REKLAMI GEÇ

Çivril Elması 20 sene önceki fiyattan satılıyor

Çivril Elması 20 sene önceki fiyattan satılıyor

Çivril’de 100 bin dekar alada yapılan elma hasadında üretici zor durumda. Emek verip kilogramına 1.5 lira masraf eden elma üreticisi, elmalarını 2 liradan satıyor. İlçede üreticiden 2 liraya alınan elmalar kent merkezindeki pazarlarda 5, marketlerde ise 6-7 liradan satılıyor. Çivril Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özkul, elmaların 20 sene önceki fiyattan tüccara satıldığını, piyasa böyle devam ederse üreticinin önümüzdeki yıllarda elma ağaçlarının yarısını sökeceğini ifade ediyor.

Ali Bilge / DENİZLİHABER / 23 Eylül 2021 Perşembe, 12:34

Çivril’de yaklaşık 100 bin dekar alanda üretimi yapılan elmadan bu sene toplam 180 bin tonun üzerinde rekolte bekleniyor. Hasadı devam eden elma turfanda kilosu 1 liradan satılmıştı ancak şimdi üreticinin beklediği fiyat gerçekleşmedi. Çivril’de bahçelerden toplanan elmalar, alınma noktalarındaki tüccarlara kilosu 2 liradan satılıyor. Meyve suyu için olanlar ise 90 kuruştan alıcı buluyor. İlçede üreticinin tüccarlara 2 liradan verdiği elma, Denizli kent merkezindeki pazarlarda 5 liradan, marketlerde ise 6-7 liradan tüketiciye satılıyor. Girdi maliyetleri her geçen yıl artan üretici, kilogramında 1.5 lira masraf ettiği elmanın fiyatının düşük olması nedeniyle girdi maliyetleri altında eziliyor.

20 SENE ÖNCENİN FİYATI
Çivril Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özkul, 2 liralık fiyatın, 20 sene öncenin fiyatı olduğunu belirterek, “Bu fiyat üreticiyi batırır. Elmayı biz 20 sene önce bu fiyata veriyordu. O zaman 40 liraya aldığımız gübre şimdi 350 lira oldu ilaçların fiyatları kat kat arttı, mazot zaten her geçen gün artıyor. Çiftçi emek verip üretim yapıyor ancak emeğinin karşılığını alamıyor” dedi.

ÜRETİCİ ELMA AĞAÇLARINI SÖKER
Özkul, piyasanın böyle gitmesi durumunda önümüzdeki yıllarda üreticilerin bir kısmının ağaçlarını sökebileceğini belirterek, “Çiftçi böyle zarar etmeye devam ederse ilçede iki seneye kadar elma ağaçlarının yüzde 50’si sökülür. üreticiye destek verilmeli, girdi maliyetleri düşürülmeli” diye konuştu.

PARAYI ARACILAR KAZANIYOR
Üreticiden kilosu 2 liraya alınan elmanın pazarda 5, marketlerde de 6-7 lira olmasını değerlendiren Özkul, “Parayı aracılar kazanıyor. Emek veren çiftçi, paralı kazanan ise aracı tüccarlar. Bu sistem ya kaldırılmalı ya da denetlenmeli. Bunlar yapılırsa tüketici de ürünleri daha düşük fiyata alabilir” ifadelerini kullandı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı