleyici tedbirler ve toprak yapısının iyileştirilmesine yönelik uygulamaları; toprak ve su kaynaklarının korunması ve erozyonu önleyici tedbirler (setleme, canlı veya cansız perdeleme, taş toplama, drenaj, cips uygulaması), malçlama, ahır ya da çiftlik gübresi uygulaması, aşırı otlatmanın engellenmesi, çok yıllık buğdaygil ve baklagiller (yonca hariç) ile alanı kaplama, toprak işlemesiz tarımı kapsıyor. Bu kategoride, dekar başına 60 TL destekleme ödemesi yapılıyor.

Projede ikinci kategori; çevre dostu tarım teknikleri ve kültürel uygulamaları, uygun sulama tekniklerinin kullanımı, kontrollü ilaç ve gübre kullanımı, organik tarım veya iyi tarım uygulamalarını kapsıyor ve dekar başına 135 TL destekleme ödemesi yapılıyor.

Tarım İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada; “1. kategorideki uygulamalardan en az birini, 2. kategorideki uygulamalardan en az ikisini uygulamak zorunludur. İlimizde 2010 yılında proje uygulayan ve arazi işlemlerini yerine getiren üreticilerden, 1. kategoriden başvuran 62 üreticiye bin 603 dekar alan için 96 bin 190 TL, 2. kategoriden başvuran 27 üreticiye 493 dekar alan için 66 bin 580 TL destekleme ödemesi yapılmıştır. Toplamda her iki kategoriden başvuran,
73 çiftçimize 2 bin 96 dekar alan için 162 bin 770 TL destekleme ödemesi yapılmıştır. Proje 2011 yılında da aynı bölgede uygulanmaya devam edecek olup projeye katılımın artması beklenmektedir” denildi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı