REKLAMI GEÇ

DEGİAD Başkanı Urhan: Finansmana ulaşım sıkıntısı çekiyoruz

DEGİAD Başkanı Urhan: Finansmana ulaşım sıkıntısı çekiyoruz

Denizli Genç İş İnsanları Derneği (DEGİAD) Başkanı Hakan Urhan, sanayicinin ciddi sıkıntılar içinde olduğunu söyleyip destek istedi. Sanayicinin finansmana ulaşmakta güçlük çektiğini belirten Urhan, “Sanayicimiz enflasyon, faiz ve kur üçgeninde sıkıştı. Finansman sıkıntısı giderilmezse, iflaslar ve işten çıkarmalar başlayacak” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 4 Ağustos 2023 Cuma, 13:38

Yazılı açıklama yapan DEGİAD Başkanı Urhan şunlara dikkat çekti:

LÜKSEK ENFLASYON FAİZ VE KUR ÜÇGENİNDE SIKIŞTIK
Pandemi süreci sebebiyle bozulan uluslararası ticaret ve tedarik zincirlerinin pandemi öncesi durumuna maalesef henüz dönemediğini görmekteyiz.

Yaşamakta olduğumuz bu global sıkıntıya ilaveten ülke ekonomimizin yüksek enflasyon, faiz ve kur üçgeninde sıkışmış olduğu gerçeğiyle de karşı karşıyayız.

Bu yılın ilk yarısında ülkemizde gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri hepimizin temel odak noktasıydı. DEGİAD olarak o dönemde de piyasalar nezdinde verilecek güven ve öngörülebilirliğin önemine vurgu yapmıştık ve bugün de aynı vurguyu yapmaya devam ediyoruz.

Seçim belirsizliğinin artık geride kaldığı bu yeni dönemde en önemli konu başlıklarımızdan birisinin ise finansmana erişim olduğunu görmekteyiz.

FİNANSMANA ULAŞAMIYORUZ
Maliyetlerimiz artarken işletmelerimiz finansmana ulaşamıyor. Kamu bankaları kredi vermekte zorluk yaşarken, özel bankalar ise kredi kanallarını neredeyse tamamen kapatmış durumdadır.

Unutulmamalıdır ki ülkemiz ekonomisinin büyümesi ve kalkınmasının temelinde reel sektör vardır. Reel sektör kriz dönemlerinde her zaman yükü sırtlayan taraf olmuştur. Ancak bugün sermaye sıkıntısı yaşayan Türk sanayicisi, üretimi azaltacak duruma gelmiştir.

KÜÇÜLME VE İŞTEN ÇIKARMA KAÇINILMAZ
Mevcuttaki bu sıkıntının sürmesi, sanayideki düşük üretim ve düşük ihracat tehlikesini had safhaya çıkaracaktır. Sürecin bu şekilde devam etmesi durumunda kısa vadede işletmelerde küçülmelerin, işten çıkarmaların, konkordato ve iflasların gündeme geleceği endişesini şiddetle taşımaktayız.

Özetle ve ivedilikle; hammadde tedariğinde büyük oranda dışa bağımlı olan, kâr marjı hızla eriyen ancak tüm bu olumsuzluklara rağmen üretim ve istihdamı devam ettirmek isteyen reel sektörümüzün sermaye ihtiyacını karşılayabilmesi ve üretime devam edebilmesi için acilen kredi desteğine ihtiyacı bulunmaktadır

Aksi takdirde içinde bulunduğumuz yılın son çeyreğinde reel sektörümüzde çok ciddi sıkıntıların baş göstereceği gerçeğinin altını önemle çizmek isteriz.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı